Öttusa-vk: Alekszejev Tamara győzött Székesfehérváron

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2019.05.03. 19:08
Alekszejev Tamara nyerte a székesfehérvári öttusa világkupaversenyt. Az ezüstérmet a török Ilke Özyüksel, a bronzot az orosz Anna Burjak harcolta ki. A női döntő másik magyar résztvevője, Réti Kamilla 31. lett.
Alekszejev nyert Fehérváron (Fotó: Koncz György)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Alekszejev nyert Fehérváron (Fotó: Koncz György) A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

A csapatban sorozatban háromszor világbajnok Alekszejev 2:19.27 perc alatt úszta le a 200 métert, ezzel 18. volt, majd a vívása kiemelkedően jól sikerült, így két szám után már az élen állt. A szerdai selejtezőben tőle szokatlanul negatív mérleggel zárt, a döntőben viszont nagyszerűen ment neki a vívás, egyre-másra jöttek a győzelmek: 6–1-gyel kezdett, majd 19 asszó után 14 győzelme és öt veresége volt, a következő 16 párharcából pedig csak egyet veszített el. Élete legjobb eredményét érte el 29 megnyert asszóval.

Eredményéhez még két pontot tett hozzá, mivel később a bónuszvívás során is megnyerte asszóját. Ebben a szakaszban a 36. helyezett vív az előtte végzővel, majd a győztes marad a páston, és így megy tovább a sorozat, amíg elérnek az elsőhöz. Minden győzelemért egy pont jár, de mivel a körvívás győztese csak egy asszót vívhat, így ha azt megnyeri, ő két pontot kap.

Remeklését tovább folytatta a harmadik számban is, a lovaspályát hibátlanul teljesítve megerősítette vezető helyét. A lövészetekkel megszakított 3200 méteres futásnak 33 másodperces előnnyel vágott neki, és bár nem célzott igazán pontosan, elsőségét így sem veszélyeztette senki

„Rettentően boldog vagyok, hiszen az egész napom tökéletesen alakult, sőt a vívásom minden várakozásomat felülmúlta, hiszen életem legjobbját hoztam a páston – mondta elégedetten a nap végén Alekszejev. A kombinált szám előtt tudtam, hogy nehéz dolgom lesz, mert remek futók sorakoztak fel mögöttem, de bíztam benne, hogy egy jó lövészettel meg tudom őrizni az első helyemet. Csodálatos érzés hazai közönség előtt nyerni.”

Réti Kamilla a városi uszodában a mezőny végén zárt, majd vívásban valamelyest javított helyzetén 16/19-es győzelmi mutatójával. Lovaglásban az utolsó akadályig hibátlanul haladt, ott azonban a lova kétszer kitört, ami jelentős pontveszteséggel járt. A kombinált szám előtt 32. volt, végül egyet előrelépett.

A válogatott alapemberei közül nem indult Földházi Zsófia, aki már korábban jelezte, hogy betegség és sérülés miatt kihagyja a székesfehérvári vk-t, valamint Kovács Sarolta, aki a múlt héten belázasodott.

„Valami vírust kaptam, lázas voltam, hat napig feküdtem, még tegnap is hőemelkedésem volt. Ma már nincs, csak gyenge vagyok, de azért jobban érzem magam. Csak az fáj, hogy nem versenyezhetek hazai közönség előtt” – mondta Kovács, hozzátéve: eredetileg úgy volt, hogy a három hét múlva esedékes prágai világkupán nem indul, de így, hogy ezt most kénytelen volt kihagyni, mégis versenyez a cseh fővárosban.

Szombaton a férfiak döntőjét rendezik – három magyarral a mezőnyben –, majd vasárnap a vegyes váltóval ér véget a verseny.

Az idei első világkupa-fordulón, Kairóban bronzérmet nyert Kovács Sarolta, illetve a Réti Kamilla, Szabó Illés páros vegyes váltóban. A második állomáson, Szófiában a fiatalokból álló magyar küldöttség dobogós helyezés nélkül maradt. A székesfehérvári viadal után három héttel Prágában találkozik a nemzetközi mezőny, majd a sorozat döntőjét június végén rendezik Tokióban. Az ottani női és férfi győztes olimpiai kvótát szerez.

ÖTTUSA-VK, SZÉKESFEHÉRVÁR
NŐI VERSENY, DÖNTŐ

1. Alekszejev Tamara 1402 pont (úszás: 2:19.27 perc/272 pont, vívás: 29 győzelem/6 vereség/276 pont, lovaglás: 300 pont, lövészet-futás: 2:26.00/554 pont)
2. Ilke Ozyuksel (török) 1394 opnt
3. Anna Burjak (orosz) 1370 pont

31. Réti Kamilla 1254 (2:33.00/244, 16/19/196, 269, 12:35.00/545)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik