Sakk: hazugságvizsgálatnak is alávetné magát a FIDE-elnök

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2016.03.03. 16:13
A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) orosz elnöke azt mondta, kész az amerikai hatóságoknál hazugságvizsgálatnak alávetni magát.

Kirszan Iljumzsinov erről újságíróknak beszélt csütörtökön Moszkvában, hangsúlyozva, hogy szeretné magát tisztázni az amerikai vádak alól. Nyilatkozatának előzménye az, hogy az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma tavaly novemberben feketelistára tette őt, a Washington által bírált szíriai kapcsolatai, ottani bankokkal való tranzakciói, a szíriai kormány támogatása miatt. A szíriai polgárháborúban az Egyesült Államok a szír felkelőket támogatja.

A szankció nyomán Iljumzsinov nem köthetett szerződést a FIDE részéről, így az idei sakkvilágbajnoki döntőről szóló megállapodást is helyette Georgiosz Makropulosz FIDE-alelnök írta alá. Mi több, még a szerződéskötés előtt a FIDE 2015. december 6-i rendkívüli elnökségi ülésén bejelentette, hogy nem látja el teljes körűen a feladatkörét, amíg a tiltólistán szerepel.

A vb-címről határozó páros mérkőzést, amelyet a címvédő norvég Magnus Carlsen és kihívója, a jövő héten kezdődő világbajnokjelölti verseny győztese vív, novemberben rendezik New Yorkban.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik