Öttusa: Marosi ezüst-, Kardos bronzérmes az idénynyitón

MTI/K. B.MTI/K. B.
Vágólapra másolva!
2022.02.24. 21:25
null
Marosi Ádám ezüstérmet nyert (Fotó: Tumbász Hédi)
Marosi Ádám ezüstérmet, Kardos Bence bronzérmet nyert csütörtökön a budapesti Peridot nemzetközi fedett pályás öttusaversenyen – írja a Magyar Távirati Iroda.

 

Az egyéniben kétszeres világbajnok, Eb-győztes és olimpiai bronzérmes Marosi Ádám a korábban rendezett körvívásban 23 ellenfelét győzte le és 12-től kapott ki, ezzel a negyedik helyen állt, majd a döntőbeli lovaglása hibátlanul sikerült. A 200 méteres úszásban 2:01.15 perccel csapott a célba – amely a hetedik legjobb eredmény volt –, a négy lövészettel megszakított 5x600 méteres futásnak pedig elsőként vághatott neki, mivel éllovas pozícióját a bónuszvívásban is megőrizte. A kombinált számban a lövészeteknél akadtak hibái, így a harmadikként startoló német Christian Zillekens megelőzte őt. Ezt a számot egyébként 10:46.98 perccel a tizedik idővel teljesítette Marosi.

A tavaly Eb-aranyérmes Kardos Bence 21/14-gyel zárta a vívást, a lehetséges 300-ból 286 pontot lovagolt, 2:00.85 perccel hatodik volt úszásban, így ötödikként rajtolt a lövészetes futásra. Ebben a harmadik helyre zárkózott fel úgy, hogy 10:31.90 perccel az ötödik időt érte el.

A női mezőnyben a mieink közül Simon Sarolta szerepelt a legjobban: 9. lett.

A hagyományos fedett pályás verseny ezúttal egyáltalán nem a szokott módon zajlott, mivel ettől az évtől új rendszerben, csoportokban, továbbjutásos szisztémában és – amennyiben a feltételek adottak – kilencvenperces blokkokban zajlanak a viadalok, ahogyan majd a párizsi olimpián is.

A hazai versenyen a női selejtezőt vasárnap, a férfiakét hétfőn rendezték meg, az 51, illetve 63 fős mezőnyből 36-36 öttusázó jutott tovább. Ezután következett a körvívás, amelynek eredményét a versenyzők magukkal vitték a további szakaszokba. A 18-18 fős elődöntőket kedden és szerdán tartották, majd a B-, illetve A-döntők következtek ugyancsak 18-18 versenyző részvételével. A nőknél 19, a férfiaknál 24 hazai induló volt, a selejtezőből kilenc, illetve 11 magyar öttusázó jutott tovább, az elődöntőkből pedig kettő, illetve hat került az A döntőbe.

Mivel a versenyszámokat a BOK-csarnokban, a Nemzeti Lovardában és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem uszodájában rendezték, így az egyes blokkok hosszabb ideig tartottak.

„Hosszú volt a négy nap, alapozó munkából érkeztem” – kezdte összegzését Marosi Ádám, majd úgy folytatta, nem fogja túlértékelni az eredményt, mert a nemzetközi mezőny kilencven százaléka nem volt itt.

„Tisztelet annak a tíz százaléknak, amelyik eljött, jó verseny volt” – szögezte le, hozzátéve ugyanakkor, hogy szerinte az öttusának Tokióban véget ért a szép fejezete, amiért neki fáj a szíve.

„Ez már más öttusa. Nem kilencven perc volt, ahogy tervezik, ha nem lesz ennyire elnyújtva, mint itt, talán más lesz” – folytatta.

Kardos Bence is arról beszélt, hogy nehéz volt végigcsinálni a többnapos programot.

„Teljesen más a terhelés. Már az elődöntőnél úgy éreztem magam, mint máskor a döntő végén. Fizikailag és mentálisan is erősebbnek kell lenni, mint a korábbi öttusában. A mai napnak úgy vágtam neki, hogy próbáltam túlélni” – mondta, ugyanakkor örült a kiharcolt harmadik helynek, ezt jó évkezdetnek nevezte.

Eredmények
férfiak

1. Christian Zillekens (német) 1513 pont
2. Marosi Ádám 1506
3. Kardos Bence 1494
...5. Bőhm Csaba 1484
...8. Koleszár Mihály 1470
...11. Szép Balász 1456
...17. Regős Gergely 1145
Nők
1. Szalma Abdelmakszud (egyiptomi) 1400 pont
2. Jessica Varley (brit) 1378
3. Volha Szilkina (fehérorosz) 1374
...9. Simona Sarolta 1337
...14. Réti Kamilla 1071

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik