NOB: Rogge szerint a birkózás továbbjutása nem rendszerhiba

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2013.05.31. 14:53
A végrehajtó bizottság februári, illetve szerdai döntése a birkózás kivételéről, majd alkalmassá nyilvánításáról nem jelenti azt, hogy az ötkarikás program megújításának rendszere hibás lenne – így véli Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke.

A svájci sportvezető pénteken, a vb szentpétervári ülésének zárását követően azt hangoztatta, hogy a látszólag ellentmondó határozatok mögött komoly érvek húzódnak meg, s a cél ugyan mindig a megújulás, ám csak akkor, ha az indokolt.

„Nem akarunk változtatni, csak azért, hogy változtassunk – mondta Rogge. – A cél, hogy mindig a lehető legjobb olimpiát rendezzük meg. Abban az esetben, ha a régi sportág alkalmasabb az újaknál, a régit fogjuk választani."

A végrehajtó bizottság februárban a Londonban szerepelt sportok közül a birkózás helyét nem garantálta a 2020-as olimpia műsorán. Szerdán ugyanakkor a már az ókori játékokon is szerepelt sportág, illetve a hét új jelentkező prezentációjának meghallgatását követően a fallabdával és a baseball-softball kettőssel közösen a birkózást is alkalmasnak ítélte és ajánlotta a szeptemberi NOB-közgyűlésnek. Így a Buenos Aires-i eseményen a szavazásra jogosult tagok ebből a háromból választják majd ki azt az egyet, amely 2020-ban a műsor része lesz.

A hivatalából szeptemberben távozó Rogge már a szerdai döntést megelőzően is elégedetten beszélt a birkózásban február óta végrehajtott változásokról, most pedig Thomas Bach, a NOB alelnöke, az elnöki posztra pályázók egyike is ugyanígy értékelt.

„A birkózók megértették a februári üzenetet, változtattak a szabályrendszeren, a szövetség szervezeti és szerkezeti átalakítását is elvégezték, s komoly erőfeszítéseket tettek a nők esélyegyenlőségéért – mondta Bach. – A sportág kiváló prezentációt mutatott be szerdán, és bebizonyosodott, hogy néha a szükséges reformokhoz külső nyomásra is szükség van."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik