Sakk: Rapport bravúros második helye Wijk aan Zeében

Vágólapra másolva!
2013.01.27. 18:32
Rapport Richárd a második helyen végzett a hollandiai Wijk aan Zeében megrendezett sakkszupertorna B-csoportjában. A 16 éves magyar nagymester 9 pontot szerzett, ugyanannyit, mint Arkadij Naiditsch, de a pontazonosságot eldöntő számítás a német riválisnak kedvezett. Lékó ötödik lett az A-csoportban.

A 13 fordulós torna utolsó körében Rapport sötéttel a bosnyák Predrag Nikolicot múlta felül 46 lépésben. A tornagyőztes Naiditsch automatikus meghívást kapott a 2014-es torna A-csoportjába, de nem kizárt, hogy Rapport a mutatott játékának köszönhetően szintén játszhat a világranglista legjobbjai ellen.

Néhány adat Rapport teljesítményéről: A jelenleg 2621-es értékszámú sakkozó 2761-es Élő-pontnak megfelelő produkciót nyújtott, ez a világranglista 12. helyének felelne meg. Összesen 25-tel növelte értékszámát, ez egészen kimagasló.

Az A-csoportban Lékó Péter remizett a korábbi női világbajnokkal, a kínai Hou Ju-fannal. Lékóra sem lehet panasz, kilenccel növelte értékszámát, ezzel az előzetes számítások szerint a 15. helyre jön fel a február 1-jén megjelenő új világranglistán.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik