Pokoli két hét vár a válogatottra Oroszországban

Vágólapra másolva!
2010.09.15. 13:42
null
Lékó Péterék az első hatban szeretnének végezni (Fotó: Tumbász Hédi)
A legerősebb összeállításban ül asztalhoz a magyar válogatott a szeptember 20-án rajtoló sakkolimpián az oroszországi Hanti-Manszijszkban. A csapattagok egyhangú vélekedése szerint akár tizenöt-húsz csapatot is számításba kell venni az érmekért folytatott harcban.

„Első hely? Rossz a kérdés – válaszolta mosolyogva Lékó Péter egy felvetésre a budapesti sajtótájékoztatón. – Felesleges pontos helyezésekről beszélgetnünk. Ez minden idők legerősebb sakkolimpiája, rendkívül kiegyensúlyozott a mezőny. Az biztos, hogy pokoli két hét vár ránk."

„Az első hat helyezés a cél – folytatta Lékó. – Esély mindig van, az biztos, hogy nagy szakmai sikernek számítana, ha az első három között tudnánk végezni."

Az első számú magyar nagymester szavaira a játékostársak – Almási Zoltán, Polgár Judit, Balogh Csaba – is csak bólogattak. Berkes Ferenc hiányzott a sajtótájékoztatóról, ám minden bizonnyal ő is hasonlóan vélekedik.

Almási Zoltán a csapategységről beszélt. „Nem fogunk eltitkolni semmit egymás elől, szakmailag is segítjük egymást. Ilyenkor mindent félre kell tenni. Most biztosan nem fordul majd elő, hogy valaki majd azt mondja például, már megint sötéttel kell játszanom, ez és ez nem tetszik."

Az úgynevezett nyílt versenyben (nincs külön férfi és női sakkolimpia, csak nyílt és női verseny van) a világbajnok indiai Viswanathan Anand kivételével az összes jelentős nagymester asztalhoz ül, így igazán nagy csatákra van kilátás.

A legtöbben a Vlagyimir Kramnyikkal felálló orosz válogatottat várják az élre, de számolni kell a szintén bombaerős ukránokkal, és a legutóbbi két olimpiát nyerő örmény csapattal is.

A hölgyeknél a vietnami származású, de a 2006-os sakkolimpiától már magyar színekben szereplő Hoang Than Trang, a kétszeres olimpiai bajnok Mádl Ildikó, Vajda Szidónia, Rudolf Anna és Gara Tícia ül asztalhoz.

„Megpróbáljuk a lehetetlent – jelentette ki Mádl Ildikó. – Ez azt jelenti, hogy az első hatba szeretnénk kerülni, de tudjuk, hogy nagyon kemény harcok várnak ránk"

A nők versengésében szintén az oroszok az arany legfőbb várományosai, de a hagyományosan erős kínaiak, grúzok, ukránok vagy akár a lengyelek is komoly esélyekkel pályáznak az érmes pozíciókra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik