Öttusa: kiváló hazai szereplés Kecskeméten

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2017.05.09. 18:25
null
Demeter Bence és Kovács Sarolta váltóban és egyéniben is remekelt Kecskeméten (Fotó: Buza Virág)
Nagyszerű szervezés, kiváló eredmények – soha rosszabb hazai versenyt az idei kecskemétinél! Az ötnapos világkupaviadalon háromszor is dobogóra állhattak a magyar öttusázók: egyéniben Demeter Bence ezüst-, Kovács Sarolta bronzérmet nyert, míg a két fehérvári klasszis vegyes váltóban aranyérmet ünnepelhetett. Természetesen a versenyzők mellett a szövetségi kapitányok is elégedetten értékelték a történteket. (x)

 

 

 

„Először is a hiányérzetemmel kezdeném, három olyan versenyző nem tudott rajthoz állni Kecskeméten, akiknek reális esélye lett volna a döntőbe jutniuk, Földházi Zsófia, Boros Alexandra és Strobl Anita – kezdte Kállai Ákos női kapitány. – Ez egy nagy érvágás volt, hiszen az indítható tizenkét főnek ez a negyede. Viszont akiket a fináléba vártunk, jól is teljesítettek, Kovács Sarolta és Alekszejev Tamara is a legjobb tízben végzett, és csak egy lovashiba miatt nem a legjobb hatban. Tamarának egyetlen hibája volt, rosszul mérte fel a távolságot az egyik akadály előtt, pedig előtte és utána is tökéletes pályát ment. Utóbbi külön dicséretet érdemel, hiszen nem zavarodott meg a hibától, mint az általában jellemző, hanem visszaszállt a lóra, és nagyszerűen folytatta. Viszont az egy hiba sok pontba került. El is volt keseredve, de utána nagyon becsületes kombinált számot teljesített, két helyet előrébb is lépet, tehát én abszolút dicsérni tudom. Sarolta kiegyensúlyozott év közepén van, kétszer is a dobogó közelében volt, most végre el is érte. A futást egy kicsit eltaktikázta, az első két körben nagyobb sebességre lett volna szüksége, ha ezt nézzük, lehetett volna szebb is az eredmény, de nem baj, jó formában várja a további versenyeket, ebből pedig tanulni lehet. Már a vegyes váltóban is érezhetően jobb taktikával teljesített, nagyobb sebességből is tudott hibátlanul lőni, ez jó jel lehet az Európa-bajnokság és a világbajnokság előtt. Zs. Tóth Annától azt vártam, hogy jusson be a döntőbe, ezt sikerült hoznia, de vizsgázott a selejtező és a döntő előtt is, fejben kicsit elfáradt, de két világkupán két döntőben versenyzett, ez jó. Sajnálom viszont Simon Sarolta kiesését, pár ponton múlt, hogy a fináléban folytathassa. Éppen a legerősebb számában, vívásban vérzett el, ráadásul mentális okok miatt. Egy-két tust a bosszankodás miatt veszített el, ha az nincs, bejut a döntőbe. De ő is jól versenyzett, az összkép pozitív. Sikeres világkupa volt a kecskeméti, abszolút biztató a jövőre nézve."

Kállai azt is elárulta, a két hét múlva rendezendő lengyelországi vk-n egyelőre a négy nevezőből három, Alekszejev Tamara, Ormándi Rebeka és Varga Eszter indulása biztos.

Szintén elégedetten értékelt a férfiak szövetségi kapitánya, Martinek János, aki a fiatalok döntőbe jutása mellett Demeter Bence ezüstérmének is örülhetett.

„A tizenkét indulóból öt jutott a döntőbe, ketten pedig mindössze három ponton belül voltak a finálétól – mondta Martinek. – Az időjárás sem volt kegyes az első csapathoz, szakadó esőben, viharban kellett melegíteniük, ráadásul a pálya is ázottabb volt, mint az utánuk következőknél. A fiatalokkal most kezdtük a közös munkát, de arra mindenképpen jó volt a kecskeméti verseny, hogy tapasztalatokat szerezzenek. Demeter Gergely, Horváth Norbert és Harangozó Bence a selejtezőben nagyszerűen vívott, ennek köszönhetően jutottak a döntőbe, ám ott az erősebb mezőnyben még nem sikerült megismételniük a jó teljesítményt. Kasza Róbert a selejtezőben és a döntőben sem vívott jól, nála nem technikai, hanem a mentális képességeket kell átformálni ahhoz, hogy visszajöjjön a régi vívása, ő ugyanis ebben a számban is kiváló. Demeter Bence versenye Los Angeleshez hasonlóan most is jól sikerült, de a néhány napos betegség miatti kihagyása azért látszott rajta, különösen a futásánál, fáradtabb volt. Ha ez a betegség nem jön közbe, Kaliforniához hasonlóan alighanem most is nyert volna."

Martinek a vegyes váltóban megszerzett aranyéremmel kapcsolatban megerősítette Kállai szavait, ő is közös munkának értékeli a sikert. Hazai rendezésről lévén szó a legjobban teljesítő férfi és női öttusázót nevezték a mezőnybe a kapitányok, ebből pedig egy nagyon jó verseny született. Lengyelországban amúgy Demeter Gergely, Horváth Norbert, Harangozó Bence és Tomaschof Soma lép majd rajthoz, Martinek ehhez az információhoz pedig még annyit hozzátett, hogy Marosi Ádám sajnos a kecskeméti versenyre nem épült fel sérüléséből, és a következő világkupán sem tud indulni.

„Kicsit döcögősebben alakult, a vívás eleje nem ment úgy, ahogy kellett volna, szóval az utolsó pár tusra szükségem volt, hogy ne kelljen aggódnom – elevenítette fel a selejtező emlékeit Demeter Bence, aki végül nagyszerű versenyzéssel ért be a második helyen a fináléban. – A döntőben sem kezdtem jól a vívást, de az egyharmadától kezdve szinte szárnyaltam, alig kaptam tust, jól tudtam variálni az akcióimat. Az utolsó négy asszóból viszont csak egyet nyertem meg, lovaglásban pedig két verőhibám volt, emiatt csökkent az előnyöm. Nem gondoltam, hogy a futás ennyire jól megy majd, a lövészetben sem volt gond, a végén egy pici hiányzott, egy másodperccel kaptam ki. Megint sikerült egy jót hajráznom, de ez most nehezebb volt, mint Los Angelesben."

Demeter Bence hozzátette, a vegyes váltó előtt úgy érezte, van ereje a versenyhez, és bár fizikailag kicsit fáradtabb volt, párjával, Kovács Saroltával a kiváló vívásnak hála megalapozták az első helyüket, és miután Kovács szenzációsan lőtt és futott, neki „csak" meg kellett tartania az előnyt a fehéroroszorokkal szemben.

„A vége már fájt, de megcsináltuk" – tette hozzá elégedetten.

Szintén örömmel beszélt a kecskeméti világkupáról a világbajnok Kovács Sarolta, aki rengeteg negyedik és ötödik hely után végre felállhatott a dobogóra.

Demeter Bence és Kovács Sarolta váltóban és egyéniben is remekelt Kecskeméten (Fotó: Buza Virág)
Demeter Bence és Kovács Sarolta váltóban és egyéniben is remekelt Kecskeméten (Fotó: Buza Virág)

„Ezt előre aláírtam volna. Világbajnokságon és Európa-bajnokságon volt már érmem, világkupán valamiért még soha, szóval örülök, hogy végre sikerült – mondta a fehérvári öttusázó. – A kombinált versenyszámban próbáltam csak magamra koncentrálni, de nem ment jól a lövészet, a futásban sem voltam olyan fitt, és sajnos gyorsan beértek. Annak viszont örülök, hogy a dobogót megtartottam, remélhetőleg legközelebb az előnyömet is megtartom."

Kovács a döntővel kapcsolatban elmondta, az úszása ismét jól sikerült, vívásban az utolsó tíz asszót hibátlanul zárta, lovaglásban pedig nagy nyomás volt rajta, hogy élről lovagolt be a hazai közönség elé, de így is jól sikerült a szám, és összességében jó úton jár.

„Bíztam benne, hogy elindul velem – nevetett, amikor Demeter Bencéről és a vegyes váltóról kérdeztük. – Már előtte is azzal viccelődtünk, hogy egy bronz és egy ezüst után mi következhet... Úgy is álltunk hozzá, hogy nyerni akarunk, ezzel meg is koronáztuk a kecskeméti világkupát, amelyen egyébként a külföldiektől is csak azt hallottam, hogy mennyire jó a rendezés, a közönség pedig sokat segített nekünk, magyar öttusázóknak. A vegyes váltóban jó csapatot alkottunk Bencével, nekem is fájt a vége, de örülök, hogy bizonyítottam, tudok jól lőni és futni is. Bencét sajnáltam, hogy egymást követő két nap ilyen terhelést kellett kibírnia, de nagyszerűen teljesített, ezzel megmutatta, hogy milyen nagy versenyző és mekkora szíve van!"

VILÁGKUPA, KECSKEMÉT
Férfiak. Döntő:
1. Valentin Prades (francia) 1464 pont, 2. Demeter Bence 1463, 3. Timoscsenko (ukrán) 1461, ...15. Kasza Róbert 1418, ...28. Demeter Gergely 1377, ...33. Horváth Norbert 1339, 34. Harangozó Bence 1253

Nők. Döntő: 1. Laura Asadauskaite (litván) 1377, 2. Gubajdullina (orosz) 1369, 3. Kovács Sarolta 1353, ...9. Alekszejev Tamara 1320, ...31. Zs. Tóth Anna 1221 (2:18.90/273, 12/22/172, 279, 13:23/497)

Vegyes váltók. Döntő: 1. Demeter Bence, Kovács Sarolta 1464, 2. Palazkov, Haldoba (fehérorosz) 1455, 3. Kuf, Dianová (cseh) 1444

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik