Sakk: gyorssakkban és villámsakkban hirdetnek világbajnokokat

Vágólapra másolva!
2022.12.26. 12:10
null
Magnus Carlsen is megérkezett már (Fotó: Getty Images)
Hétfőtől (mától) péntekig zajlik a küzdelem mind a férfiaknál, mind a nőknél a világbajnoki címért gyors- és villámsakkban Almatiban, ahol magyar versenyző nem lesz.

 

Az évzáró sportági csúcsviadalnak, amelyen rövidített játékidejű partikat váltanak a felek, egymillió dollár az összdíjazása. Először gyorssakkban hirdetnek világbajnokot, majd két napon át a villámsakk legjobbjai vetélkednek a vb-titulusért és a pénzdíjakért.

A szervezők közlése szerint 258 nagymester érkezett a volt kazah fővárosba, köztük a klasszikus sakk világbajnoka, a norvég Magnus Carlsen. Az oroszok is indulhatnak, de – mint azt a nemzetközi szövetség (FIDE) amúgy orosz elnöke, Arkagyij Dvorkovics nyilatkozta – a FIDE zászlaja alatt, mivel a nemzeti színek és a himnusz használatát Moszkva ukrajnai háborúja miatt megtiltották.

A gyors- és a villámsakkvébét eredendően tavaly tartották volna meg Kazahsztánban, végül a lengyel főváros lett a házigazda az ázsiai országban dúló koronavírus-járvány miatt. Előbbi műfajban a férfiaknál az üzbég Nodirbek Abdusattorov, a nőknél az orosz Alekszandra Kosztyenyuk, utóbbiban pedig a francia Maxime Vachier-Lagrave, illetve a kazah Bibiszara Asszaubajeva a címvédő.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik