NOB: döntenek a 2020-as helyszínről és a birkózásról

Vágólapra másolva!
2013.09.04. 10:02
Három nagy horderejű döntés előtt állnak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagjai, akik szombaton a 2020-as nyári játékok rendezőjéről, vasárnap a hét év múlva esedékes olimpia programjáról – magyar szempontból arról, hogy a birkózás maradhat-e műsoron –, kedden pedig a szervezet következő elnökéről szavaznak Buenos Airesben. Az AP összegzése szerint Tokió, Thomas Bach és a birkózás az esélyes.

A NOB egy hétig tartó 125. ülésére miniszterelnökök, uralkodói családok tagjai, sztársportolók és további hírességek is ellátogatnak. A helyszínen a kampányok utolsó momentumaira, a lobbitevékenység hajrájára kerül sor a választások előtt.

Az első voksolást szombaton tartják, magyar idő szerint 22 óra után derül ki, hogy 2020-ban Tokió, Madrid vagy Isztambul láthatja-e vendégül a világ legnagyobb sporteseményére érkezőket. Isztambul ötödször, Madrid sorozatban harmadszor, Tokió pedig egymás után másodszor pályázik.

Az elemzők szerint a japán főváros enyhe előnye érzékelhető, bár a két és fél évvel ezelőtti földrengésben és szökőárban bekövetkezett fukusimai atomerőműbaleset utóhatásai gyengítik a pályázatát. Madriddal a spanyol gazdaság recessziója miatt egy időben nem nagyon számoltak, mostanra azonban Tokió erős kihívójává vált, míg Isztambul jelentkezését hátrányosan befolyásolhatják a nyári kormányellenes tüntetések, a török sportolókat érintő doppingbotrányok és az, hogy a szomszédos Szíriában polgárháborús a helyzet, s a nyugati hatalmak fegyveres beavatkozást fontolgatnak kémiai fegyver bevetésére válaszul.

Isztambul arra helyezi a hangsúlyt, hogy a világnak egy olyan részébe vinné el az olimpiát – egy döntő többségében muszlimok lakta országba –, ahol még nem volt, a madridiak azzal érvelnek, hogy a létesítmények jelentős része már készen áll, így költséghatékonyak lennének, Tokió pedig biztonságot és megbízhatóságot ígér.

A három pályázati delegációt három miniszterelnök, a török Recep Tayipp Erdogan, a spanyol Mariano Rajoy és a japán Abe Sindzó vezeti.

A versenyt szakértők szerint az döntheti el, melyik pályázat rejt magában kevesebb rizikós elemet.

Egy nappal a helyszínkijelölést követően véget érhet a birkózás hét hónapos vesszőfutása, amennyiben a NOB-tagok többsége úgy véli, a klasszikus sportág, amely az 1900-as játékokat kivéve mindig szerepelt az újkori olimpiák műsorában, visszakerülhet oda az után, hogy februárban a végrehajtó bizottság kiemelte az alapsportágak közül. Az év eleji váratlan döntés nyomán összefogott a sportvilág, többek között egy oldalra került az Egyesült Államok, Irán és Oroszország. A sportág nemzetközi szövetsége gyorsan reagált, amellett, hogy Raphael Martinettit Nenad Lalovic váltotta az elnöki székben, szurkolóbarát szabályváltoztatásokra került sor, továbbá két új női súlycsoportot alakítottak ki. Mindezek nyomán a sportág május végén könnyedén került fel – a fallabdával, valamint a baseballal és a softballal együtt – arra a szűkített listára, amelyről most a tagság szavaz majd. A végrehajtó bizottság bő három hónapja hét új és egy régi sportág közül választotta ki a versenyben maradókat, köztük a birkózást, amellyel kapcsolatban a NOB-tagság egy része az utóbbi időben eleve elhibázott februári döntésről beszél.

Az ötkarikás mozgalom jövőjét illetően a legnagyobb horderejű választás marad utoljára. Jövő kedden döntenek a NOB-tagok arról, hogy ki irányítsa a szervezetet a következő nyolc évben. A távozó Jacques Rogge helyére hatan – Thomas Bach, a NOB német alelnöke, Ng Ser Miang, Szingapúr korábbi Magyarországra akkreditált utazó nagykövete, aki szintén a NOB alelnöke, a Puerto Ricó-i Richard Carrion, a NOB pénzügyi bizottságának vezetője, Vu Csing-kuo, a NOB végrehajtó bizottságának tagja, a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó-szövetség (AIBA) tajvani elnöke, Dennis Oswald, a Nemzetközi Evezős Szövetség (FISA) első számú vezetője, valamint az olimpiai és világbajnok rúdugró, harmincötszörös világcsúcstartó ukrán Szerhij Bubka, hazája olimpiai bizottságának elnöke, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) alelnöke – pályáznak.

A jelentkezők július 3-án és 4-én Lausanne-ban, a NOB rendkívüli ülésén ismertethették terveiket. Az új vezető a szervezet kilencedik elnöke lesz. A jogász Bach mellett a bankár Carriont, valamint a milliomos Miangot tartják a győzelemre leginkább esélyesnek. Ha Bachot választják meg, folytatódik az európai hegemónia, az eddigi nyolc vezető közül ugyanis csak egy, az amerikai Avery Brundage volt Európán kívüli.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik