Parasport: egy zsömlére elég a pénz, éhező magyar klasszisok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.10. 15:46
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) a napokban újratárgyalja a sportolók, edzők felkészülését támogató Gerevich-ösztöndíj keretösszegének felosztását. A magyar kormány korábban soha nem látott összeget biztosít a magyar sport számára, az ösztöndíj kérdése azonban a parasportban továbbra sem megoldott…

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) kiemelt támogatásának köszönhetően tavaly 103 nemzetközi versenyen vehettek részt parasportolóink, és a felkészülési körülmények is érezhetően javultak a korábbi évekhez képest, a parasportra fordítható Gerevich-ösztöndíj keretösszege azonban 2004 óta alig változott. , a parasportra fordítható Gerevich-ösztöndíj keretösszege azonban 2004 óta alig változott.

A Magyar Paralimpiai Bizottság közleménye szerint világklasszis paralimpikonoknak vannak napi megélhetési gondjaik a méltatlanul alacsony havi támogatás következtében.

A londoni paralimpián érmet nyert sportolók készültek úgy a játékokra, hogy napi szinten nélkülöztek, jelentős lemondással tudták vállalni a felkészülést, az azzal járó költségeket.

A helyzet azóta sem javult. Vannak sportolóink, akik csak az edzőtáborban jutnak megfelelő táplálékhoz, mert a havi támogatásból legfeljebb egy párizsis zsömlét vagy egy pár virslit tudnak enni naponta. Elvétve akad olyan paraversenyző, aki nem kényszerül arra, hogy a napi edzések mellett nyolc-tíz órát dolgozzon.

A MOB az égető gondok megismerése után az MPB nyílt elnökségi ülésén, a sportolók és edzőik előtt tavaly ígéretet tett arra, hogy rendezi a fogyatékos sportolók és a velük foglalkozó szakemberek esetében is a Gerevich-ösztöndíj kérdését, a keretösszeg felosztását megelőző egyeztetésekbe is bevonja a fogyatékos sport képviselőit.

A MOB megígérte, hogy foglalkozik a megoldási lehetőségekkel, és nem engedi, hogy tovább fennálljon ez a tarthatatlan állapot.

Az előkészítő egyeztetések során elfogadták a két lépcsőben történő felzárkóztatási program. Ennek lényege, hogy a jelenlegi összeg háromszorosára lenne szükség, aminek fedezetét biztosítja a Kiemelt Edzői Program által tehermentesített egymilliárd forintnyi keret, amelyből hét és fél százalék illetné meg a fogyatékkal élők sportját.

Az MPB bízik benne, hogy az ígéretek valóra válnak, és a felkészülési körülmények javulása után a parasportolók és a velük foglalkozó szakemberek havi támogatásának kérdése is megnyugtatóan rendeződik, és a jövőben nemcsak a paralimpikonok, hanem a többi fogyatékossági terület legjobb sportolói és szakemberei is megfelelő körülmények között tudnak dolgozni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik