Multisport Eb, asztalitenisz: a férfiaknál és a nőknél is új név kerül fel a trófeára

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2022.08.20. 18:52
null
Darko Jorgic történelmet ír, ő az első szlovén asztaliteniszező, aki Európa-bajnoki döntőt játszik. (Fotó: WTT)
Már csak két mérkőzés, a férfi és női egyes döntője van hátra a müncheni Eb-ből, de az már biztos, hogy mindkét számban olyan játékos szerzi meg az Európa-bajnoki címet, aki korábban egyesben még nem volt aranyérmes.

 

Ahogy közeledünk a müncheni asztalitenisz Európa-bajnokság végjátékához, egyre több kevésbé várt eredmény születik. Férfi egyesben például gyaníthatóan nem sokan számítottak arra, hogy a legjobb négy között csak egy német lesz úgy, hogy a 20-szoros Európa-bajnok – ebből nyolcszor férfi egyesben nyert – Timo Boll és a kilencszeres Eb-aranyérmes Dimitrij Ovtcharov sem jut be az elődöntőbe.

Mindez azért is váratlan, mert legutóbb 2005-ben fordult elő, hogy egyikük sem szerzett egyesben érmet az Eb-n, azaz tizenegy kontinenstorna után szakad meg a sorozat – hiába, egyikük sem fiatalodik... Bollt egyébként a kínai felmenőkkel rendelkező, de már Németországban született Qiu Dang búcsúztatta a negyeddöntőben, Ovtcharov pedig ugyanebben a körben a svéd Kristian Karlssontól kapott ki. S ha már a skandinávoknál járunk, kisebb meglepetés, hogy a négy közé jutásért Mattias Falck kiejtette az új generáció talán legjobbját, a tavalyi houstoni vb-n egyesben ezüstérmet szerző Truls Möregaardhot, bár ha hozzátesszük, hogy Falck a 2019-es budapesti vb-n volt ezüstérmes, az eredmény már nem is tűnik akkora szenzációnak. Egy biztos, a kilencvenes évek Jan-Ove Waldner és Jörgen Persson fémjelezte aranygenerációja utáni szerényebb időszakot követően a svéd férfi asztalitenisz ismét irigylésre méltó helyzetben van. Még akkor is, ha a skandinávoknak most meg kellett elégedniük két bronzéremmel, az elődöntőben ugyanis Falck a német Qiu Dangtól vereséget szenvedett, Karlsson pedig a szlovén Darko Jorgic elleni mérkőzését 2:2-nél, az ötödik szettben 6:5-ös Jorgic-vezetésnél kézsérülés miatt kénytelen volt feladni.

A nőknél az osztrák Sofia Polcanovának sikerült megakadályoznia a házi döntőt, miután a legjobb négyben a három német mellett ő volt a kakukktojás. A női párosban a marosvásárhelyi Szőcs Bernadette oldalán aranyérmet szerző osztrák óriási meccsen, hétjátszmás csatában búcsúztatta Sabine Wintert, amivel persze nem zárultak le a németes napjai, miután a vasárnap délutáni fináléban a német-kínai Shan Xiaonát legyőző Nina Mittelham lesz az ellenfele. Egyébként Sofia Polcanova menetelésének magyar vonatkozása is van, ugyanis az osztrák női válogatott edzője a korábbi kiváló magyar válogatott játékos, majd szövetségi kapitány Harczi Zsolt.

További érdekesség, hogy a férfiaknál és a nőknél is kizárólag olyan asztaliteniszezők jutottak be a fináléba, akik korábban egyesben még soha nem játszottak döntőt, azaz bárki is nyeri a vasárnap délutáni férfi és női egyes aranycsatát, egészen biztosan új név kerül a dicsőséglistára.

MULTISPORT EURÓPA-BAJNOKSÁG, ASZTALITENISZ
Férfiak. Egyes. Elődöntő
Qiu Dang (német)–Falck (svéd) 4:1
(6, 8, 8, –4, 9)
Jorgic (szlovén)–Karlsson (svéd) 2:2 (–9, 5, 3, –6, 6:5)-nél Karlsson feladta
Nők. Egyes. Elődöntő
Polcanova (osztrák)–Winter (német) 4:3 (9, 3, –6, 12, –9, –9, 10)
Mittelham (német)–Shan Xiaona (német) 4:1 (3, –5, 3, 6, 11)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik