Öttusa: ezüstérmes a Simon, Szép páros a budapesti vk-n

LIPICZKY ÁGNESLIPICZKY ÁGNES
Vágólapra másolva!
2021.03.28. 18:31
null
Szép Balázs (Fotó: Tumbász Hédi, archív)
Megszületett az első magyar érem a budapesti öttusa-világkupaversenyen: Szép Balázs és Simon Sarolta párosa a második helyen zárt a vasárnapi vegyes váltóban.

 

Simon Sarolta a fejét csóválta. Aztán a kezét nézte. Majd kisandított edzőjére, Belák Jánosra és Kállai Ákos női szövetségi kapitányra, akik a lelátóról szinte paralelben kezdték nyugtatni őt. Hiszen az köztudott, hogy Simon vívó-tudásával, a képességeivel semmi baj, a csepeliek versenyzője ebben a számban a legjobbak közé tartozik Magyarországon, egyszerűen csak...

Egyszerűen csak túlizgulja?

„MÁR CSAK ÁT KELL MENTENI EZT AZ ÉRZÉST”
Szép Balázs: – Mivel egy egyesületben sportolunk és jó barátok is vagyunk, így különösen nem volt gond azzal, hogy csapatként működjünk ezen a versenyen. Ha én kerültem gödörbe, jött és kihúzott Saci, ha ő, természetesen én álltam mellé. A pályafutásunk szempontjából mindketten nehéz időszakon vagyunk túl, így önbizalmat ad ez az érem.

Simon Sarolta: – Egyéniben sajnos nem tudtam a döntőbe kerülni, ami nem esett jól a lelkemnek, és itt is rosszul kezdtem a vívásban, ami azért bántott, mert ez a legjobb számom. Bazsi jól oldotta bennem a feszültséget, és erőt adott, hogy neki jól megy a páston. Most végre mindketten bebizonyítottuk magunknak, hogy képesek vagyunk egy ilyen eredményre, hogy tényleg sikerülhet. Már csak át kell menteni ezt az érzést az egyéni versenyekre is.

„Kezdj el vívni Saci!” – hasított bele a levegőbe Kállai Ákos hangja, aki ezzel a mondattal mintha a legjobb gombot nyomta volna meg a magyar versenyzőn. Simon párjával, Szép Balázzsal karöltve szépen elkezdte hozni a tusokat, s a duó a reggeli úszás kilencedik helyéről a másodikra jött fel.

A lovaglás során pedig még egy helyet előbbre tudott lépni az egyes számú magyar duó, hiszen mindkét versenyző nagyon bátor pályát ment.

Pedig az előző kör teljesítményét látva egy cseppet azért izgulhatott Szép Balázs, hiszen sorsolt lova, Don Juan négyszer is kitört a kazah Jevgenyij Malahovval a nyergében.

És ez bizony azért nem egy életbiztosítás...

A magyar csapatvezetők éltek a szabályok adta lehetőséggel és lócserét kértek, így Szép Balázs már River Side nyergében abszolválta tökéletesen a pályát. Előtte Simon Saroltának ugyan akadt egy verőhibája, de 286 pontjuknak köszönhetően az élre ugrottak összetettben, és a laser run során egy másodperc előnnyel a britek párosa előtt rajtolhattak. Az előtt a csapat előtt, amelyben férfi oldalról a világranglista-vezető brit Joseph Choong toporgott ott rajtnál.

Ő is lett riválisunk aduásza.

Mert bár Olivia Green a második körben megelőzte Simon Saroltát és jó tizenöt-húsz méteres előnyben indította Choongot, a válogatottunk egyik „futógépének” számító Szép Balázs jó darabig utazni tudott a brittel.

Sőt, nem sokkal a vége előtt még próbált is tempót váltani, ám Choong oldalra nézett és megmutatta miért is ő a világelső, hiszen egyedülálló hajrájával megnyerte a briteknek az aranyat.

Magyar ezüstéremmel zárult tehát a budapesti világkupa, Szép Balázs és Simon Sarolta is dobogóra állhatott, és dicséret illeti fiataljainkat, Erdős Ritát és Gyurka Márk Manót is, akik a 14 váltót felvonultató rangos mezőnyben a hatodik helyet szerezték meg.

VILÁGKUPAVERSENY, BUDAPEST
Vegyes váltó:
1. Nagy-Britannia (Joseph Choong, Olivia Green) 1470 pont, 2. Magyarország I (Simon Sarolta, Szép Balázs) 1466 (úszás: 2:00.95/309, vívás: 16 győzelem/234+2, lovaglás: 286, laser run: 11:05/635), 3. Dél-Korea (Kim Szum Vu, Lee Dzse Hun) 1401, ...6. Magyarország II (Erdős Rita, Gyurka Márk Manó) 1385 (1:59.34/312, 11/194, 263, 11:24/616)

Simon Sarolta (Fotó: Tumbász Hédi, archív)
Simon Sarolta (Fotó: Tumbász Hédi, archív)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik