Parasport: az agysérülés szempontjából Zanardi helyzete kritikus

T. A.T. A.
Vágólapra másolva!
2020.06.22. 08:38
null
Zanardi kézzel hajtott kerékpárral szenvedett balesetet, és továbbra is mesterséges kómában van (Fotó: Getty Images)
A kézzel hajtott kerékpárja nyergében súlyos balesetet szenvedő Alessandro Zanardi állapota továbbra sem megnyugtató – bár szombat éjszaka stabilak voltak az életfunkciói, orvosai szerint a helyzet bármelyik pillanatban rosszabbra fordulhat. Az elkövetkező tíz nap kritikus.

 

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, a sienai kórházban mesterséges kómában tartják Alessandro Zanardit, akinek állapotáról szombaton és vasárnap is az őt operáló orvos árult el részleteket. A korábbi Formula–1-es pilóta, aki súlyos versenybalesete és lábai amputálása után négy paralimpiai bajnoki címet szerzett, egy pénteki jótékonysági versenyen kézzel hajtott kerékpárja nyergében ütközött egy teherautóval. (Egy lejtőn elveszítette uralmát kerékpárja felett, átcsúszott a közúti forgalom sávjába, ahol egy szemből érkező teherautóval frontálisan karambolozott.)

Zanardi súlyos arc- és fejsérülései miatt háromórás műtéten esett át a sienai kórházban, majd mesterséges kómába helyezték – intubálni kellett és mesterségesen lélegeztetik, de az állapota továbbra is nagyon súlyos.

Giuseppe Olivieri, a műtétet végző orvosi csapat vezetője nyilatkozott a versenyző állapotáról: „Súlyos koponya- és arcsérülésekkel érkezett kórházunkba, az állapota stabil, de továbbra is nagyon súlyos. Arról, hogy az idegrendszere sérült-e maradandóan, akkor tudunk beszámolni, amikor felébred – ha felébred. A súlyos állapot ugyanis azt jelenti, hogy a beteg meg is halhat. A felépülés az ehhez hasonló esetekben hosszú időt vesz igénybe, és a beteg állapota egyik pillanatról a másikra romolhat. Az operáció az eset súlyossága ellenére a tervek szerint zajlott.”

Ezek voltak az első hírek a legendás versenyző állapotáról, vasárnap délután pedig a kórház adott ki újabb közleményt: „Az éjszaka folyamán stabilak voltak a kardio- és légzőszervi funkciói, és a szervei is megfelelően működnek. Továbbra is mesterséges kómában van, és mesterségesen lélegeztetjük. A neurológiai vizsgálat stabilitást mutat, de ezeket a tényeket óvatosan kell kezelni, mert a beteg állapota továbbra is súlyos, nem zárhatjuk ki, hogy rosszabbra fordul a helyzet.”

A közeli jövővel kapcsolatban Olivieri doktor elmondta, a következő lépés, hogy az elkövetkező egy hétben vagy tíz napban próbálják stabilizálni Zanardi állapotát. Ha ez idő alatt minden jól megy, akkor felébreszthetik, és elkezdhetik tervezni a következő lépést.

„Ahogy a feleségének is mondtam, ő olyan páciens, akit érdemes kezelni. Nem tudom, hogy lesz holnap, egy hét vagy tizenöt nap múlva, de meg vagyok győződve arról, hogy kezelnünk kell” – mondta a doktor, utalva arra, hogy Zanardi a világ egyik legnagyobb harcosa, az az ember, aki sohasem adja fel.
Sabino Scolletta, a kórház intenzív osztályának igazgatója hozzátette: „Az agysérülés szempontjából a helyzet egyértelműen kritikus.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik