NOB: nem indul vizsgálat a korrupciós ügybe keveredő Havelange ellen

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2011.12.06. 13:33
Címkék
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem indít vizsgálatot a korrupciós botrányba keveredett Joao Havelange ellen, aki – megelőzve az etikai bizottság eljárását – a napokban mondott le NOB-tagságáról.



Jacques Rogge NOB-elnök kiemelte: a 95 éves brazil sportvezető egészségi állapotára és korára hivatkozva mondott le 48 éve őrzött NOB-tagságáról. A vizsgálatok alapján Havelange még a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) első embereként egymillió dollárt fogadott el az azóta csődbe jutott ISL nevű marketingcégtől. Az etikai bizottság az előzetes várakozások alapján minimum kétéves eltiltással sújtotta volna őt, de a végleges kizárás sem lett volna elképzelhetetlen.

„Nem fogom kommentálni az ügyet, mert tiszta spekuláció. Joao Havelange már korábban is sok ülésről hiányzott, például a júliusi NOB-gyűlésről, és a FIFA-ban is több fontos tanácskozást kihagyott″ – jelentette ki Rogge, hozzátéve: a brazil sportdiplomata levélben tájékoztatta lemondási szándékáról.

„Havelange úr többé nem NOB-tag, vizsgálatok pedig kizárólag NOB-tagok ellen folyhatnak″ – utalt Rogge arra, hogy az 1974 és 1998 között FIFA-elnök, azóta tiszteletbeli elnök brazil sportdiplomatát mostantól magánemberként kell kezelnie a NOB-nak.

A NOB elnöke azt mondta, arra nem tud válaszolni, hogy a FIFA kezdeményez-e eljárást.

Két másik NOB-tag, a Nemzetközi Atlétikai-szövetséget (IAAF) vezető Lamine Diack és az Afrikai Labdarúgó-szövetség (CAF) elnökeként is dolgozó Issa Hayatou ellen vizsgálat folyik, s csütörtökre várható eredmény azzal kapcsolatban, hogy érintettek-e az ISL-botrányban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik