Magyar ezüstérem, hat finálé és egy elúszott elődöntő Nankingban

RÁC BENEDEK BALÁZS (NANKING)RÁC BENEDEK BALÁZS (NANKING)
Vágólapra másolva!
2014.08.21. 16:52
null
Csütörtökön a triatlonos Lehmann Bence (balra) révén született magyar érem (Fotó: mob.hu)
Nem a csütörtök volt a magyar küldöttség legsikeresebb napja a nankingi ifjúsági olimpián: Stollár Fanni tenisz női egyesben lemaradt az elődöntőről, aminek viszont örülhetünk, hogy úszóink és atlétáink mindegyike sikerrel vette az előfutamokat, míg a triatlonos Lehmann Bence az egyik európai csapat tagjaként ezüstérmes lett.

 

Már csak egy meccs, és megvan az elődöntő! Ennek tudatában utaztuk át fél Nankingot, hogy megtaláljuk a negyvenhektáros területen lévő nankingi sportközpontot, amely magába foglalja a tenisznek otthont adó létesítményt is, ahol női egyesben Stollár Fanni a négy közé jutásért teniszezett az ukrán Anhelina Kalinina ellen.

PROGRAM – AUGUSZTUS 22., PÉNTEK
Asztalitenisz. Csapatverseny (Szudi Ádám, Imre Leila). Atlétika. 200, előfutam (Ferenczi Melinda), Gerelyhajítás, selejtező (Schmölcz Márk Xavér); Hármasugrás, selejtező (Bajnok Eszter). Kerékpár. Csapatverseny, országúti mezőnyverseny (Móricz Dániel, Tolnai Zsanett). Kosárlabda. Csoportmérkőzések. Öttusa. Vívás, selejtező (Regős Gergely, Zs. Tóth Anna). Úszás. 50 mell (Horváth Dávid); 200 pillangó (Grátz Benjámin, Kenderesi Tamás); 400 gyors (Novoszáth Melinda); 200 mell (Sebestyén Dalma, Sztankovics Anna); 100 pillangó (Szilágyi Liliána) Tenisz. Vegyes páros (Stollár Fanni). Vitorlázás. Byte CII (Vadnai Jonatán, Érdi Mária)

Látva a mérkőzést, Kalinina nem tűnt legyőzhetetlennek, bizonytalanul szervált – jó pár kettős hibát is ütött –, s noha egész sok vonal közeli nyerőt ütött, ha Stollár valamivel pontosabb, és jobb százalékban tartja a pályán a labdát, akkor lett volna keresnivalója. Sőt még így is volt! A gyorsan, néhány magát ostorozó mondat kíséretében elveszített első szettet követően a másodikban már alakult a magyar lány játéka. Ugyan az első gémben még földhöz vágta az ütőt, utána viszont 3:1-re ellépett, 5:3-nál meg a játszmáért szerválhatott.

Már kezdtünk volna bizakodni, készülni a döntő szettre, s elszaladni a fejünket a napszúrástól védő esernyőért, amikor Stollár megint a sokat hibázó és a hibák után nyűgösen felcsattanó énjét vette elő, a rontások hatására pedig egyre görcsösebb lett. A magyar teniszezőt láthatóan bosszantotta és idővel elkedvtelenítette, hogy rendre a saját hibáiból szerzett pontot a rivális, Kalinina meg köszönte a lehetőséget, zsinórban négy gémet nyert meg, egyúttal bejutott az elődöntőbe is.

„Jól játszott az ukrán lány, de a második szettet meg kellett volna fognom, valamiért mégsem sikerült. Szerencsésebb is volt, mint én, most már azonban nem tudok mit tenni. Sajnos idegesebb is voltam, mint az előző napokban, még ha ez ennyit nem is számíthatott. Azért az ifjúsági olimpia negyeddöntője nem ugyanaz, mint bármely más versenyé, jobban is fáj a vereség. Nagyon rossz volt a szerván, pedig egy nappal korábban jól ment. A párossal nem lesz gond, arra mindig össze tudom szedni magam” – szomorkodott Stollár Fanni, aki aztán javított is párosban.

Az ötödik nap egyéb magyar érdekeltségű történéseiből érdemes kiemelni, hogy Szilágyi Liliána (100 pillangó) elsőként, Horváth Dávid (50 mell) pedig ötödikként lett finalista, és mind a négy atlétánk bejutott a döntőbe. A kalapácsvető Halász Bence például elsőként, sőt egyedüliként dobta nyolcvan méter fölé a kalapácsot, ez ráadásul kétszer is sikerült neki. Halász több mint hat méterrel dobta túl a második helyezett egyiptomi Ahmed Jusszefet, a 83.68-ről csak annyit: két szalagot húztak ki a szervezők a pályán, a 65 és a 75 métert jelölőt... (A felnőtt férfiak 7.25 kg-os kalapácsa helyett az ifik 5 kg-os szerrel küzdenek.)

2. IFJÚSÁGI OLIMPIA, NANKING, 5. NAP
Magyar érdekeltségű eredmények

Asztalitenisz. Csapatverseny. C-csoport: Hongkong–Magyarország (Szudi Ádám, Imre Leila) 3:0, Magyarország–Belgium 1:2. Magyarország a 17–32. helyért játszhat.
Atlétika. Selejtező. Férfiak. Kalapácsvetés: 1. Halász Bence 83.63 – Halász bejutott az A-
döntőbe. Nők. 2000 akadály: ...3. Tóth Lili Anna 6:40.00 – Tóth bejutott az A-döntőbe. Kalapácsvetés: ...3. Bácskay Zsófia 69.35 – Bácskay bejutott az A-döntőbe. Magasugrás: ...4. Luterán Petra 178 – Luterán bejutott az A-döntőbe.
Cselgáncs. Csapatverseny: ...5. Team Ruska (Gercsák Szabina), ...9. Team Csocisvili (Sárecz Márton).
Kosárlabda. Hárompontosdobó-verseny. Selejtező: ...10. Tóth Tímea 5, ...16. Nagy Dorottya 5, ...22. Simon Cintia Mónika 4, ...41. Aho Nina Daniella 3 – egyik magyar sem jutott tovább. Férfiak. Zsákolóverseny: ... 17. Kiss Attila Raul 17 pont
Tenisz. Női egyes. Negyeddöntő: Kalinina (ukrán)–Stollár Fanni 6:1, 7:5. Vegyes páros. 2. forduló: Stollár, Majchrzak (magyar, lengyel)–Appelgren, Ostapenko (svéd, lett) 6:2, 0:6, 10–6.
Triatlon. Csapatverseny: ...2. Európa 3 (Lehmann Bence), ...9. Európa 5 (Bicsák Flóra)
Úszás. Előfutamok. Férfiak. 50 mell: ...13. Horváth Dávid 28.97 – Horváth bejutott a középdöntőbe. Nők. 100 pillangó: 1. Szilágyi Liliána 58.91 – Szilágyi bejutott a középdöntőbe. Középdöntők. Férfiak. 50 mell: ...5. Horváth Dávid 28.66 – Horváth bejutott a döntőbe. Nők. 100 pillangó: 1. Szilágyi Liliána 58.50 – Szilágyi bejutott a döntőbe

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik