Sakk: új magyar győzelmi rekordot állított fel a Kanizsa

MTI MTIMTI MTI
2012.11.17. 18:47
Megszakítás nélkül 52 győzelmet aratott az Aquaprofit Nagykanizsai Tungsram Sakk Klub csapata, ezzel új magyar rekordot állított fel. Ezt Nádasi Tamás, az Aquaprofit Zrt. elnöke jelentette be szombaton a SYMA Rendezvény és Kongresszusi Központban megtartott VI. Aquaprofit-Polgár nemzetközi sakkfesztivál sajtótájékoztatóján. Az eseményen megjelent Sebestyén István, a magyar rekordok regisztrálója is, aki megerősítette, hogy a csúcsot hivatalosan is bejegyzik, így az felkerül hazai rekordok weboldalára is.

„Csapatunk sorozatban 52 mérkőzést nyert meg, miközben négy bajnoki címet gyűjtött be. Ez a világon egyedülálló teljesítmény, ezért szeretnénk nyilvántartásba vetetni Londonban is, hogy bekerülhessen a világrekordok közé” – tette hozzá Nádasi. Az elnök örömmel és büszkeséggel számolt be arról, hogy az egykori Polgár Sakknap az elmúlt évek során nemcsak fesztivállá fejlődött, hanem az év egyik legjelentősebb sakkeseményévé vált.

A rendezvény az idén először használhatta a nemzetközi jelzőt, annak köszönhetően, hogy Polgár Judit a délelőtt folyamán az Európai Unió 27 országából érkezett egy-egy tehetséges ifjú sakkozóval játszott szimultánt.

„Nagyon tehetséges gyerekekkel találkoztam, akik rendkívül komolyan vették a játékot, sőt, ketten döntetlent tudtak elérni ellenem, de olyan gyerek is akadt, aki szomorúságában elsírta magát” – mondta a világ kimagaslóan legjobb női sakkozójaként ismert nagymester.

Polgár Judit a sajtótájékoztatón beszélt arról is: szeretne közreműködni abban, hogy a sakk bekerüljön a közoktatásba.

„A sakk 2013 szeptemberétől választható tantárgy lesz az általános iskolában, az intézményeknek idén december 31-ig kell jelezniük, ha fel kívánják venni. Nem kell megijedni, nem mint szellemi sportágat, hanem mint képességfejlesztő eszközt szeretnénk oktatni. A sakkon keresztül ugyanis rengeteg hasznos dolgot lehet megtanulni, például a logikus gondolkodást, a stratégiakészítést, valamint azt, hogyan kell felelős döntést hozni” – árult el részleteket Polgár Judit az MTI kérdésére, majd hozzátette, nővérével, Zsófiával már dolgoznak egy olyan, a pedagógusoknak szánt könyvön is, amely arról szól majd, hogyan kell a sakkot játékos formában oktatni a gyerekeknek.

A sakkfesztiválon bemutatkozott egy új „sportág”, a sakkboksz is, amelynek keretében Kótai Mihály profi ökölvívó világbajnok és Bárdosi Sándor olimpiai ezüstérmes birkózó küzdött meg egymással váltott menetekben két sportágban, ökölvívásban és sakkban. A küzdelmet a fesztivál védnöke, a sportpolitikáért felelős államtitkár nyitotta meg. Simicskó István ezen kívül köszöntőt mondott a gyerek sakkversenyen, illetve részt vett a győztesek díjainak átadásában is.

A rendezvény a hagyományoknak megfelelően egy 100 táblás szimultánnal zárul, melynek keretében a három Polgár nővér, Zsuzsa, Zsófia és Judit neves magyar közéleti személyiségek, sportolók, színészek, zenészek és politikusok, valamint sakkrajongók ellen játszik. Olyan ismert emberek ültek asztalhoz, mint Novák Dezső, Esterházy Márton, Kepes András, Tóth Frank, Kóbor János, Farkasházy Tivadar, Kuncze Gábor vagy Temesvári Andrea.

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek