Lósport: Overdose szept. 1-jén búcsúzik a Kincsem Parkban

Vágólapra másolva!
2013.08.07. 12:25
null
Mikóczy Zoltán szeptember 1-jén indítja el utoljára hazánkban Overdose-t (Fotó: Korponai Tamás – archív)
Overdose szeptember 1-jén, az 1200 méteres Kozma Ferenc Emlékversenyen fut utoljára Magyarországon, ekkor búcsúzik a Kincsem Park közönségétől – adta hírül a pannoniaoverdose.hu. Mikóczy Zoltán azt is elmondta a honlapnak, hogy ugyanekkorra tervezi Overdose nemrég vásárolt kisöccsének bemutatkozó futását is. Overdose körül az elmúlt két évben sok volt a bizonytalanság, Mikóczy viszont ígéretet tett arra, hogy – bár nem számolnak semmi ilyennel, de ha valami mégis hátráltatná Overdose-t a hátralévő szűk egy hónapban – a ló mindenképpen elbúcsúzik a közönségtől, adott esetben felvezetik.

 

„Mi úgy készültünk, hogy ilyentájt már futni fog Overdose, tavaly decemberben július, augusztus tűnt reálisnak, akár a baden-badeni verseny is. Miután egy kis csúszással sikerült csak versenyre kész állapotba hozni, nem volt kérdés, hogy a Kincsem Parkot, és így a hazai közönséget választjuk – nyilatkozta a hivatalos oldalnak Mikóczy. – Júliusban még nem volt olyan állapotban, hogy versenyt fusson, de persze óvatosan, lassan haladtunk. A mostani egészségi és edzettségi állapota viszont már olyan, hogy készen áll a versenyre.”

„Nem titkolom, hogy ha megfelelően fut itthon, akkor esetleg október elején még Párizsban is indítjuk, ám tudjuk, hogy nála minden verseny esetleges, ezért egyelőre csak annyi biztos, hogy szeptember elsején a magyar közönségtől a Kincsem Parkban elbúcsúzunk. Csaknem két év kihagyás után az ezerkétszáz méteres Kozma Ferenc Emlékverseny megfelelőnek tűnik a számára. Ez pályafutása utolsó hazai futása lesz, hiszen akár lesz utána Párizs, akár nem, jövőre szinte bizonyosan ménesbe megy.”

„A közönség akkor is láthatja majd élőben, ha valami nem várt fejlemény közbejönne, és nem futhatna. Ez esetben fel fogjuk vezetni, és akkor ez nem csak a hazai közönségtől való búcsúját jelentené, hanem a versenypályája végét is” – mondta Overdose-ról a tulajdonos, a ló legutóbb 2010 augusztusában futott a Kincsem Parkban.

Mikóczy áprilisban megvásárolta egy newmarketi árverésen Overdose kisöccsét is – ugyanott, ahol a nagynevű testvért –, a ló pár hónapja megérkezett Magyarországra Angliából, ám a névadás még folyamatban van, abban a pillanatban bejelentik, ahogy megkapják a jóváhagyást.

„Ez azért sem olyan egyszerű, mert a tulajdonos hivatalosan csak javaslatot tesz a lova nevére, ami számos kritériumnak meg kell, hogy feleljen, és a méneskönyv vezetősége dönt annak elfogadásáról. Ugyan ritkán kukacoskodnak, de csak ekkor válik hivatalossá” – mondta erről Mikóczy.

„Szeretnénk, ha szeptember elsején végre ő is bemutatkozhatna, szintén a Kincsem Parkban néztünk ki számára egy futamot, a kétéves korosztály első kiemelt versenyét, az ezerháromszáz méteres Blaskovich Ernő Emlékversenyt. Így Overdose ugyanaznap búcsúzna a hazai közönségtől, amikor a féltestvére bemutatkozna. Ezzel viszont elég nagy kockázatot vállalunk, mert a kétévesek általában egy nyeretlen lovaknak kiírt versenyben szoktak először futni. Így vélhetően olyan telivérekkel kell megmérkőznie, amelyek már nem csak futottak, de nyertek is versenyt – megfelelő rutinnal rendelkeznek a pályán. Ez elég komoly hendikepet jelent a számára.”

„Az első verseny általában a körülményekkel való ismerkedésről szól, és a már elmondottak mellett a startboxból való kiugrás sem mellékes. Nézőkkel is először találkozik. Nagyon komoly feladat elé van állítva. Nemcsak az őt készítő csapat, de a ló is” – zárta az interjút a tulajdonos.

Ugyancsak szeptember 1-jén futják a 2400 méteres Kincsem Díjat és az 1600 méteres Imperiál Díjat is. A szakmában ezeket tartják a Kincsem Park legrangosabb, több évjárat számára kiírt közép- és hosszútávú versenyeinek. A versenynap 13 órakor kezdődik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik