Orosz–ukrán háború: Klicsko szigorítana, Mazepin támogatna

Vágólapra másolva!
2022.03.09. 15:02
null
Nyikita Mazepinnek több versenyzőtársa is üzent a napokban (Fotó: AFP)
Vladimir Klicsko, az ukránok legendás ökölvívója arra szólított fel, hogy még jobban szigeteljék el Oroszországot a nemzetközi sportéletben. Közben az F1-es Haas-istállóból kitett Nyikita Mazepin alapítványt hozott létre a nemzetközi szerepléstől eltiltott orosz sportolók megsegítésére.

„Semmi gondom a sportolókkal, annál több az orosz elnök, Vlagyimir Putyin agressziójával és háborús gépezetével – idézte a brit Mirror a 45 éves Klicskót.Oroszország kizárása minden küzdelemből nem agresszió. Az orosz sportolók ezután megkérdezhetik a kormányukat, miért nem akar senki megmérkőzni velük. A különböző területeken alkalmazott szankciók, így a sportban is, nagyon fontosak. A béke nevében meg kell állítanunk ezt a háborút.”

A Nemzetközi és az Európai Labdarúgó-szövetség már kizárt minden orosz csapatot a versenyeiből, ahogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ajánlására más nemzetközi sportszövetségek is így tettek.

A Formula–1-es Haas-istállóból kitett Mazepin úgy véli, igazságtalan a sportolókkal szemben, hogy őket büntetik a háború miatt, ezért alapítványt hozott létre a megsegítésükre. Az F1-es versenyző beszélt is a helyzetükről.

„Igazságtalannak éreztem, ahogy kitettek a Haastól, nem is mondták előre, hogy ezt tervezik, csak a döntésüket közölték – mondta Mazepin, aki szeretne még az F1-ben versenyezni, de a Haasba vetett bizalma megrendült. – Sok orosz sportoló járhatott úgy, mint én. Miért nem tudnak semlegesek maradni a sport döntéshozói? Így a sport lesz a politika egyik fő érvényesülési területe. Mindannyian ismerjük azoknak a sportolóknak a történeteit, akiknek az 1980-as évek elején összetörte az álmát, hogy nem vehettek részt az olimpián a politika miatt. Tényleg azt akarják, hogy megint ilyen legyen a sport? A sport szerepe, hogy összehozza az embereket, főleg a nehéz időkben. Az elmúlt napok eseményei elgondolkodtattak.”

Mazepin – akiken apja Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik bizalmasa – elmondta, az F1-es mezőnyből többen is együttérzésükről biztosították, Sergio Pérez, George Russell, Valtteri Bottas és Charles Leclerc is üzent neki. A háborúról annyit mondott, hogy fájdalmas azt látnia, ami Ukrajnában történik, mert mindkét oldalon vannak barátai.

Mazepin alapítványát apja vállalata, az Uralkali pénzeli az idén az F1-re szánt összeggel, elsőként a paralimpiáról kitiltott oroszok kapnak támogatást.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik