Tokió: döbbenetes körülmények, börtönben érzik magukat a műugrók

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2021.05.03. 10:46
null
Egy kis szabadság ugrás közben: Helle és Anne Tuxen a tokiói vk-versenyen (Fotó: AFP)
„Olyan az egész, mintha börtönben lennénk" – erről számolt be két norvég műugró a japán fővárosban rendezett világkupaverseny körülményeiről. Miközben a koronavírus-járvány újabb hulláma a csúcson van az ázsiai szigetországban, az olimpiai felkészülés jegyében zajlik a verseny. A sportolók szenvednek és rendkívüli állapotokról beszélnek – írja az Origo.

 

 

Akár olimpiai főpróbaként is tekinthetünk a műugró vk-versenyre Tokióban. Ám ebben a sportolóknak semmi köszönetük nincs. Az Aftenposten című lapnakHelle és Anne Vilde Tuxen számolt be a helyszínen tapasztaltakról.

A két sportoló elmondta, hogy a japán főváros utcái szinte üresek,alig látni ott embert. A járvány újabb tetőzését élik meg a japánok, a fővárosban naponta 1000 új fertőzöttet regisztrálnak. A vk-verseny, amely egyben az olimpiai kvalifikációba is beletartozik, szintén rendkívüli körülmények között zajlik. A két norvég lány az Egyesült Államokban él, ott tanulnak egyetemen, s onnan érkeztek meg április 27-én Tokióba.

 

„Az életünk olyan, mintha börtönben lennénk" – idézi az Origo a versenyzők beszámolóját. A szállodai szobát akkor hagyhatjuk el, ha a versenyre megyünk, ezen túl naponta háromszor léphetünk ki a folyosóra, amikor meghozzák az ételeket. A kaját a szobában kell elfogyasztani. Külön engedélyt kell kérni ahhoz, hogy a lifteket használhassuk. Amúgy is nyomós indok és külön engedély kell ahhoz, hogy a szobákat elhagyjuk. A lifteket beöltözött emberek kezelik, a nyomógombhoz nem nyúlhatunk. Amikor edzésre megyünk, a helyi szervezők rádión szólnak le az illetékeseknek, akik megadják a jelt, hogy a szobát elhagyhatjuk.”

„Az uszoda öt percre van a hoteltől, de oda sem mehetünk gyalog. Külön busszal visznek bennünket. Természetesen minden egyes nap PCR-teszten esünk át. A szálloda tele van biztonsági őrökkel, akik mindenkit figyelnek. Amikor az egyik nap a szállodában sorban álltunk és hangosan nevettünk, az egyik őr odajött és figyelmeztetett, hogy azonnal fejezzük be ezt. A hangos nevetést, kiáltozást az olimpián is tiltják majd. A legnehezebben azt viseljük el, hogy nem mehetünk ki a hotelből, nem vehetünk magunkhoz egy kis snacket. Az étkezésekhez csak vizet adnak, semmi mást nem ihatunk.”

A sportolók ennek ellenére azt hangsúlyozták, hogy örülnek a versenynek, mert ha ez nem lenne, akkor valószínűleg az olimpián sem tudnának elindulni.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik