Öttusa-vk: hét versenyzőnk a nők elődöntőjében

MTI/R. P.MTI/R. P.
Vágólapra másolva!
2022.04.27. 19:38
null
Gulyás Michelle (Fotó: Vasvári Tamás)
A tizenkét versenyzőnk közül hét lehet ott a nők elődöntőjében az öttusázók világkupa-sorozatának budapesti versenyén.

 

A szerdai selejtező két csoportban zajlott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, az A-ban és a B-ben is hat magyar volt. A 61 fős mezőnyből 36 versenyző – 15-15 helyezés, további hat pedig pontszáma alapján – lépett tovább a pénteki elődöntőbe, amelyben majd két 18-as csoportban küzdenek az öttusázók a szombati 18-as fináléért. Az elődöntő előtt csütörtökön – amikor a férfi elődöntő is lesz – még egy rangsoroló vívást is rendeznek, annak az eredményét magukkal viszik a versenyzők a további szakaszokra.

Az A csoportból a tavaly világbajnoki bronzérmes, az idei első, egyiptomi vk-n második Gulyás Michelle (6.) és Simon Sarolta (9.) helyezéssel jutott tovább a hazaiak közül, Tóth Dorka Sára (18.) és Réti Kamilla (19.) pedig pontszámmal, míg Gyugyi Laura (24.) és Dobronyi Dorina (31.) kiesett.
Már az első csoport lövészetekkel megszakított futása alatt is esett az eső, de a körülmények fokozatosan romlottak és a mezőny másik felének az intenzív eső mellett a csúszós, sáros talajjal is meg kellett küzdenie. A B csoportban a még csak 16 éves Bauer Blanka a 22.-ről a második helyre futott fel, de neki nincs lovas képesítője, így nem folytathatja a versenyt. Ebből a mezőnyrészből így Erdős Rita (7.) és Guzi Blanka (10.) jutott tovább helyezéssel, Barta Luca (18.) pedig - éppen beférve a legjobb 36 közé - pontszámával, míg Papolczi Emília (25.) és Eszes Noémi (28.) nem jutott tovább.
"Azt vártam, hogy a hat felnőtt A kerettag megoldja a kvalifikációt, örülök, hogy két fiatalnak is sikerült, de lovas képesítés hiányában Bauer Blankának nem lesz lehetősége a további bizonyításra" - összegzett az MTI-nek Kállai Ákos szövetségi kapitány.

Szerdán rendezték a férfiak elődöntős mezőnyének – benne tíz magyarral – a körvívását is, melynek eredménye számít majd a további szakaszokban. Ebben Demeter Bence volt a legjobb: 29 győzelemmel és hat vereséggel lett első. Tamás József 20/15-tel, Regős Gergely és Viczián Bence 19/16-tal, Marosi Ádám és Bereczki Richárd 18/17-tel, Kardos Bence 17/18-cal, Szép Balázs 15/20-szal, Böhm Csaba 14/21-gyel, Klis Krisztián pedig 12/23-mal végzett.

A vk-ban az idén debütál az új formátumú, elődöntős-döntős rendszerű, tömbösített lebonyolítás, amelyben a számok kis szünetekkel követik egymást. A sorozat március végén indult Kairóban. A budapesti állomáson csütörtökön a férfi elődöntőt és a női körvívást, pénteken a női elődöntőt rendezik a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, majd szombaton következik mindkét nem számára a finálé 18-18 résztvevővel. A verseny a vegyes váltóval zárul vasárnap.

Ezt követően a bulgáriai Albena lesz a helyszín május közepén, végül júniusban következik a negyedik állomás Ankarában, és két héttel később ott lesz a vk-döntő is.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik