Rg: Vass Dóra utazik az előolimpiai tesztversenyre

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2016.03.15. 15:51
null
Vass Dóra áprilisban a kvótaszerzésért lép szőnyegre Rióban (Fotó: Földi Imre)
A Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség hivatalos közleményben jelentette be, hogy az április 21-22. közötti előolimpiai tesztversenyen Vass Dóra képviseli Magyarországot.

„A Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség vezetősége – tartva magát a sportágnak tett ígéretéhez – feladatának a szövetségben folyó szakmai munka támogatását tekinti, így nem kívánja felülbírálni az MRGSZ Technikai Bizottságának döntését, az áprilisi riói tesztversenyre Vass Dórát jelöli. A sportág szakmai döntésében is megnyilvánuló elvárás, hogy Dóra olimpiai kvótát szerezzen, aminek eléréséhez mindenben segítséget nyújtunk számára. Felkészüléséhez sok siket kívánunk!” – tudatta a szövetség.

RITMIKUS GIMNASZTIKA RIÓBAN
OLIMPIAI INDULÓK (26)
A 2015-ös vb első 15 helyezettje kvótát szerzett országának (15)
Kontinentális kvóta (2): Grace Legote (dél-afrikai, Afrika), Danielle Prince (ausztrál, Óceánia)
Az előolimpiai tesztversenyen a legjobb 7, kvótát még nem szerzett tornász (7)
A házigazda jogán (1):
Natália Gaudio (Brazília)
Szabadkártya (1)

A 2015-ös, stuttgarti olimpiai kvalifikációs világbajnokságon Vass Dóra az egyéni összetett kvalifikációban elért 41. helyével szerzett az országnak előolimpiai indulási jogot.

A riói pótselejtező az utolsó alkalom ritmikus gimnasztikában az olimpiai kvóta megszerzésére. A tesztversenyen huszonkét tornász küzd meg a fennmaradó kvótákért – a 26 olimpiai helyből 18 már foglalt.

A tesztversenyen eredetileg csak hat kvóta lett volna kiadó, ám mivel a 2015-ös vb-n három kontinens tornászai kvalifikálták magukat az ötkarikás játékokra, felszabadult egy hetedik is, az utolsó kvóta pedig a szabadkártyásé – ha nincs megfelelő jelölt, még ez is a tesztverseny résztvevőinek „eshet le.” Országonként csupán egy tornász kvalifikálhatja magát a tesztversenyről az olimpiára.

A tesztversenyen megszerzett kvóta névre szóló, csak az indulhat vele az olimpián, aki megszerzi. Ha a kvótaszerző nem tud elindulni az olimpián, helyét a tesztversenyen legjobban szereplő, még nem kvótás, kvalifikációra jogosult tornász kapja meg. A csapatoknál a házigazdaival együtt tizenegy hely már elkelt, a maradék háromért Üzbegisztán, Németország, Azerbajdzsán, Görögország, Finnország, Brazília és Dél-Korea verseng.

RITMIKUS GIMNASZTIKA
AZ ELŐOLIMPIAI VERSENY RÉSZTVEVŐI
OLIMPIAI KVÓTÁSOK

A 2015-ös vb egyéni összetett versenyének dobogósai (Jana Kudrjavceva – Oroszország, Margarita Mamun – Oroszország, Melityina Sztanjuta – Fehéroroszország).
A HÁZIGAZDA JOGÁN SZINTÉN OLIMPIAI KVÓTÁS
Natália Gaudio (Brazília)
A FENNMARADÓ 7 OLIMPIAI KVÓTÁÉRT KÜZDŐ ORSZÁGOK
Üzbegisztán (2 versenyző)
Németország (2 versenyző)
Olaszország (2 versenyző)
Kazahsztán (2 versenyző)
Ausztria (1 versenyző)
Finnország (2 versenyző)
Kína (2 versenyző)
Kanada (1 versenyző)
Románia (2 versenyző)
MAGYARORSZÁG (1 versenyző – Vass Dóra)
Mexikó (1 versenyző)
Észtország (2 versenyző)
Örményország (1 versenyző)
Csehország (1 versenyző)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik