Öttusa Eb: mind a négy magyar döntős a nők versenyében

Vágólapra másolva!
2022.09.16. 23:12
null
Guzi Blanka is bejutott a döntőbe (Fotó: Árvai Károly)
Remekelnek női versenyzőink a székesfehérvári öttusa Európa-bajnokságon, pénteki, elődöntős szereplésük biztató a vasárnapi finálé előtt.

 

Szinte már megszoktuk, hogy a férfiaknál minden világversenyen maximális létszámmal képviselteti magát a válogatott a fináléban, a nőknél viszont – Kállai Ákos szövetségi kapitány szavaival élve – egyvalaki mindig elvérzett, legalábbis eddig. Az A-csoportban ugyanis Simon Sarolta és Gulyás Michelle szinte csak bekocogtak a győztes brit Charlie Follettet követő hetes bolyban a célba, előbbi a második, utóbbi a harmadik helyen, a második elődöntőben Guzi Blanka a remekül sikerült bónuszvívás és harmadik, kifejezetten elrontott sorozata ellenére is simán továbbjutott. Barta Luca, aki a vívásban kicsit gyengébben szerepelt, óriási sprinttel, kitűnő laser runt teljesítve idővel szintén odaért a legjobb 36 versenyző közé.

„Ezúttal kimaxoltuk a lehetőségeket – értékelt a szakvezető. – Valahol alapelvárás lehet, hogy mindenki továbbjusson, de ezt sosem lehet így kijelenteni, mert nagyon kemény a mezőny, nem lehet senkitől biztosan elvárni, hogy hozza ezt a teljesítményt. Bízom benne, hogy a lovaspálya felszárad vasárnapig, és nem csúszkálnak majd a lovak, ha nem lesz ebből probléma, harcban lehetnek a dobogóért a lányok. Konkrét helyezésszámot nem szeretnék mondani, az mindig függ az aktuális formától, a versenyhelyzet kezelésétől. Michelle ebből a szempontból előnyben van, mert ő belecsöppent ebbe és azóta megy is neki – remélem a többiek felnőnek a feladathoz, és akkor csapatban is szép eredmény jöhet össze.”

Megalapozta a jó szereplést mind a négy férfi elődöntősünk

Az időjárás miatt borongós hangulatú női elődöntő két csoportja közé ékelődött be pénteken a férfiak rangsoroló vívása, amelyen kitűnő eredményt szállítottak a mieink, megalapozva ezzel a jó elődöntős – és a szezon tapasztalatai alapján a döntős – helyezést is. Egy-egy tust pedig hangos öröm kísért a pást mellől, a válogatott szakmai stábjától. A világbajnokságon épp a vívásban gyengélkedő Bereczki Richárd teljesített a legjobban a mieink közül, összesítésben a mezőny negyedik legjobbja lett, Demeter Bence is ott volt a sarkában. Bőhm Csaba és Szép Balázs mérlege is pozitív, ami a két kifejezetten erős laser runos versenyzőtől több mint kiváló.

„Az egész csapattal elégedettek lehetek, könnyeben juthatnak így a döntőbe szombaton, utána pedig a legfényesebb érem loboghat a szemünk előtt mind egyéniben, mind csapatban” – nyilatkozta Martinek János szövetségi kapitány.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik