MPB: a MOB sportolói bizottsága kiáll a sportolók mellett

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.05.29. 17:41
A Magyar Olimpiai Bizottság sportolói bizottsága közleményben jelezte, kiáll a paralimpiai sportolók védelmében, és a Magyar Paralimpiai Bizottságban kialakult helyzet megszüntetését követeli. A közleményt változtatás nélkül közöljük.

„A MOB Sportolói Bizottságának legfontosabb feladatai közé tartozik a sportolók érdekképviselete, valamint az olimpiai és paralimpiai felkészülés zavartalan támogatása. A dr. Szabó Tünde elnök által vezetett MOB Sportolói Bizottság nyilatkozatot fogalmazott meg a hozzá érkezett, Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) körül kialakult sajnálatos események és tisztázatlan vezetői döntésekkel kapcsolatos bejelentések alapján.

A bizottság, egyetértésben Borkai Zsolt MOB-elnök május 28-ai közleményében megfogalmazottakkal, egyhangúlag kiáll a paralimpiai sportolók védelmében. A MOB Sportolói Bizottsága aggodalmát fejezi ki az MPB vezetése körül kialakult válságos és méltatlan helyzet miatt. Figyelembe véve, hogy az MPB a MOB szakmai tagozataként működő, demokratikusan választott testület, ezúttal a Sportolói Bizottság felhívja:

- az MPB vezető tisztségviselőit, hogy mindennemű tevékenységük és döntéseik során elsősorban a sportolóik érdekeit vegyék figyelembe, minden más körülménnyel szemben;

- fokozottan tartsák be az MPB és a MOB fogyatékosok sportjáért felelős szakmai tagozata által meghatározott ügyrendi alapelveket:

• az esélyegyenlőség és az egyenlő esélyű hozzáférés biztosítását a fogyatékos emberek számára a sport által;
• felelős irányítás követelményét;
• egységes ügyintézés elvét;
• pontos elszámolás elvét;
• hiteles adatszolgáltatás elvét;
• gazdaságos működési rend elvét;
• sportszakmai fejlődés irányelvét;
• átláthatóság és jogkövető gazdálkodás biztosítását;
• személyiségi jogok és az adatvédelem tiszteletben tartását;

- a fogyatékkal élő sportolóikra tekintettel, fokozottan ügyeljenek a jogi és etikai normák betartására valamint teljes körűen igyekezzenek biztosítani a sportolók szakmai, pénzügyi és erkölcsi támogatását.

A MOB Sportolói Bizottság tagjai jelen nyilatkozatukkal egyidejűleg szolidaritásukat kívánják kifejezni az összes paralimpiai sportolóval, akik a mindennapi nehézségek közepette is teljes erőbedobással edzenek és készülnek a nemzetközi eseményekre és a jövő évi riói paralimpiára, illetve várják a Magyar Paralimpiai Mozgalomhoz méltatlan helyzet haladéktalan tisztázását."

A MOB Sportolói Bizottságának elnöke dr. Szabó Tünde, tagjai: Dávid Kornél, Gyurta Dániel, Igaly Diána, Kanyó Dénes, Kállai Ildikó, Martinek János, dr. Mincza Ildikó, dr. Molnár Tamás, Pásztori Dóra, Storcz Botond, Sinkó Andrea, Tóth Krisztina, Vörös Zsuzsa és Zsivóczky Attila.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik