Sakk: Rapport nagyszerűen rajtolt a norvégiai szupertornán

Vágólapra másolva!
2021.09.08. 22:07
null
Rapport remekel Stavangerben (Fotó: Facebook/NorwayChess)
Két forduló után Rapport Richárd vezeti a norvégiai Stavangerben zajló sakk szupertornát. A legjobb magyar nagymester az első fordulóban sötéttel legyőzte a hazaiakat képviselő Aryan Tarit, majd a második körben szintén sötéttel remizett a korábbi világbajnoki döntőssel, az orosz Szergej Karjakinnal.

 

A versenyt a hagyományostól eltérő rendszerben pontozzák, a győzelem három pontot ér, a vereség nullát. Döntetlennél egy olyan villámjátszma következik, amelynek színelosztása ugyanaz, mint a fő játszmában. Világos 10 percet kap, sötét csak hetet, de a remi sötét győzelmét jelenti. Aki ebből a partiból jobban jön ki, 1.5 pont kap, míg a vesztes 1 ponttal gazdagodik.

Rapport Richárd rendkívül erős riválisokkal játszik, hiszen a hatfős mezőnyben Karjakin és Tari mellett a most év végén vb-döntőt vívó világbajnoki címvédő és világelső Magnus Carlsen, a kihívó Jan Nyepomnjascsij és a 18 éves, iráni születésű francia szupertehetség, Alireza Firouzja is szerepel. Ha a tízfordulós tornán a hagyományos pontszámítás szerint (győzelem 1 pont, döntetlen 0.5 pont) Rapport 5.5 pontot ér el, akkor megdönti a 2763-as magyar értékszámrekordot, amelyet 2005 óta tart Lékó Péter, illetve idén február óta Rapporttal közösen. A napi frissítésű, nem hivatalos világranglistán Rapportnak most 2763.4 pontja van.

Csütörtökön Rapport a harmadik fordulóban világossal a világbajnok és világelső Magnus Carlsen ellen játszik.

A viadalon Polgár Judit is a helyszínen tartózkodik, minden idők legjobb női játékosa az egyik szakkommentátor.

SAKK, NEMZETKÖZI SZUPERTORNA, STAVANGER
1. FORDULÓ

Aryan Tari (norvég, 2642)–Rapport Richárd (2760) 0:1
Alireza Firouzja (francia, 2754)–Magnus Carlsen (norvég, 2855) döntetlen
A Jan Nyepomnjascsij (orosz, 2792)–Szergej Karjakin (orosz, 2758) mérkőzést szeptember 11-én játsszák.
Rájátszás
Firouzja–Carlsen döntetlen

2. FORDULÓ
Karjakin–Rapport döntetlen
Carlsen–Tari döntetlen
Nyepomnjascsij–Firouzja döntetlen
Rájátszás
Karjakin–Rapport döntetlen
Carlsen–Tari 1:0
Nyepomnjascsij–Firouzja 1:0
Az állás: 1. Rapport 4.5 pont, 2. Carlsen 3, 3. Firouzja 2, 4. Nyepomnjascsij (1 forduló) 1.5, 5. Karjakin (1) 1, 6. Tari 1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik