Sakk: szenzáció – a magyar tehetség legyőzte a világbajnokot!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.02.01. 19:12
null
A Gledura–Anand parti (Fotó: gibraltarchesscongress.com)
Viswanathan Anandnak alaposan meggyűlik a baja a mieinkkel az egyik legnépszerűbb svájci rendszerű sakkversenyen, a Gibraltári Sakkfesztiválon. Az indiaiak korábbi világbajnoka az első körben csak döntetlent ért el a magyar női válogatott erőssége, Vajda Szidónia ellen – óriási bravúr volt ez is –, s most hétfőn még ennél is súlyosabb csapás érte: Gledura Benjámin legyőzte!


A 16 éves Gledura 47 lépésben, a világos bábukat vezetve győzte le a 46 esztendős Anandot, s ezzel pályafutása legnagyobb sikerét aratta. Gledura eddig 21 Élő-pontot szerzett, ez kiemelkedően soknak számít abban a mezőnyben, amelyben Anand mellett olyan klasszisok játszanak, mint a világranglistán hatodik amerikai Hikaru Nakamura, vagy a francia Maxime Vachier-Lagrave, aki a hetedik a nemzetközi rangsorban. De említhetnénk Rapport Richárdot vagy Almási Zoltánt is, utóbbi ellen szintén remeknek mondható döntetlent ért el.

Néhány adat, hogy miért olyan nagy bravúr Gledura szereplése: a magyar versenyző értékszáma 2515, Anandé 2784. Gledura rangja nemzetközi mester, Anandé nemzetközi nagymester. A tízfordulós viadal eddigi hét körében öt nagymesterrel játszhatott, és veretlen maradt: mérlege egy győzelem és négy döntetlen.

A Gledura–Anand partit ide kattintva lehet megnézni!

„Természetesen nem – válaszolta röviden Gledura arra a kérdésre, hogy el tudta-e képzelni, hogy legyőzi Anandot. – Kemény feladat volt, és éreztem is a nyomást, de mégis kellemes érzés volt.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik