Asztalitenisz: Nem izgulok, hogy elmaradna az olimpia – Pergel Szandra

SZŰCS MIKLÓSSZŰCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2020.03.20. 13:39
null
Pergel Szandra reményei szerint három számban is asztalhoz állhat Tokióban, azután pedig jöhet a francia kaland (Fotó: Földi Imre)
A csapatban és egyesben olimpiai kvótás, s erre vegyes párosban is jó eséllyel pályázó Pergel Szandra ősztől – pályafutása során először – külföldön folytatja, a francia Quimper CTT játékosa lesz.

 

Női válogatottunk már januárban, a portugáliai tornán megszerezte olimpiai kvótáját – a sportág történetében először –, így biztosan lesz magyar résztvevője az olimpia asztalitenisz-versenyeinek, a kérdés már csak az, hány számban. (Meg, hogy lesz-e olimpia egyáltalán.)

A csapatkvótával együtt jár, hogy női egyesben is a maximális két versenyzőt indíthatnánk, a férfi egyes és a vegyes páros viszont még kérdéses, bár utóbbiban a Szudi Ádám, Pergel Szandra kettős révén nagyon jól állunk, olyannyira, hogy ha most lezárnák a kvalifikációs időszakot, a magyar duó ott lenne a tokiói indulók között.

„Más sportágak kvalifikációs rendszerét kevéssé ismerem, de nálunk a világranglista jó iránytű lehetne: ha úgy alakul, hogy az olimpia előtt nem lennének már versenyek, a ranglista alapján akkor is fel lehetne tölteni a mezőnyt – jelenti ki Pergel Szandra, a budaörsiek játékosa. Ezt nem csak azért mondom, mert Ádámmal tokiói részvételt jelentő helyen állunk, hiszen amióta elindult a kvalifikációs időszak, végig ott voltunk a legjobbak között. Sok versenyre elutaztunk, jó eredményekkel gyűjtöttük a pontokat, megdolgoztunk ezért a pozícióért.”

A FRANCIA ELIT TAGJA
Az európai szinten a német mellett talán a második legerősebbnek számító francia élvonalban 12 együttes szerepel, egymás mellé rendelt hatos csoportokban.
Pergel új csapata, az 1997-ben alapított Quimper Cornouaille TT a B-csoportban 15 mérkőzésen szerzett 7 győzelemmel a második, s mivel a vírushelyzet miatt befejeződtek a bajnoki küzdelmek, ez már nem is változik. A 63 ezer lakosú Quimper város csapatának jelenlegi első számú játékosa a francia-kínai Li Xue, de a világranglista-66. ukrán Hanna Haponova is erősíti a klubot, amely eddigi legjobb eredménye a 2014–2015-ös idény bajnoki
bronzérme.

Jelen helyzetben az sem mellékes, hogy sok más társához hasonlóan Pergel előtt is bezárult a válogatott otthonának számító Marczibányi téri Ormai László Asztalitenisz-csarnok ajtaja, sőt, már Budaörsön sem tud edzeni, ami természetesen nem jelenti azt, hogy tétlenül tölti a mindennapjait.

„Játszani nem tudok, de a Szigetre kijárok futni, hogy legalább az erőnlétem megőrizzem. Fel kell készülni erre az időszakra, mert nem emlékszem, mikor fordult elő legutóbb, hogy két hétnél hosszabb pihenőm lett volna, most viszont egészen biztos, hogy ennél több vár ránk” – magyarázza a 31 esztendős, a világranglistán a 77. helyen álló balkezes klasszis, aki a hónap első felében, a katari World Tour-versenyen, idehaza pedig az azt megelőző országos bajnokságon játszott legutóbb tétmérkőzést. – A kecskeméti ob nem túl jó emlék, s nem azért, mert egyesben nem sikerült megvédenem a címemet. A szervezési hiányosságok sajnos rányomták a bélyegüket az egész eseményre. A férfi játékosok ott is akarták hagyni az utolsó napot, de aztán sikerült egyezségre jutniuk a szövetséggel, ennek akkor van értelme, ha változások lesznek. Ami engem illet, én maximálisan egyetértek a fiúkkal, mellettük állok.”

A Pergel által említett változásra megvan az esély, az ob után néhány nappal Lajtai Kristóf főtitkár úgy nyilatkozott, „valóban megbeszéltük a férfi játékosokkal a történteket, közös érdekünk, hogy a kiemelten fontos hazai események megfelelő körítést kapjanak, éppen ezért alakult már meg korábban az ezzel is foglalkozó bizottság”.

Ennek jele, hogy a tervek szerint az európai trendhez igazodva az ősszel már Top 16-versenyt rendeznek idehaza is, októberben vagy novemberben, ám ennek pontos időpontját – pláne a mostani helyzetben – még nem tudni. Azt sem, hogy július 24-én fellobban-e a láng a tokiói Olimpiai Stadionban, bár a NOB egyelőre kitart amellett, hogy a versenyek az eredeti időpontban elkezdődnek.

„Most mi sem tudunk mást csinálni, mint hogy a lehetőségekhez képest készülünk. Amiatt egy pillanatig nem izgulok, hogy elmaradna az olimpia, erre nem is gondolok” – fogalmaz Pergel, aki már az olimpián túli időszakra is tervez: ősztől új, neki ismeretlen kalandba vág – 11 évnyi budaörsi játék után légiósnak áll!

„A francia élvonalban szereplő Quimper CTT csapatával már megállapodtam, a következő idénytől ott játszom – újságolja a fontos pillanathoz érkező válogatott asztaliteniszező, aki még sosem játszott külföldön: először a KSI, majd 2001 és 2008 között a Statisztika játékosa volt, aztán egy évig a Kecskemétet, azóta a Budaörsöt erősítette. – Ez nagy változást hoz az életembe, de nyitott vagyok, bizakodva várom a kihívást!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik