Dopping: a WADA nem fogadja vissza automatikusan a RUSADA-t

Vágólapra másolva!
2022.12.17. 14:45
null
A WADA nem fogadja vissza automatikusan a RUSADA-t (Fotó: Getty Images)
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nem állítja vissza automatikusan az orosz nemzeti ügynökség (RUSADA) teljes körű, úgynevezett megfelelési státuszát azt követően, hogy lejárt a vele szemben két évvel ezelőtt elrendelt és 2022. december 17-ig szóló szankció érvénye – jelentette be a WADA.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és az aláíró kormányok által fele-fele részben pénzelt intézmény közleményben ismertette álláspontját, leszögezve: a WADA gondosan fel akarja mérni, teljesítette-e a RUSADA a jogaiba való visszahelyezéshez megszabott valamennyi feltételt.

E kritériumokat a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) határozatban rögzítette 2020 decemberében, amikor is jóváhagyta a doppingügyek miatt elmarasztalt Oroszország eltiltását, de felére csökkentette a WADA által kiszabott négyéves büntetést. Az ítélet Oroszországot megfosztotta a nagy nemzetközi versenyek rendezési jogától, s elvette a lehetőséget az orosz sportolóktól, hogy országuk zászlaja alatt induljanak és lejátsszák tiszteletükre a himnuszukat a nemzetközi sporteseményeken. A CAS-döntés értelmében az oroszok sem a 2021-es tokiói nyári, sem a 2022-es pekingi téli olimpián nem állhattak rajthoz nemzetük képviseletében, mint ahogy ez év elején a szankciós lépések nyomán ellehetetlenült az orosz válogatott kijutása a most vasárnap záruló katari labdarúgó-világbajnokságra.

Az előzményekhez tartozik, hogy 2015 végén felfüggesztették a moszkvai doppingellenőrző laboratórium működését és a RUSADA-t, miután a WADA az év novemberében nyilvánosságra hozta illetékes bizottságának vizsgálati jelentését, amely megállapította, hogy Oroszországban átfogó doppingolás zajlott. Egy évvel később a WADA által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság arra a következtetésre jutott, hogy Oroszországban a doppingot állami támogatással, rendszerszintűen alkalmazták. A jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

„December 17-én a WADA vezetése átfogó felülvizsgálatot kezdeményez annak gondos felmérésére, hogy a RUSADA eleget tett-e a CAS határozatában meghatározott valamennyi feltételnek. Amíg e feltételek nem teljesülnek, mindaddig a RUSADA nem megfelelőségi státusza fennmarad” – áll a WADA pénteki közleményében.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik