MEFS: felsőoktatás és élsport – így látja Mocsai Lajos

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2020.10.14. 09:30
null
Mocsai Lajos (Fotó: Tumbász Hédi)
Mocsai Lajos, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) nemrégiben megválasztott elnöke javítana a felsőoktatásban részt vevő hallgatók sporttevékenységén. A szakember az MTI-nek egy 2019-es felmérésre hivatkozva kiemelte: a helyzetet „nyugodtan lehet siralmasnak nevezni”.

 

Jelenleg a felsőoktatásban tanulók majdnem ötven százaléka egyáltalán nem végez semmilyen sporttevékenységet, huszonöt százalékuk keveset mozog, és csak huszonöt százalékuk sportol heti rendszerességgel – tette hozzá Mocsai. Utóbbiak egy része az élsportban érdekelt, a másik részhez tartozók pedig az egészségüket akarják megőrizni.

„Az egyetemeken, főiskolákon tanulók gyakorlatilag a jövő értelmiségének számítanak. Továbbra is fontos, hogy a fiatalok életében markánsan jelen legyen az élsport. Az élsportolók részére egy speciális ösztöndíjrendszert dolgoztunk ki, amely lehetőséget teremt a kettős karrierre, azaz ebben a csoportban az élsport mellett a diploma megszerzésére is nagy hangsúlyt fektetünk" – idézi az MTI Mocsai Lajost.

Azokkal a hallgatókkal kapcsolatban pedig, akik nem élsportban gondolkodnak, nagyon fontos az utánpótlásbázis – hangsúlyozta.

„Itt fiatalabb korosztályokról van szó, mint az egyetemisták, de az utánpótlásban dolgozókkal együttműködve a cél az, hogy a jövő generációjának tanulással, sporttal teljes, valós közösségeket kínáljuk. Kicsit elkoptatott, de mindig muszáj beszélni róla, hogy a virtuális térben eltöltött időnél sokkal egészségesebbek a valós közösségekben szerzett tapasztalatok, élmények. A MEFS ezt a területet kiemelten fontosnak tartja, hiszen csak így tudjuk valóban megtölteni tartalommal a Sportoló Nemzet szlogent” – mondta Mocsai az MTI-nek.

A MEFS-elnöki tisztsége mellett Mocsai a Magyar Rektori Konferencia társelnökekeként is kíván hatni erre a folyamatra, míg a Testnevelési Egyetem rektoraként kiemelte, hogy az edzőképzés kapcsán több mint negyven sportági szövetséggel, illetve szakszövetséggel van kapcsolatban. A szakember kifejtette: minden eszköz a kezükben van ahhoz, hogy a felsőoktatásban tanulóknak segíteni tudjanak.

„Az egyetemekkel együttműködve az lesz az egyik fontos feladatom, hogy minden döntéshozót arra sarkalljak, hogy vegyen részt az ifjúság egészségének megőrzésére épülő programban” – tette hozzá Mocsai az MTI szerint.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik