Rg-vb: slusszpoén a végére, a spanyolokra ragyogott az arany

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2013.09.01. 20:56
null
A spanyolok belekóstolhattak az arany életbe (Fotó: Reuters)
Tíz buzogánnyal a spanyol, 3 labdával és 2 szalaggal az orosz csapat végzett az élen a kijevi ritmikus gimnasztika világbajnokság záró napján. Az éremtáblázatot szokás szerint az orosz válogatott zárta az élen, más kérdés, hogy pont az oroszok lehetnek a leginkább elégedetlenek szereplésükkel.

Eddig sem volt híján a meglepetéseknek a kijevi ritmikus gimnasztika-világbajnokság, hogy az utolsó nap se legyen kivétel, arról a spanyol kéziszercsapat gondoskodott: a dél-európaiak kihasználták a riválisok botlását, és 1996, valamint 1998 után ismét aranyérmet szereztek a 10 buzogány szerenkénti döntőben. A csapat összetett versenyt szombaton kiütéses fölénnyel megnyerő fehéroroszok és a már tegnap is sokat rontó, első számú favorit oroszok egyaránt hibáztak és „elszálltak". Ritka látvány lett így a dobogó: két dél-európai csapat (spanyol, olasz) mellé harmadiknak a házigazda ukránok fértek fel – nekik nagy elégtétel ez a szombati megpróbáltatás (az összetett verseny csúnya elrontása) után.

32. RG VB, AZ ÉREMTÁBLÁZAT
A E B
1. Oroszország 6 2 2
2. Ukrajna 1 2 2
3. Fehéroroszország 1 1 3
4. Spanyolország 1 0 1
5. Olaszország 0 2 0

Az orosz kéziszercsapat tagjai ekkor már alighanem a hisztéria határán mozogtak: ott vannak a világ legerősebb gyakorlataival, „csupán" végrehajtani nem sikerül őket hiba nélkül. A végén azért csak ők örülhettek, miután a 3 labda, 2 szalag kombinációval megelőzték Fehéroroszországot, a bronzot a remekül versenyző spanyolok zsebelték be. Az oroszok a „kiss & cry" zónában pontszámukat meglátva valósággal sírógörcsben törtek ki – a megkönnyebbülés, a boldogság és a csalódottság egyaránt benne volt ebben.

PLUSZ, MÍNUSZ
A vb hőse: az orosz Jana Kudrjavceva, aki 15 és fél évesen minden idők legifjabb összetett világbajnoka lett.
A vb vesztese: a másik orosz, Margarita Mamun, aki lehet, hogy egyetlen lehetőségét hagyta ki a világelső pozíció megszerzésére. A másik jelölt a bolgár Szilvija Miteva, aki élete valószínűleg utolsó világversenyén minden bizonnyal élete legrosszabb formáját mutatta.
Akiknek örök emlék: a spanyolok valószínűleg nem is álmodtak aranyról, két érmük pazar szereplést tükröz.
Akik elfelejtenék: a hajdanán a világot uraló bolgár iskola válságát jelzi, hogy Bulgária 1999 óta először nem szerzett világbajnoki érmet.
Ahol folytatják: 2014-ben a törökországi Izmirben rendezik meg a következő vb-t.

Teljes (tehát egyéni versenyzőknek és kéziszercsapatoknak is megrendezett) világbajnokságon 2001 óta nem volt ennyire enyhe az orosz fölény: a sportág első számú hatalma hat aranyérmet szerzett Kijevben, egyet-egyet az ukránok, a spanyolok és a fehéroroszok vittek el.

A legutóbbi hat világbajnokságon az oroszok egyszerre legfeljebb két aranyat engedtek át, a 2001-es eredménylista pedig a két orosz élversenyző, az akkor csúcsformában versenyző Alina Kabajeva és Irina Csascsina kizárása (furoszemiddel, fogyasztásra használt vízhajtóval akadtak fel a doppingvizsgálaton) miatt nem mértékadó. „Rendes versenyben” 1999-ben fordult elő ezelőtt, hogy az oroszok riválisai három vagy több aranyérmet gyűjtsenek be.

Az oroszok persze nem viselik ezt könnyen, vezető tisztviselőik már rengeteg kifogást emeltek, a nemzetközi bíróbotrányt követő pontozói küldéstől kezdve a rendezésig bezárólag. Pedig az általános vélemény az, hogy az utolsó pillanatban összeállt, kiemelt FIG-felügyelet alatt álló pontozói kar hosszú idő óta a legtisztább versenyt engedte (mindenki persze nem volt és nem lehetett elégedett a bíráskodással) – az oroszok szokott, rendkívül erős háttere pedig valamelyest megingott. Persze nem ezért nyertek „csak" hat aranyérmet: sem első számú versenyzőjük, Margarita Mamun, sem kéziszercsapatuk nem bírta idegileg a világbajnokságot.

Ilyen az, amikor a legeredményesebb küldöttség nagyon elégedetlenül távozik egy világversenyről.

32. RG-VILÁGBAJNOKSÁG, KIJEV
10 buzogány
1. Spanyolország (Sandra Aguilar, Artemi Gavezou-Castro, Elena Lopez, Alejandra Quereda, Lourdes Mohedano) 17.350 pont
2. Olaszország 17.300
3. Ukrajna 17.208
3 labda/2 szalag
1. Oroszország (Olga Ilina, Anasztaszija Blisznyuk, Kszenyija Dudkina, Anasztaszija Makszimova, Anasztaszija Naszarenko) 18.183
2. Fehéroroszország 17.550
3. Spanyolország 17.166

A spanyolok aranyérmével a záró napra maradt a legnagyobb meglepetés (Fotó: Reuters)
A spanyolok aranyérmével a záró napra maradt a legnagyobb meglepetés (Fotó: Reuters)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik