Rg Eb: kijelölték a budapesti kontinenstornán szereplő magyar csapatot

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2017.04.25. 11:35
Kijelölte a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség (MRGSZ) a válogatott összeállítását a május 19-21. közötti, hazai rendezésű Európa-bajnokságra. Kis Alexandra négy szerrel versenyez, Váray Míra hárommal (karika, labda, buzogány), Pigniczki Fanni pedig eggyel (szalag). A 2017-es kontinensviadalt a budapesti Papp László Sportarénában rendezik meg.

null

null




 

A junior együttes kéziszercsapat összeállítása a hazai rendezésű Eb-n: Ákoshegyi Eszter, Borda Korinna, Földi Cintia, Györe Dorottya, Juhász Anna, Juhász Emma és Várkonyi Dea.

A budapesti Európa-bajnokság versenynapjairól 14 órát közvetít az M4 Sport, a felnőtt mezőnyön kívül a juniorok is képernyőre kerülnek. Az Európa-bajnokság újfajta lebonyolítási rendszerben zajlik: a csapatverseny pénteki eredményei alapján szombaton megfordítják a csapatok sorrendjét, így a legjobbak kerülnek a késő délutáni idősávba.

A verseny legnagyobb sztárja az oroszok kétszeres világbajnoka és egyszeres Európa-bajnoka, Alekszandra Szoldatova lesz, a világ első számú rg-hatalma rajta kívül az Averina ikreket (Dina és Arina) nevezi. A szezon eddigi eredményei alapján valószínűleg Szoldatova és Dina Averina vívhat meg a legtöbb egyéni aranyéremért.

Hárman a legnagyobb sztárok közül (balról jobbra): Alekszandra Szoldatova, Dina Averina, Kacjarina Halkina (Fotó: AFP)
Hárman a legnagyobb sztárok közül (balról jobbra): Alekszandra Szoldatova, Dina Averina, Kacjarina Halkina (Fotó: AFP)

A sportági nagyhatalmak közül Ukrajna Viktoria Mazur, Olena Djacsenko, Eva Melescsuk összeállításban érkezik – az ukránok legnagyobb sztárja, Hanna Rizatdinova csak egy gyakorlatot mutatott be 2017-ben, és egyre valószínűtlenebbnek látszik, visszatér-e a szőnyegre). Fehéroroszország a Kacjarina Halkina, Alina Harnasko, Julija Iszacsanka trióval száll harcba a dobogóért, Bulgária Neviana Vladinovát és Katrina Taszevát nevezi. Kézsérülése miatt nem tud indulni az Eb-n a grúzok világklasszisa, Szalome Pazsava.

A 2016-os olimpia egyéni versenyének top 10-éből mindenki Budapestre jön, aki nem vonult vissza vagy nem tart szünetet karrierjében: indul az Eb-n a bolgár Neviana Vladinova, az azeri Marina Durunda, a fehérorosz Kacjarina Halkina és a francia Kseniya Moustafaeva. Az olimpiai ciklus első évében mindig nagyon megváltozik a mezőny – tradicionálisan az Eb az a verseny, amely először igazán meghatározza az új négyéves periódus erősorrendjét.

Egyéniben a legalább három szerrel induló versenyzők közül a legjobb 24 szerez kvótát országának a páros években megtartott egyéni összetett Eb-re. Deutsch-Lazsányi Erika, az MRGSZ technikai bizottságának elnöke szerint a kvótaszerzés reális cél lehet a magyar felnőtt versenyzőknek, míg a junioroknak a cél a szerenkénti döntő elérése, és nagyon számítanak a közönség támogatására is.

„Váray Míra idén debütált a felnőttek mezőnyében, ahol három szeren kifejezetten biztató részpontszámokat hozott. Pigniczki Fanni korábban versenyről versenyre mutatott hibáin rengeteget javított. Kivitelben a legjobb részpontokat hozza, de technikai pontszámain javítani kell a jövőben. A junior együttes kéziszer válogatott eddigi versenyei bíztatóak. A nemzetközi mezőny kifejezetten erős. Nyugodtan mondhatom, hogy az Európa-bajnokság döntőjében az első hét hely szinte biztos foglalt. A fennmaradó egy helyre viszont legalább 5-6 ország száll harcba” – nyilatkozta.

A magyar versenyzők közül Kis Alexandra indul minden szerrel az Eb-n (Fotó: UEG)
A magyar versenyzők közül Kis Alexandra indul minden szerrel az Eb-n (Fotó: UEG)

RITMIKUS GIMNASZTIKA EB, BUDAPEST, 2017
Május 17. és 18. (szerda-csütörtök):
hivatalos edzésnapok
Május 19. (péntek): junior együttes kéziszercsapat, felnőtt egyéni karika és labda, megnyitó
Május 20. (szombat): junior együttes kéziszercsapat, felnőtt egyéni buzogány és szalag
Május 21. (vasárnap): junior együttes kéziszercsapat döntő, felnőtt szerenkénti döntők, gála
Az Eb részletes programját a verseny hivatalos honlapján olvasható.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik