Rio 2016: olimpiai bajnokokat vádolt meg a volt kormányzó

Vágólapra másolva!
2019.07.05. 13:31
null
Bubka (balra) és Popov tagadják a vádakat (Fotó: AFP)
Amint arról korábban beszámoltunk, beismerő vallomást tett Sergio Cabral, Rio de Janeiro brazil szövetségi tagállam volt kormányzója, hogy megvesztegette a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), hogy cserében a brazíliai nagyváros szavazatokat kapjon a 2016-os nyári olimpiai játékok megrendezéséhez. Mostanra kiderült, Cabral terhelő vallomást tett két olimpiai bajnokra: a rúdugró Szerhij Bubkára és a gyorsúszó Alekszandr Popovra.

Sergio Cabral a bíróságon azt mondta, hogy közvetítőkön keresztül 1,5 millió dollárt fizetett Lamine Diacknak, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) akkori elnökének és NOB-tagnak, hogy Rio hét szavazatot kapjon a NOB 2009-es koppenhágai helyszínválasztó kongresszusán. Később még 500 ezer dollárt fizetett Diack fiának további három szavazat megszerzéséért.

Diack mellett az egyaránt olimpiai bajnok, rúdugró Szerhij Bubkára és gyorsúszó Alekszandr Popovra is terhelő vallomást tett az egykori kormányzó.

A vádakat mindketten határozottan visszautasították és jelezték, hogy jogi lépéseket fognak tenni az elhangzottak miatt. Popov, az oroszok legendás gyorsúszója ráadásul azt is elmondta, hogy nem Rio de Janeiróra szavazott 2009-ben.

A vádak mindkettejüket kellemetlenül érintik, Popov ugyanakkor már 2016 óta nem tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, Bubka viszont jelenleg a NOB végrehajtó bizottságának is tagja.

Cabral bírósági meghallgatását védőügyvédei kezdeményezték, a volt riói kormányzó ugyanis vádalkut akar kötni.

Bővebben itt.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik