Sakk: honfitársa hívhatja ki a kínai női világbajnokot

Vágólapra másolva!
2022.12.11. 13:56
null
Illusztráció: AFP
Címkék
A kínai Tan Csung-ji  diadalmaskodott a női sakkvilágbajnok-jelöltek üzbegisztáni négyfős tornáján, miután a fináléban négy játszmában, 2.5-1.5-re felülkerekedett az orosz Alekszandra Gorjacskinán.

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) honlapja szerint a korábbi világbajnok sikere azt jelenti, hogy ő mérkőzhet meg a másik négyes egy hónappal ezelőtti, monacói viadalán első honfitársnőjével, Lej Ting-csiével. A két csoportgyőztes a jövő év első negyedében csap össze, párharcuk hat mérkőzésből áll, döntetlen esetén pedig tie-break, vagyis rövidített partik következnek.

A nyertes – túl azon, hogy 60 ezer eurót (25 millió forint) kap – hívhatja ki a regnáló világbajnokot, a szintén kínai Csü Ven-csünt, aki 2020-ban diadalmaskodott a Gorjacskina elleni címmérkőzésen.

A FIDE erre az évre változtatott a női sakkvilágbajnoki titulusig vezető szisztémán: a korábbi, nyolc résztvevős, kétfordulós, körmérkőzéses rendszer helyett idén két négyes csoportra osztotta el a játékosokat, akik kieséses rendszerben vetélkedtek egymással. Az új formátumban a csoportküzdelmek nyereményalapja 70 ezer euró volt, míg a két állva maradt világbajnokjelölt döntőjében további 110 ezer euró forog kockán, így a végösszeg rekordot jelentő 250 000 euróra emelkedik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik