Rg vk: feldúlt Ukrajnából jön, mosolyt hozna a világbajnok

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2014.03.13. 16:54
null
Az ukrán világbajnok Hanna Rizatdinovának a polgárháborús, majd háborúval fenyegető helyzet miatt nem volt könnyű felkészülése (Fotó: Reuters)
Húsz ország száznegyven sportolója vesz részt a ritmikus gimnasztika világkupa pénteken kezdődő debreceni versenyén, egyben a 2014-es versenysorozat nyitó állomásán. A csütörtöki nap a pódiumedzéseké, a verseny pénteken a nemzetközi MTK-kupa pre-junior és junior kategóriájával kezdődik meg, a világkupa résztvevői pénteken és szombaton 16.30-tól, vasárnap 12.30-tól lépnek szőnyegre. Az rg-hétvége a Főnix Csarnokban a vasárnap 17.30-kor kezdődő gálával zárul.

A 2014-es világkupa-sorozat debreceni nyitó állomásán nyílt versenyre van kilátás, miután az oroszok az eddigi idei versenyeken magabiztosan taroló „A-egységük” (az összetett egyéni világbajnok Jana Kudrjavceva, a hozzá hasonlóan világ- és Európa-bajnok Margarita Mamun, valamint Marija Tyitova) helyett a „háttérembereket” küldik Debrecenbe.

Ez nem jelenti azt, hogy Jelizaveta Nazarenkova és az egyik legnagyobb tehetségüknek tartott Alexandra Szoldatova – utóbbi az utolsó pillanatban került fel a rajtlistára – ne szállhatna versenybe az aranyéremért, ám a legutóbbi vb egyéni összetett ezüstérmese, az ukrán Hanna Rizatdinova sokkal rutinosabb tornásznak számít. Az egyéni világbajnoki címmel is rendelkező Rizatdinova a legjobb pedigréjű, Debrecenben induló versenyző – az első számú ukrán tornász volt 2007 óta az első, aki elvitt egy egyéni vb-aranyat a sportág szuperhatalmának számító oroszok elől.

A JUNIOROK AZ EB-RE KÉSZÜLNEK

„Nagy megtiszteltetés nekünk az, hogy társszervezői lehetünk a Világkupának, az MTK-nak ez egy nagyon jelentős esemény. A junior versenyre, vagyis az MTK Kupára 20 országból 65 versenyző nevezett. Nagy tehetségek vannak a junioroknál is. Ez az Európa-bajnokságot megelőzően egy nagy megmérettetés és az MTK számára nagyon fontos. Hozzátette: a lányok nagyon izgulnak, egyrészt azért, mert még csak tizenhárom-tizenöt évesek, tehát nagyon fiatalok, másrészt azért, mert nagyon sok munkát fektettek a felkészülésbe és szeretnének bizonyítani” – nyilatkozta a versenyt megelőző sajtótájékoztatón Deutsch-Lazsányi Erika, a társrendező MTK vezetőedzője.

A magyar junior válogatottnál az Eb-szabályok miatt módosítás történt a szereket illetően: Kis Alexandra labda- és buzogány-, Váray Míra karika- és szalag-, Pigniczki Fanni labda- és szalag-, Szakály Borbála pedig karika- és buzogánygyakorlatot mutat be.

Az első számú magyar rg-s, Vass Dóra előtt a hivatalos célkitűzés az, hogy több szerenkénti döntőre kvalifikálja magát – nem lesz könnyű, tekintve a mezőnyt, amelyben ott lesz két-két orosz, ukrán, fehérorosz és azeri versenyző,no meg a vb-bronzérmes izraeli Neta Rivkin is. A világranglista első tíz helyezettjéből három – Rizatdinova, Rivkin és az azeri Marina Durunda (a fehéroroszok az utolsó pillanatban Kacjarina Halkinával váltották a vb-bronzérmes Melityina Sztanjutát) – lép szőnyegre Debrecenben. Az ukrajnai események miatt finoman fogalmazva sem volt könnyű az ukrán válogatott felkészülése – a tornászok Kijevben néha az utcára sem jutottak ki, nem hogy az edzőterembe –, de az előző hétvégi, thiais-i versenyen már indultak.

„A nehézségek ellenére megmutatnám a legjobb formámat. Szeretnék mosolyt csalni az emberek arcára és szeretnék hibátlan gyakorlatokat bemutatni. Az idei világbajnokságon – amelyet Törökországban rendeznek meg – újra dobogóra szeretnék állni. Az idényre négy új gyakorlattal készültünk. Ezek közül a szalag a kedvencem, amelyet a Carmen zenéjére adok elő” – mondta Rizatdinova a verseny sajtótájékoztatóján.

A hétvégi ritmikus gimnasztika világkupáról a Magyar Televízió közvetít. Az M1 március 15-én és 16-án 23.10, illetve 23.20 órától 1-1 órás összefoglalót ad az eseményről. A verseny – melyre a belépés ingyenes – online streamen is figyelemmel követhető.

VK-HÁTTÉR

• 2009-ben az oroszok minden aranyérmet elvittek egyéniben az akkor Budapesten rendezett magyarországi világkupa-versenyen: kötéllel, karikával és labdával minden idők legeredményesebb rg-se, Jevgenyija Kanajeva, míg szalaggal Vera Szeszina nyert. Az oroszok viszont mindkét kéziszercsapat-finálét elbukták, az egyiket a bolgárok, a másikat a fehéroroszok nyerték meg.

• A 2010-es, debreceni világkupán minden egyéni aranyérmet Jevgenyija Kanajeva vitt haza, tehát az eddig Magyarországon kiosztott nyolcból hét az ő vitrinjében van, néhány száz másik medál mellett. Az oroszok a második helyeket is kisöpörték, Darja Kondakova és Darja Dmitrijeva révén, és a kéziszercsapat-döntőkben is nyertek.

• A fentiekből következik: a magyarországi világkupákon kiosztott eddigi tizenkét aranyéremből tíz az oroszok birtokába került.

Vass Dóra 2009-ben és 2010-ben már 
megismerhette a hazai vk-verseny hangulatát
Vass Dóra 2009-ben és 2010-ben már megismerhette a hazai vk-verseny hangulatát

• A ritmikus gimnasztikázók mezőnye finoman fogalmazva is gyorsan cserélődik: erre jó példa, hogy a 2010-ben Debrecenben indult egyéni versenyzők közül csak a magyar Vass Dóra és Horváth Csinszka van a mezőnyben – utóbbi már nem egyéni tornászként, hanem a magyar kéziszercsapat csapatkapitányaként.

A magyarországi világkupákon a legjobb eddigi egyéni magyar eredmény egy 5. hely: 2009-ben Vass Dóra karikával lett ötödik. A magyar kéziszercsapat legjobb helyezése hazai vk-n negyedik – szintén 2009-ből.

Most megláthatjuk, milyen erős az orosz „B-vonal", lévén az oroszok az egyéni összetett világbajnok Jana Kudrjavcevát, a hozzá hasonlóan világ- és Európa-bajnok Margarita Mamunt, valamint a tavalyi orosz bajnokságon négy aranyérmet szerző Marija Tyitovát egyaránt Stuttgartba küldik. Két oka is lehet ennek: egyrészt az egy hét múlva sorra kerülő stuttgarti A-kategóriás verseny főszponzora ugyanúgy a Gazprom, mint az orosz csapaté (tehát ott kötelező a legjobbjaikkal megjelenni), másrészt úgy ítélhették meg, hogy az sok lenne négy egymás utáni héten (Moszkva GP, Thiais, Debrecen vk és Stuttgart vk) szőnyegre küldeni a legjobbjaikat.

• Debrecenbe így Jelizaveta Nazarenkova és az egyik legnagyobb orosz tehetségnek tartott Alexandra Szoldatova jött. Nazarenkova összetett országos bajnoki ezüstérmes, Szoldatova az ötödik volt, ez egyben azt is jelenti persze, hogy világklasszis képességűek. Az orosz rg országos bajnokság olyan, mint a kínai országos asztalitenisz-bajnokság: ezt lehet, hogy nehezebb megnyerni, mint egy világbajnokságot vagy akár olimpiát...

• Bár egyre több rg-st látni, aki sokáig folytatja a versenyzést, a magyarországi mezőny minden tagja így is 1990-ben vagy később született. A „korelnök" Soós Viktória.

A négy magyar egyéni indulóból – Vass Dóra, Böröcz Bianka, Kécza Daniella, Soós Viktória – három felnőtt egyéni magyar bajnok. Volumenben van különbség: Vass Dóra 2007 és 2013 között, ha indult, minden egyéni ob-aranyérmet begyűjtött két kivétellel. 2007-ben Soós Viktória, 2013-ban Böröcz Bianka előzte meg a buzogányfináléban. A négy magyar lányból három volt már világbajnoki résztvevő is volt már, Kécza Daniella pedig a 2013-as bécsi Eb-t járta meg.

• Bár elsőre meglepőnek hangzik, a kanadaiak adták a sportág első olimpiai bajnokát – az egyébként a középmezőnybe tartozó Lori Fung a szocialista országok bojkottjának is köszönheti 1984-es sikerét. A kanadaiaknak Lori Fung és a kanadai és amerikai színekben is versenyző Mary Sanders óta nem volt akkora tehetségük, mint a Debrecenben induló Patricia Bezzoubenko. Bezzoubenko – mint neve is mutatja – kanadai orosz családból származik, és az oroszokkal is edz, Kanadába csak a nagy országos versenyekre megy haza. A másik kanadai magyar lány, Annabelle Kovács erdélyi magyar származású.

Neta Rivkin „fejvesztve” (Fotó: Reuters)
Neta Rivkin „fejvesztve” (Fotó: Reuters)

Neta Rivkin az izraeli rg valaha volt legjobb eredményét érte el azzal, hogy csodaszámba menő vb-bronzérmet szerzett karikával a 2011-es világbajnokságon. Rivkin – mint az izraeli rg-sek nagyjából fele – orosz származású, szülei szentpéterváriak.

Két, Debrecenben induló tornász is 2013 novemberében váltott országot: Diana Doman észt rg-s volt és az azeri csapat tagja lett (az azeriek nemrég szerény tizenöt honosítást jelentettek be különböző tornasportokban), az ex-montenegrói Milena Milacsics pedig immár szerb.

Azerbajdzsán egyébként egyértelműen nagyhatalmi státusra tör: kiválóak az anyagi lehetőségeik, igen jók a körülmények, és a világelitbe tartozó edzőket is meg tudják fizetni. Nem véletlen, hogy Vass Dóra is az azeriekkel készült a szezon előtt.

A házigazdára külön szabályok vonatkoznak: míg más nemzet legfeljebb két egyéni versenyzőt indíthat, a hazai szövetség a két vk-induló mellett két versenyen kívül induló tornászt is nevezhet. Vass Dóra és Böröcz Bianka eredménye számít be hivatalosan, Kécza Daniella és Soós Viktória versenyen kívül indul. A házigazda egy fix plusz helyet kap a szerenkénti döntőkben is, amennyiben nincs képviselője „saját erőből" a finálékban. A hazai tornász ilyenkor kilencedikként nyer besorolást az egyik szerenkénti döntőbe.

A világkupa-sorozat egy egész éves pontgyűjtő versenysorozatot takar. Debrecen a nyitány, aztán jön az egyetlen A-kategóriás vk-viadalként Stuttgart, majd Lisszabon, Pesaro, Corbeil, Taskent, Minszk, Dundee és Kazany. A kazanyi vk-zárás egyben az év legnagyobb rg-eseményének, az izmiri világbajnokságnak a „főpróbája" is lesz.

• Az eddigi két magyarországi világkupához hasonlóan most is van világbajnok a mezőnyben, az ukrán Hanna Rizatdinova – jelentős ezüst- és bronzérem-kollekciója mellé – Kijevben tavaly begyűjtött karikával egy vb-aranyat is. Igaz, először neki is az orosz himnuszt kezdték játszani, tüntetett is a közönség..

A FIG hivatalos világranglistáján az utolsó pillanatban a rajtlistáról kihúzott Sztanjuta a második legmagasabban rangsorolt tornász, Rizatdinova a harmadik. Az első az orosz Margarita Mamun, az egyéni összetett világbajnok Jana Kudrjavceva „csak" negyedik, ám ez abból fakad, hogy az előtte végző három tornász jóval többet versenyzett.

A VK PROGRAMJA
MÁRCIUS 14., PÉNTEK

10.00–11.00 MTK Kupa - Pre-Junior kategória (szabad, kötél)
11.30–14.50 MTK Kupa - Junior kategória kvalifikáció (karika, labda)
16.00 Megnyitó ünnepség
16.30–19.30 Világkupa - egyéni összetett kvalifikációs verseny (karika, labda)
20.00–20.50 Világkupa - együttes kéziszercsapat kvalifikáció (10 buzogány)
MÁRCIUS 15., SZOMBAT
10.00–11.00 MTK Kupa - Pre-Junior kategória (karika, labda)
11.30–14.50 MTK Kupa - Junior kategória kvalifikáció (buzogány, szalag)
14.55 Eredményhirdetés – MTK Kupa (pre-junior egyéni csapat és finálé; junior egyéni csapat)
16.30–19.30 Világkupa - egyéni összetett kvalifikációs verseny (buzogány, szalag)
20.00–20.50 Világkupa - együttes kéziszercsapat kvalifikáció (3 labda/2 szalag)
21.00 Eredményhirdetés - Világkupa (egyéni összetett, együttes kéziszer csapat összetett)
MÁRCIUS 16., VASÁRNAP
10.00–10.25 MTK Kupa finálé Junior kategória (karika)
10.25–10.50 MTK Kupa finálé Junior kategória (labda)
10.50–11.15 MTK Kupa finálé Junior kategória (buzogány)
11.15–11.40 MTK Kupa finálé Junior kategória (szalag)
12.00 Eredményhirdetés – MTK Kupa (junior karika, labda, buzogány, szalag)
12.30-13.00 Világkupa finálé - karika
13.00–13.30 Világkupa finálé - labda
13.40–14.30 Világkupa finálé - kéziszercsapat, 10 buzogány
14.40–15.10 Világkupa finálé - buzogány
15.10–15.40 Világkupa finálé - szalag
15.50–16.40 Világkupa finálé - kéziszercsapat, 3 labda/2 szalag
16.50 Eredményhirdetés - Világkupa
17.30 Gála

AZ EGYÉNI INDULÓK
Magyarország: Vass Dóra, Böröcz Bianka, Kécza Daniella, Soós Viktória
Ausztrália: Jaelle Cohen
Azerbajdzsán: Marina Durunda, Nilufar Niftaliyeva
Bulgária: Szara Sztajkova, Neviana Vladinova
Dél-Afrika: Aimee van Rooyen
Dél-Korea: Csun Szong E, Kim Han Szol
Fehéroroszország: Kacjarina Halkina, Arina Csaropa
Finnország: Jouki Tikkanen, Ekaterina Volkova
Grúzia: Gabriela Hvedelidze, Szofio Farulava
Izrael: Neta Rivkin, Nataly Mendelson
Kanada: Annabelle Kovács, Patricia Bezzoubenko
Kína: Ma Csian-hui, Liü Csia-hui
Kazahsztán: Alija Aszimova, Viktorija Gorbunova
Malajzia: Kwan Dict Weng
Nagy-Britannia: Tyler Brumitt
Oroszország: Jelizaveta Nazarenkova, Alexandra Szoldatova
Szerbia: Milena Milacsics
Szlovénia: Monija Cebasek
Ukrajna: Hanna Rizatdinova, Viktorija Mazur

A csapatok: Magyarország (Boldizsár Blanka, Horváth Csinszka, Kiss Barbara, Ludányi Laura, Raub Nóra, Wehovszky Vivien), Azerbajdzsán, Brazília, Izrael, Kína, Finnország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik