Sakk: Rapport megnyerte az első játszmát Vachier-Lagrave ellen

RÁCZ PÉTERRÁCZ PÉTER
Vágólapra másolva!
2022.03.09. 18:18
null
Rapport nagyon értékes győzelmet aratott (Fotó: FIDE)
Megnyerte az első játszmát Rapport Richárd Belgrádban, a sakk Grand Prix-torna elődöntőjében Maxime Vachier-Lagrave ellen. A legjobb magyar nagymester világossal 37 lépésben múlta felül francia riválisát.

 

Rapport korábban még sohasem győzte le klasszikus játszmában Vachier-Lagrave-ét (három vereség és öt döntetlen volt a mérleg), és épp a legjobbkor ért véget a negatív sorozat. A visszavágót csütörtökön játsszák, és egy remi már a továbbjutást jelentené. Vereség esetén rövidített játékidejű partik határozzák meg, hogy ki jut a döntőbe.

Az első játszmát ide kattintva nézhet meg!

Ezzel a sikerrel Rapport értékszáma 2772-re emelkedett a napi frissítésű világranglistán. Ilyen magas pontszáma még sohasem volt. Ezzel a kilencedik helyen áll.

A Grand Prix-sorozat három tornából áll, Berlinben kettőt, Belgrádban egyet rendeznek, de mindenki a teljes 24 fős mezőnyből csak kettőn szerepelhet. A záró versenynek március 21-től április 4-ig lesz a német főváros a házigazdája.

Az egyes tornák végeredménye alapján az alábbi pontokat osztják ki:

Győztes: 13 pont
A döntő vesztese: 10
Elődöntő vesztese: 7
Csoportmásodik: 4
Csoportharmadik: 2
Csoportutolsó: 0

Összesítésben a GP-sorozat két legjobbja helyet kap a világbajnokjelöltek nyári tornáján, melynek győztese kihívhatja a világbajnok norvég Magnus Carlsent. Minden egyes GP-viadal összdíjazása 150 ezer euró (mintegy 53 millió forint), a győztest 24 ezer euró illeti meg.

Jelenleg az előző tornán is az elődöntőig jutó Rapport vezeti a rangsort összesítésben – előnye még nőhet, ha Vachier-Lagrave-on is túljut –, de a mögötte lévő riválisok berlini eredményeitől is függ – ezen a tornán Rapport nem játszik –, hogy megszerzi-e az első két hely valamelyikét. Az első tornát megnyerő Hikaru Nakamura, a második Levon Aronian (Aronjan) és az első versenyen szintén a négy közé jutó Leinier Domínguez (mind a hárman amerikaiak) is játszanak a harmadik tornán.

SAKK, GRAND PRIX-SOROZAT
2. ÁLLOMÁS, BELGRÁD
Elődöntő, 1. játszma

Rapport Richárd (2762)–Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2761) 1:0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik