Rg Eb: rendkívül magas juniorpontszámok, a magyarok a 14. helyen

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2019.05.16. 17:52
null
A magyar junior kéziszercsapat állt elsőként szőnyegre a 2019-es Eb-n
A Farkas Júlia, Fodor Nadin, Kis Janka, Magyar Hanna, Somhegyi Réka, Varga Lujza összeállítású magyar junior ritmikusgimnasztika-kéziszercsapat a 14. helyről várhatja a folytatást a felnőtt és junior Európa-bajnokság első versenynapja után.

Kezdeni tornasportokban – nem kedvelt pozíció. A magyar junior kéziszercsapatnak mégis ez jutott Bakiban – tulajdonképpen ők nyitották meg az Európa-bajnokságot az azeri fővárosban, a világ egyik legjobb és legdrágább tornalétesítményében.

A tavaszi szezonban kiváló eredményeket felmutató juniorválogatott 18.350 pontot kapott 5 karika gyakorlatára (11.700 nehézség, 6.650 kivitel), majd a delegáció rögtön meg is óvta azt – tényleg alacsonynak tűnt az értékelés. Ekkor persze még nem lehetett tudni, mire lesz elég a pontszám. Az hamar körvonalazódott, hogy szerenkénti döntőre akkor sem, ha az óvás sikeres (nem volt az), mert a csapatok elkezdték szórni a 20 pont fölötti gyakorlatokat. Az első tizenegy helyezett mind 20 fölött zárt, a bolgárok és izraeliek még nagy hibákkal is!

A kiemelkedően erős mezőnyben – a legjobbak gyakorlatai a felnőtteknél is az elit közelében lettek volna – végül Oroszország zárta az első helyen az 5 karika kvalifikációt, Fehéroroszország és Olaszország előtt, mindhárom csapatnak 23 pont fölött adtak. Összehasonlításul: a 2018-as felnőtt-vb-n csak Oroszország és Bulgária kapott 23-nál magasabb pontszámot 5 karika gyakorlatára (igaz, azóta a felnőttpontszámok is jócskán megugrottak).

Meglepetés a litvánok kvalifikációja a döntőbe, illetve az, hogy a sokat rontó izraeliek és bolgárok sem jutottak fináléba a sportági nagyok közül, s ez annál is kellemetlenebb mindkét küldöttségnek, mert rontja pozíciójukat a felnőtt- és juniorpontszámok által befolyásolt csapatversenyben. Az izraelieket az ág is húzza: az Eb előtti edzésen kidőlt első számú sztárjuk, a felnőtteknél minden szeren éremesélyes Linoj Asram, erre most a juniorok is rontottak…

A magyar lányok a 14. helyről várják a szombati folytatást 5 szalaggal, míg pénteken a felnőtt egyéni versenyzők (a magyar válogatottból Pigniczki Fanni és Juhász Anna) mutatkoznak be az Eb-n. A nap úgy zárult, ahogy a felnőtteknél is gyakran szokott – mindenki az azeri óvás elbírálására várt, de ez már sokéves tradíció ritmikus gimnasztikában...

FELNŐTT ÉS JUNIOR RITMIKUS GIMNASZTIKA EURÓPA-BAJNOKSÁG
BAKI, AZERBAJDZSÁN
Junior kéziszercsapat. Kvalifikáció, 5 karika.
1. Oroszország 23.700, 2. Fehéroroszország 23.100, 3. Olaszország 23.050, ...14. Magyarország (Farkas Júlia, Fodor Nadin, Kis Janka, Magyar Hanna, Somhegyi Réka, Varga Lujza) 18.350. Magyarország nem jutott be a szerenkénti döntőbe.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik