Rg Eb: változott a magyar szerleosztás, beköltöztek a világklasszisok

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2017.05.17. 12:32
null
Kis Alexandrának lesz esélye kvalifikálnia Magyarországot a 2018-as Eb-re (Fotó: MATSZ/Ulrich Faßbender)
Változott a magyar ritmikusgimnasztika-válogatott szerleosztása a pénteken kezdődő budapesti Európa-bajnokságra: az eredeti tervnek megfelelően Kis Alexandra indul négy szerrel, ám Váray Míra három helyett két szert (karika, buzogány) kapott, Pigniczki Fanni pedig egy helyett kettőt (szalag, labda).

Ha két picike, megkülönböztethetetlen, Ctrl+C, Ctrl+V billentyűkombinációval „készült” lány vonul be az edzésszőnyegre névre szóló térdvédővel és toronymagas konttyal, az csak egyet jelenthet: megérkeztek a ritmikus gimnasztika világának legnagyobb sztárjai, az oroszok. A két említett iker, Dina és Arina Averina, valamint az első számú orosz tornásznő, Alekszandra Szoldatova már kora reggel megkezdhette az „akklimatizálódást” a BOK Csarnok balettrúdjánál és a nyolc edzőszőnyegen, hogy aztán – a delegációk mindegyikéhez hasonlóan – kipróbálhassa a Papp László Budapest Sportaréna küzdőterét is a pénteken kezdődő ritmikus gimnasztika Eb előtt.

A magyar rg-sek már hétfőn-kedden megismerkedhettek az edzőcsarnokkal, ám az Arénában ők is most mérhették fel a színpadot – Kis Alexandra, Váray Míra és Pigniczki Fanni, valamint a junior kéziszercsapat élete eddigi legnagyobb fellépésére készül. Ilyenkor már a pontozók is figyelnek, a tornászoknak pedig megvan a lehetőségük arra, hogy mindent – a szőnyeget, a világítást, a teret – kitapasztaljanak, mint egy jelmezes főpróbán.

Pigniczki Fanni szalag után labdával is készülhet 
az Eb-re (Fotó: Kovács Anikó/MATSZ)
Pigniczki Fanni szalag után labdával is készülhet az Eb-re (Fotó: Kovács Anikó/MATSZ)

Mindhárom tornász végigjárta a nagy nemzetközi juniorversenyeket, a felnőtt világkupa- és GP-sorozatba is belekóstoltak, ám ez lesz az első jelenésük kontinensviadalon – ráadásul hazai közönség előtt. A szakmai vezetés az Eb előtt változtatott a szerleosztáson. Kis Alexandrát ez nem érinti – ő négy szerrel készült, négy szerrel is indul. Váray Mírától az egyik szer „átkerült” Pigniczki Fannihoz, így ők mindketten két gyakorlattal készülnek az Európa-bajnokságra.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a magyar versenyzők közül Kis Alexandrának lesz esélye kvalifikálni az országot a 2018-as összetett Európa-bajnokságra, melyre a mostani kontinensviadalról lehet kijutni. A három legjobb pontszámot figyelembe véve a legjobb 24 versenyző (országonként legfeljebb kettő) jut ki a jövő évi Eb-re. A három egyéni versenyző összesen nyolc gyakorlatot mutat be a péntek-szombati selejtezőkben, és csak az kvalifikálhat a 2018-as Eb-re, aki legalább három szerrel rajthoz áll.

Nagyon felpörögve érkezett: Váray Míra (Fotó: Kovács Anikó/MATSZ)
Nagyon felpörögve érkezett: Váray Míra (Fotó: Kovács Anikó/MATSZ)

„Véleményem szerint a teljes magyar delegáció, mind a junior együttes kéziszercsapat, mind a felnőtt egyéni tornászaink maximálisan felkészültek a kontinensviadalra. Szeretnék nyolc plusz két hibátlan gyakorlatot látni a versenyszőnyegen. Magyarországot a csapatversenyben a 10–12. helyre várom, valamint szeretnénk izgulni a vasárnapi finálénapon a juniorcsapatért. A hab a tortán az lenne, ha a jövő évi Európa-bajnokságra kvótát tudnánk szerezni” – nyilatkozta Deutsch-Lazsányi Erika, a Magyar Ritmikusgimnasztika-szövetség technikai bizottságának vezetője, az MTK Budapest szakosztályelnöke.

„Mindig én vagyok a kritikus mumus, de sikerülhetett volna jobban is a pódiumedzés, viszont a most látott hibák teljesen természetesek. Azt érzem rajtuk, hogy élvezik, amit csinálhatnak, élvezik, hogy itt lehetnek. Remélem, a holnapi pódiumedzésen még egyet előre tudunk lépni, majd a versenyen a lehető legjobb gyakorlatokat mutatják be a versenyzők” – tette hozzá.

Kis Alexandra a pódiumedzésen (Fotó: Kovács Anikó/MATSZ)
Kis Alexandra a pódiumedzésen (Fotó: Kovács Anikó/MATSZ)
ELKÉPESZTŐ KILÉPNI

A magyar lányok még lélegzetüket kapkodva jöttek a hivatalos sajtótájékoztatóra, hiszen négy perccel a pódiumedzés után már „jelenésük volt” – még ők is szokták a rendkívül látványos kulisszákat és a hatalmas teret a csarnokban.

Kis Alexandra: – Elképesztő érzés volt kilépni az Arénába, már hátul alig vártam, hogy kiléphessek a versenyszőnyegre. Az elején nagyon jól ment, aztán kicsit szétestem a végére, a szalaggyakorlatom nem sikerült a legjobban – de hatalmas élmény volt. Magamtól tökéletes gyakorlatokat várok, és személy szerint nagyon örülnék, ha szombaton az esti programban, a legjobbak között szerepelhetnénk, illetve sikerülne kvótát szerezni a top 24-es Eb-re. No meg szeretném élvezni az egész versenyt.

Pigniczki Fanni: – Nagyon örülök, hogy lehetőségem lesz még egy szert bemutatni hazai közönség előtt. Mindkét gyakorlatomban előfordultak kisebb hibák a pódiumedzésen – elég izgatott voltam és vártam, hogy elkezdhessem, de kicsit szokatlanok voltak még a körülmények.

Váray Míra: – Hátul, a gyakorlásnál nagyon jól ment, nagyon sok energiát éreztem magamban. Talán túlzottan is fel voltam pörögve, ezért csúszhattak bele rontások a pódiumedzésbe, a buzogánygyakorlatomat másodszor is meg kellett csinálnom, és érzésem szerint akkor már ki tudtam javítani a hibákat. Két szerrel nyugodtabban tudok készülni, biztosabb vagyok ebben a két gyakorlatomban. Nagyon jó a világítás, nem tűznek a szemünkbe a fényszórók, ez óriási segítség nekünk.


EMLÉKEZNI FOG RÁ A KÖZÖNSÉG

Dr. Körmendy-Ékes Judit, az MRGSZ elnöke: „Anélkül, hogy bármilyen konkrétumot elárulnék, kijelenthető: mindenki jól fog szórakozni az Eb ideje alatt a Papp László Budapest Sportarénában. Különösen a vasárnapi gála nyújt majd olyan élményt, amelyre sokáig emlékezni fog a közönség"


Altorjai Sándor, a Magyar Tornaszövetség főtitkára: „Több mint 34 ország versenyzői lépnek majd szőnyegre az előttünk álló hétvégén. Ekkora sportolói létszámot koordinálni, kiszolgálni nem kis feladat ilyen nagy médiaérdeklődés mellett. A szervezőbizottság az elmúlt hónapokban sokat tett azért, hogy sikeres legyen ez az Európa-bajnokság.”


A junior kéziszercsapat célja a szerenkénti döntő (Fotó: Kovács Anikó/MATSZ)
A junior kéziszercsapat célja a szerenkénti döntő (Fotó: Kovács Anikó/MATSZ)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik