Négy osztályban is világklasszis vitorlázók szállnak vízre a tokiói indulásért

Vágólapra másolva!
2018.07.13. 14:11
Már négy olimpiai hajóosztályban tud nyerőesélyes magyar egység rajthoz állni bármelyik világversenyen, beleértve az olimpiát is – röviden fogalmazva ez az utóbbi hónapok mérlege. Az idei nemzetközi eredmények ugyanis nem hagynak kétséget afelől, hogy a már évek óta világklasszis finnes Berecz Zsombor mellett Érdi Mária, és a Gyapjas testvérek, valamint a Vadnai testvérek is a világ legszűkebb élmezőnyéhez tartoznak a saját hajóosztályukban.

Nagyot mentek eddig a magyar vitorlázó élversenyzők az idei nemzetközi szezonban. Számukra a vízválasztó verseny a dániai Aarhusban sorra kerülő világbajnokság lesz, ott lehet ugyanis megszerezni a tokiói olimpián való indulás jogát. Ebből a szempontból kedvező a helyzet, minden olimpiai aspiráns magyar versenyzőnek ugyanis megvan erre az esélye.

Nézzük, hogy milyen eredményeket értek el az aarhusi világbajnokságra készülő élsportolók. Az egyik fontos eredmény, hogy valamennyi magyar egység bejutott a június elején Marseille-ben megrendezett világkupa-döntőbe. Fontos azonban, hogy ezen a versenyen szakmai szempontok miatt nem vett részt az összes magyar élsportoló. Az eddigi világkupa-fordulókon elért eredményeik alapján Vadnai Benjamin és Vadnai Jonatán is indulhatott volna a Marseille-i világkupa-döntőn, ők lemondták a részvételt, mert nem passzol az augusztusi kvalifikációs világbajnokságra való felkészülésükbe.(A magyar hajók, pontosabban versenyzők Világkupa-pozícióit itt lehet megnézni.)

A finnes (finn dinghy) Berecz Zsombor, bár már felépült kéztöréséből és Splitben megkezdte az edzéseket, Marseille-ben nem állt rajthoz. A döntő versenyen, Marseille-ben végül két magyar egység, női Laser Radialban Érdi Mária, férfi 470-ben pedig Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor állt rajthoz. A magyar sportolók kiválóan szerepeltek: Érdi összetettben a második lett, a Gyapjas testvérek pedig szintén kiugró, 12. helyen zárták a döntőt.

Remek forma, versenyről versenyre

Érdi Mária egyenletes teljesítményt mutatott idén Fotó: Richard Langdon, Pedro Martinez / Sailing Energy / World Sailing
Érdi Mária egyenletes teljesítményt mutatott idén Fotó: Richard Langdon, Pedro Martinez / Sailing Energy / World Sailing

Érdi Mária elképesztően magas szinten tudott nagyon egyenletes versenyzést produkálni az idén. Mári az eddigi világkupa-fordulók közül a még tavaly októberben japánban rendezett versenyen nem indult, idén januárban Miamiban 4., illetve áprilisban Hyères-ben az 5. helyen végzett (Miamiban az éremfutamot megnyerte). Közben a nemrég még világkupa-fordulónak számító, hatalmas hagyományokkal bíró, nagyon rangos Palma de Mallorca-i versenyen, a Trofeo Princessa Sofián megszerezte élete első felnőtt „világversenyes" dobogóját, ott ugyanis harmadik lett. Mindeközben minden nagy versenyen legalább egy futamot meg is nyert – a világkupadöntőn pedig kettőt.

A májusban a franciaországi La Rochelles-ben rendezett Európa-bajnokságon pedig az 5. helyen végzett. Mári mindössze 20 éves, így a legfiatalabbak közé tartozik a felnőttmezőnyben és az egyik legkiegyensúlyozottabb eredményeket felmutató sportoló a Laser Radial osztályban.

Egyre feljebb a legjobbak között

Más utat futott be a Gyapjas Balázs, Gyapjas Zsombor férfi 470-es páros. Ők az első világkupa-fordulón, Gamagoriban a 15. helyen, Miamiban a 22. helyen végeztek – mindkettő óriási eredmény a betonkemény mezőnyben – aztán Hyères-ben robbantottak, futamot nyertek, a felnőtt mezőnyben első ízben bejutottak a legjobb 10 közé az éremfutamba és végül a 10. helyen zártak. Az ugyancsak májusban rendezett Európa-bajnokságon, Burgaszban a 14. helyen végeztek, ami megfelelt a saját előzetes várakozásaiknak.

Speciális helyzetben vannak a Vadnai testvérek, hiszen ők – amellett, hogy a nagyon sűrű nemzetközi mezőnyben lépnek egyre előrébb –, egymással is rivalizálnak, hiszen azonos hajóosztályban versenyeznek és mindketten a legszűkebb nemzetközi élmezőnyben vitorláznak. A nagy versenyeken valamelyikük szinte mindig nyer egy futamot és/vagy ér el futambeli 1-3. helyet, vagy helyeket. Idén eddig úgy fest, a riói olimpikon idősebb testvér, Benjamin valamivel előrébb tart – legalábbis, ami a számszaki eredményeket illeti.

Rengeteg ellenfél

Vadnai Benjamin és testvére, Jonatán is rendre az élmezőnyben végez a nemzetközi versenyeken Forrás: Thom Touw Photography
Vadnai Benjamin és testvére, Jonatán is rendre az élmezőnyben végez a nemzetközi versenyeken Forrás: Thom Touw Photography

Mindenesetre jól láthatóan tartanak egyre előrébb, a nagy világversenyeken a saját elvárásuk az első 20-ba kerülés – amit többnyire teljesítenek is az általában legnagyobb létszámú mezőnyben.

Az első világkupaversenyen, Gamagoriban Benjamin a 20., Jonatán a 27. lett, Palma de Mallorcán Benjamin a 23. helyen zárt, testvére Jonatán pedig 69. lett az óriási, 183 fős mezőnyben. A Hyères-i világkupaversenyen Benjamin - egy futambeli 3, hellyel - már 17-ként fejezte be a versenyt, Jonatán – futambeli 5. hellyel – 36. lett. Az Európa-bajnokságon La Rochelles-ben Jonatán végzett előrébb kettejük közül, ő 23. lett, bátyja pedig a 26. helyen zárta a bajnokságot. Ők a világkupadöntőre nem utaztak el – bár eddigi eredményeik alapján jogosultak voltak az induláshoz –, az augusztusi kvótaszerző világbajnokságra való felkészülésükbe az a verseny nem illett bele. Helyette Splitben edzőtáboroztak, majd a június közepén rendezett németországi duló Kieler Wochén vettek részt. Vadnai Benjamin ezen a versenyen az egyik futamot megnyerte és végül az előkelő, 11. helyen zárt, testvére, Vadnai Jonatán pedig a 23. helyet szerezte meg összetettben.

Szerencsétlen baleset, de...

A tavalyi világkupán ezüstérmes, finn dinghy osztályban versenyző Berecz Zsombor szezonja sajnálatos módon foghíjasra sikerült. Még február utolsó hetében a spanyolországi Cádizban, az idei Európa-bajnokság helyszínén edzés után, biciklizés közben eltörött a bal hüvelykujja, így neki az Európa-bajnokság, a Palma de Mallorca-i verseny, a Hyères-i világkupa-forduló és a Marseille-i világkupadöntő is kimaradt. Bár a Hyères-i verseny idején már nem volt gipsz a kezén, messze nem lett volna 100 százalékos állapotban, ráadásul még tartott a rehabilitáció is, ezért nem erőltették az indulást. Berecz Zsombor a már említett, június közepi Kieler Wochén tért vissza a nemzetközi mezőnybe, nem is akárhogyan. Az egyik futamban győzelmet aratott összetettben pedig a 11. helyen fejezte be a versenyt.

Minden adott a tokiói jegyekhez

A magyar vitorlázók idei – és persze a tavalyi meg a tavelyelőtti – szereplésük, eredményeik alapján teljes joggal reménykedhetnek abban, hogy akár már most, az első olimpiai kvótaszerző versenyen, az aarhusi összevont világbajnokságon,mind a négy hajóosztályban megszerzik a tokiói részvételi jogot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik