Sakk: az elnök nem tud róla, hogy lemondott volna

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2017.03.28. 13:28
Kirszan Iljumzsinov cáfolta, hogy lemondott volna a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnöki tisztségéről.

Az orosz vezető hamisnak nevezte azt a FIDE honlapján hétfőn megjelent, majd később onnan eltávolított információt, amely szerint feladta volna a posztot, egyszersmind belső vizsgálatot rendelt el az ügyben, valamint amerikai ármánykodást emlegetett.

Iljumzsinov távozásának híre azt követően terjedt el, hogy a hétvégén Athénban ülésezett a FIDE elnöksége. Állítólag a testület több tagja is szorgalmazta, hogy Iljumzsinov önként adja fel pozícióját. Kritikusai azt vetik a szemére, hogy az egész FIDE-t nehéz helyzetbe hozta, miután az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma 2015 novemberében szankciós listára tette őt.

A FIDE elnöke azon vád alapján került a persona non graták közé, hogy anyagi támogatást nyújtott a szíriai kormánynak, és fellépett annak érdekében. Iljumzsinov azt állította, hogy ezt a washingtoni pénzügyminisztérium semmilyen bizonyítékkal sem támasztotta alá. A szankciók értelmében a nemzetközi szövetség elnöke nem írhat alá szerződéseket és megállapodásokat az Egyesült Államokban, nem vezethet ott bankszámlát, és nem lehet 51 százaléknál magasabb részesedése amerikai cégekben. Tavaly augusztus végén nem engedték felszállni a Delta Egyesült Államokba tartó járatára, a légitársaság szerint azért, mert nem volt érvényes vízuma.

A multimilliomos vállalkozó Kirszan Iljumzsinov, aki 1993 és 2010 között az Oroszországhoz tartozó Kalmük Köztársaság elnöke, majd vezetője volt, 1995 óta a FIDE elnöke. Tisztségében azóta hatszor választották újra. A sakkozók világszövetségében a következő elnökválasztás 2018-ban esedékes.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik