NOB: az olimpiai bevételek elosztásáról tárgyalnak az Egyesült Államokkal

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2011.01.12. 17:28
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) az Egyesült Államok ötkarikás szervezetével (USOC) tárgyalásokat kezdett a szponzorációból és a televíziós közvetítésekből származó bevételek elosztásának módosításáról.

A NOB azért kereste meg az USOC-t, mert az Egyesült Államok évtizedek óta előnyben részesül a többi országgal szemben a milliárdos bevételek szétosztásánál, ami két évvel ezelőtt heves tiltakozást váltott ki a NOB 204 tagállamában és a 35 nemzetközi sportági szakszövetségnél.

Jelenleg a szponzorációból származó összegek 20 százalékát, az amerikai televíziós közvetítések licencdíjának pedig 12.75 százalékát kapja meg az USOC. Ez az aránytalanság vélhetően döntően befolyásolta az Egyesült Államok 2016-ra (Chicago) és 2012-re (New York) benyújtott olimpiai pályázatainak sikertelenségét.

„Konstruktív párbeszédet folytattunk az eszközök felosztásáról" – nyilatkozta szerdán az első, Lausanne-ban rendezett tárgyalás után Scott Blackmun, az USOC ügyvezetője.

Az előzetes tervek szerint az új megegyezés 2020-ban léphet életbe.

A régi és jelenleg is érvényben lévő megállapodás az Egyesült Államok olimpiai mozgalomban elfoglalt rendkívüli jelentőségén alapul, amely meghatározóvá vált az 1984-es Los Angeles-i játékok sikere után, akkor ugyanis a NOB bevételének 85 százaléka az Egyesült Államokból származott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik