Sakk: Rapport Richárd döntős a belgrádi Grand Prix-tornán

Vágólapra másolva!
2022.03.10. 20:03
null
Rapportnak nagy siker a döntőbe jutás Belgrádban (Fotó: FIDE)
Döntőbe jutott Rapport Richárd a belgrádi sakk Grand Prix-tornán, miután az elődöntő második meccsén 66 lépésben döntetlent ért el Maxime Vachier-Lagrave ellen, így 1.5:0.5-re legyőzte a francia klasszist.


Rapport világossal megnyerte az első játszmát szerdán a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen, így a csütörtöki visszavágón a döntetlen is elég volt a továbbjutáshoz. Ennek ellenére a legjobb magyar nagymester sötéttel nem éppen kockázatmentes megnyitásba ment át, tisztet áldozva próbálta megnehezíteni riválisa dolgát. A francia nem talált fogást Rapporton, pedig az egyik lépése előtt több mint fél órát gondolkodott. A bonyolult állásban végül Vachier-Lagrave visszaadta a tisztet, majd néhány csere után a pozíció döntetlen körülire egyszerűsödött.

Ezzel együtt Rapportnak később nehéz pillanatokat kellett átélnie pontatlan lépések után, de sikerült megmentenie az állást, és a 66. lépésben megszületett a hőn áhított remi, ezzel karöltve a 1.5:0.5-ös végső siker.

A döntőben Rapport ellenfele az orosz Dmitrij Andrejkin vagy a holland Anish Giri lesz. Jó jel, hogy ez a két játékos még játszik pénteken, mivel a két klasszikus parti 1:1-gyel ért véget. Így Rapport pihentebben ülhet asztalhoz szombattól.

A Grand Prix-sorozat három tornából áll, Berlinben kettőt, Belgrádban egyet rendeznek, de mindenki a teljes 24 fős mezőnyből csak kettőn szerepelhet. A záró versenynek március 21-től április 4-ig lesz a német főváros a házigazdája.

Az egyes tornák végeredménye alapján az alábbi pontokat osztják ki:

Győztes: 13 pont
A döntő vesztese: 10
Elődöntő vesztese: 7
Csoportmásodik: 4
Csoportharmadik: 2
Csoportutolsó: 0

Összesítésben a GP-sorozat két legjobbja helyet kap a világbajnokjelöltek nyári tornáján, melynek győztese kihívhatja a világbajnok norvég Magnus Carlsent. Minden egyes GP-viadal összdíjazása 150 ezer euró (mintegy 53 millió forint), a győztest 24 ezer euró illeti meg.

Jelenleg az előző tornán az elődöntőig jutó Rapport vezeti a rangsort összesítésben – előnye még nőhet, ha megnyeri a döntőt –, de a mögötte lévő riválisok berlini eredményeitől is függ – ezen a tornán Rapport nem játszik –, hogy megszerzi-e az első két hely valamelyikét. Az első tornát megnyerő Hikaru Nakamura, a második Levon Aronian (Aronjan) és az első versenyen szintén a négy közé jutó Leinier Domínguez (mind a hárman amerikaiak) is játszanak a harmadik tornán.

SAKK, GRAND PRIX-SOROZAT
2. ÁLLOMÁS, BELGRÁD
Elődöntő, 2. játszma

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2761)–Rapport Richárd (2762) döntetlen
Végeredmény: 1.5:0.5 Rapport javára

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik