Rio 2016: nem vonják vissza a riói doppinglabor engedélyét

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2016.03.03. 21:45
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nem vonja vissza a Rio de Janeiró-i labor engedélyét – jelentette be a riói olimpia szervezőbizottságának elnöke.

„A labor teljes engedéllyel fog mûködni, a törvényi előírásoknak megfelelően, és teljes kapacitással működik majd az ötkarikás játékok alatt” – nyilatkozta csütörtökön londoni sajtótájékoztatóján Carlos Nuzman. Kifejtette, a doppingellenes törvénytervezet teljes szövegét jóváhagyta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a WADA, a brazil kormány és a szervezőbizottság is. Nuzman hozzátette, Dilma Rousseff államfő olyan rendeletet fog aláírni, amely azonnali hatállyal érvényesíti a változtatásokat.

Így az augusztusi, riói olimpia során levett doppingminták ezreit nem kell majd Brazílián kívül megvizsgálni.

A WADA februárban jelezte, a brazil doppingellenes szervezet (ABCD) tavaly novemberben úgynevezett megfigyelési listára került. Hangsúlyozták, amennyiben az illetékesek március 18-ig nem teljesítik az akkor megfogalmazott iránymutatásokat, akkor azonnali hatállyal, automatikusan visszavonják a labor hitelesítését.

A WADA öt hónappal ezelőtt szüntette meg a labor korábbi felfüggesztését, ami miatt a 2014-es labdarúgó-világbajnokság során levett mintákat Svájcban kellett vizsgálni. A nemzetközi szervezet közölte: a közelmúltban egyeztetett a brazil hatóságokkal arról, hogy a doppingellenes szabályokat hangolják össze az állam jogrendszerével.

Nuzman kitért arra is, hogy a The Guardian című brit lap keddi értesülései szerint a francia ügyészség vizsgálatot indított a 2016-os riói és a 2020-as tokiói olimpia 2009. évi, illetve 2013. évi helyszínkijelölésével kapcsolatban.

„Tiszta úton nyertük el a rendezést. Nagy különbséggel győztünk, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság számos tagja támogatott” – mondta Nuzman.

Az újság úgy tudja, hogy a francia hatóságok a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget (IAAF) érintő korrupciós botrány kapcsán folytatott nyomozás során bukkantak olyan nyomokra, amelyek szabálytalanságokat sejtetnek. Ezért döntöttek úgy, hogy alaposan kivizsgálják a 2009-es (Rio) és 2013-as (Tokió) helyszínkijelölést – írta keddi számában a The Guardian.

Mark Adams, a NOB szóvivője kedden kijelentette, a szervezet szorosan együttműködik a francia hatóságokkal, de jelenleg semmi bizonyíték nincs arra, hogy vesztegetés történt volna.

Rio Chicagót, Madridot és Tokiót előzte meg a 2009-es helyszínkijelölésen.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik