Rio 2016: egy évvel az olimpia előtt 33 kvótánk van

Vágólapra másolva!
2015.08.04. 12:37
Eddig 33 magyar sportoló szerzett kvótát az egy év múlva, 2016. augusztus 5-én kezdődő riói, XXXI. nyári olimpiai játékokra.




Ezt Szabó Bence főtitkár mondta el a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) keddi sajtótájékoztatóján. A sportvezető tájékoztatása szerint úszásban 17, atlétikában 10 versenyző teljesítette a kiküldetéshez szükséges szintet, sportlövészetben négyen, míg vitorlázásban ketten harcolták ki az ötkarikás részvételt, több magyar sikersportágban azonban még csak ezután kezdődik a kvalifikáció. Szabó Bence hozzátette: a magyar sportolói csapat létszáma az előzetes becslések szerint 140–150 fő lehet.


Ezt Szabó Bence főtitkár mondta el a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) keddi sajtótájékoztatóján. A sportvezető tájékoztatása szerint úszásban 17, atlétikában 10 versenyző teljesítette a kiküldetéshez szükséges szintet, sportlövészetben négyen, míg vitorlázásban ketten harcolták ki az ötkarikás részvételt, több magyar sikersportágban azonban még csak ezután kezdődik a kvalifikáció. Szabó Bence hozzátette: a magyar sportolói csapat létszáma az előzetes becslések szerint 140–150 fő lehet.

A főtitkár kiemelte, ehhez az kell, hogy a részvételre esélyes négy csapat – férfi és női kézilabda, illetve férfi és női vízilabda – közül legalább háromnak sikerüljön biztosítania a riói részvételt. Szabó Bence megemlítette azt is, hogy gyep-, kosár- és röplabdában, valamint rögbiben és labdarúgásban Magyarországnak már nincs esélye a riói szereplésre.

Borkai Zsolt, a MOB elnöke megerősítette, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság állásfoglalása alapján nem szűkítik a 2024-es nyári játékok megrendezésére szándéknyilatkozatot benyújtó városok listáját, így szeptember 15-től Budapest is potenciális pályázóvá válik.

A riói olimpia kapcsán hangsúlyozta, hogy a MOB eddig és ezután is minden olyan támogatást megad a sportolóknak, amely a nyugodt felkészüléshez szükséges. Az elnök visszatekintett a nyár két nagy nemzetközi sporteseményére, a bakui Európa Játékokra, valamint a közelmúltban véget ért tbiliszi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra (EYOF).

„Büszkék lehetünk a bakui eredményekre, amelyek biztosíthatnak bennünket arról, hogy jó úton járunk. Az EYOF-on elért szép sikerek pedig azt igazolják, hogy a magyar sport komoly utánpótlással rendelkezik” – fogalmazott Borkai Zsolt, majd napszemüveggel ajándékozta meg a Tbilisziben négy aranyérmet nyert Késely Ajnát, aki nemcsak a magyar csapat, hanem az egész EYOF legeredményesebb sportolója lett.

A magyar versenyzők húsz dobogós helyezéssel – nyolc arannyal, négy ezüsttel és nyolc bronzzal – az éremtáblázat 11. helyén végeztek Bakuban, míg a 14–17 éves korosztály grúz fővárosban rendezett seregszemléjén kilenc aranyat, három ezüstöt és 11 bronzot gyűjtöttek, s ezzel a negyedikek lettek.
Borkai bejelentette azt is, hogy a NOB támogatásának köszönhetően összesen 25, riói játékokra készülő magyar sportoló részesülhet olimpiai ösztöndíjban. Közülük kedden nyolcan – Márton Anita, Zsivoczky-Farkas Györgyi, Póta Georgina, Bácsi Péter, Vad Ninetta, Tobai-Sike Renáta, Péni István, Kotsis Edina – vehették át személyesen az erről szóló oklevelet.

Az elnök a közelmúltban kirobbant nemzetközi atlétikai doppingbotrány apropóján elmondta, hogy a MOB ezután is tájékoztatni fogja a szövetségeket a tiltott szerek aktuális listájáról. Továbbra is a zéró tolerancia elvét fogja követni a doppingvétségen ért sportolókkal szemben, s ezentúl is sűrűn fogják ellenőrizni a versenyzőket. Borkai Zsolt ezután szponzori szerződést írt alá a MOB legújabb támogatójával, a Masped Zrt.-vel, amely elsősorban logisztikában, a sportszerek Rióba szállításában segít majd.

Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára megköszönte a magyar sportolóknak a nyári világeseményeken elért komoly eredményeket. Kiemelte: erőt kell adnia annak, hogy ezek a sikerek igazi együttműködésből, nemzeti egységből születtek meg, s ez erősíti az együvé tartozás élményét.

Császári Attila, az adidas Budapest Kft. marketing-igazgatója bejelentette, hogy a magyar csapat tagjai – mint 1968 óta mindig – ezúttal is a német cég háromcsíkos szerelésében versenyeznek majd Brazíliában. Hozzátette, hogy a korábban megszokott bordó helyett ezúttal egy másik szín lesz domináns a sportolók öltözékében.

Boros József, a Tensi Tours ügyvezetője beszámolt arról, hogy az Austrian Airlines hat chartergépe közvetlenül Budapestről fogja szállítani a magyar olimpikonokat és kísérőiket Rio de Janeiróba, s visszafelé ezúttal is lesz majd egy aranygép, amelyen a győztesek augusztus 26-án hajnali 3-kor érkeznek haza. Elmondta azt is, hogy 13 ezer belépőt szereztek már az olimpiai sporteseményekre, köztük több ezer jegyet a kajak-kenu döntőkre, valamint az úszó- és vízilabda-eseményekre. Sőt, 500 belépőt még a Maracana Stadionban sorra kerülő labdarúgó elődöntőre és a fináléra is tudnak biztosítani a magyar szurkolóknak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik