Öttusa: újabb remek szériát hozott az évad

Vágólapra másolva!
2018.10.02. 21:42
null
Kovács Sarolta (balra) és Alekszejev Tamara Földházi Zsófiával kiegészülve évek óta remek csapatot alkot
Ismét eredményes évet tudhat maga mögött a magyar öttusasport: a székesfehérvári Európa-bajnokságon, a mexikóvárosi világbajnokságon és a budapesti katonai világbajnokságon is felállhattak versenyzőink a dobogóra.

Európa-bajnoki aranyérem és sorozatban a harmadik világbajnoki cím – ezzel kényeztette el a sportág rajongóit női csapatunk a 2018-as esztendőben. Kovács Sarolta, Földházi Zsófia és Alekszejev Tamara, vagyis a női csapat világbajnoki triplája kuriózumnak számít, pláne úgy, hogy a hölgyek mindhárom évben ugyanabban az összetételben állhattak fel a dobogó felső fokára.

Ha az egyéni statisztikákat nézzük, mindhárom versenyzőnk „hagyott nyomot” a nemzetközi színtéren: Alekszejev az év eleji világkupákon és az „elünnepelt” Európa-bajnokságon brillírozott – utóbbin Kovács hajrázta le őt a bronzért folyó futásban, aki Demeter Bencével vegyes váltóban is a harmadik helyen zárt. A világbajnokságon Földházi negyedik helye jelentette a legjobb eredményt, míg a katonai világbajnokságon Kovács ezüstéremmel zárhatta le az érmekben gazdag 2018-at.

„Remek szérián vannak túl a lányok – mondta Kállai Ákos női szövetségi kapitány. – Ezek a világversenyek megmutatták, három olyan versenyzőnk van, aki stabilan képes hozni az érmes, de minimum pontszerző eredményeket. És biztosra veszem, hogy ami késik, nem múlik alapon lesz még két versenyzőnk a dobogón egyéni számban világversenyen.”

Ami nagy fegyvertényt jelenthetne az olimpiai versenyfutásban, bár az új szabályok értelmében hiába zár egyazon nemzetből két versenyző a legjobb nyolc között az Európa-bajnokságon, csak egyikük kaphat kvótát a 2020-as játékokra. Jövőre a világkupadöntőn (első hely), a budapesti világbajnokságon (1–3.) és a bathi Európa-bajnokságon (1–8.) lehet kvótához jutni. Mi kell ahhoz, hogy versenyzőink a legjobb formájukat tudják hozni ezeken a versenyeken?

SIKERES OLDALHAJTÁS
2019-ben nem csak az öttusa-világbajnokságnak ad otthont Budapest, a sportág történetében először ezzel egy időben, egy helyszínen rendezik meg a laser run-világbajnokságot is. A hétvégén Dublin adott otthont a sportág idei nagy megméretésének, amelyen hét alkalommal csendült fel a Himnusz, s összességében 14 érmet nyertek versenyzőink.
LASER RUN-VILÁGBAJNOKSÁG, DUBLIN
Lányok. U13-as korosztály. Egyéni:
1. Haraszin Linda, 3. Mészáros Emma. Csapat: 1. Magyarország (Haraszin, Mészáros, Hertelendi Luca). U17. Egyéni: 1. Tóth Dorka Sára, 3. Marschall Réka. Csapat: 1. Magyarország (Tóth, Marschall, Dobronyi Dorina). U19. Egyéni: 3. Erdős Rita. Juniorok. Egyéni: 1. Guzi Blanka, 3. Kiss Virág
Fiúk. U17. Egyéni: 2. Koleszár Mihály. Csapat: 1. Magyarország (Koleszár, Pintér Krisztián, Gáll András). U19. Egyéni: 3. Gyurka Márk Manó. Juniorok. Egyéni: 3. Gáll András. Felnőttek. Egyéni: 1. Kardos Bence

„Tamara elképesztő dinamikával jön fel, a képességei megvannak a jó eredményhez, erősebb koncentrációval nem csak a világkupákon, de a világversenyeken is a dobogóra állhatna. Földházi Zsófiának és Kovács Saroltának vívásban kellene fejlődnie, mindkettőjüknél hektikus ez a szám, amíg előbbi formája versenyről versenyre ingadozik, addig Sacinál ugyanez egy versenyen belül élhető meg, de általában kiegyenlíti saját magát a páston” – mondja Kállai, aki a fiatalokról is említést tett: ha Gulyás Michelle, Guzi Blanka és Simon Sarolta tudja stabilizálni teljesítményét, felzárkózhatnak a magyar elithez.

Hasonló a helyzet férfivonalon is, ahol szintén három topversenyzővel, Marosi Ádámmal, Kasza Róberttel és Demeter Bencével gazdálkodhat a sportág. Igaz, előbbi két világklasszisunk – akik harminc felett járnak már – az idén csínján bánt az energiáival. Marosi a csúcsra járatott Eb és az ott megszerzett ezüst után nem utazott el a mexikóvárosi világbajnokságra, mert a budapesti katonai vb-re összpontosított (egy bronz lett ennek a gyümölcse), míg Kasza sérüléssel küszködte végig az idényt, így sem az Eb-n, sem a két vb-n nem tudott rajthoz állni. Az Európa-bajnokságon a csapattal ezüst-, a vegyes váltóval bronzérmet ünneplő Demeter tehát fiatal válogatott élén utazott el a világbajnokságra – tegyük hozzá gyorsan, ő is Achilles-ín-sérüléssel, amely meghiúsította, hogy dobogóra állhasson.

„Ha Bence nem sérült, és olyan kombinált számra képes, mint az Európa-bajnokságon, valószínűleg világbajnok lett volna – fogalmaz Martinek János, a férfiak szövetségi kapitánya. – Marosi Ádám hosszú idő után kiegyensúlyozottan teljesít, vívásban kellene még stabilabban szerepelnie, Kasza Róbert sérülése pedig jobban elhúzódott, mint gondoltuk. Bízom benne, hogy jövőre már a válogatott rendelkezésére áll – ahogyan Demeter Bence is, akinél kulcskérdés a vívóteljesítmény. Az elkövetkező időszakban erre a számra kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni.”

Marosi Ádám hosszú idő után újra kiegyensúlyozottan teljesít
Marosi Ádám hosszú idő után újra kiegyensúlyozottan teljesít

Hogy a fiatalabb generációból ki, kik tudnak majd a felnőttcsapathoz csatlakozni, erre talán már a 2018-as idényben kaptunk választ: az élete első felnőtt Európa-bajnokságán induló Regős Gergely olyan eredményt tett le az asztalra, amely biztató a jövőre nézve.

„A világbajnokságon Gergő mutatta a legbiztosabb vívást, szépen lépeget előre, így az elkövetkező években már neki is lehet keresnivalója a világversenyeken. A világbajnokságon vegyes váltóban Gulyás Michelle-lel ezüstérmes Bruckmann Gergőnek pedig olyan lendületet adhat az ott megélt siker, ami jó hatással lehet a jövőjére” – tette hozzá a kapitány.

(Támogatott tartalom)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik