Létesítmény: befejeződött a békéscsabai sportcsarnok felújítása

MTI, I. SZ.MTI, I. SZ.
Vágólapra másolva!
2020.11.16. 18:45
null
Közel egymilliárd forintból újult meg a békéscsabai sportcsarnok (Fotó: MTI/Rosta Tibor)
Befejeződött a békéscsabai sportcsarnok közel egymilliárd forintos felújítása, amelyet hazai forrásból, a Modern városok program (MVP) részeként valósítottak meg.

Marik Tibor, az önkormányzat sportberuházásokért felelős csoportvezetője az MTI-nek hétfőn a helyszínen elmondta, a felújítás részeként új küzdőtéri padlóburkolatot, szellőztető rendszert alakítottak ki, gépészeti (hűtési-fűtési) fejlesztést valósítottak meg, rendbe tették a vizesblokkokat, felújították a lelátót, kicserélték a székeket. A létesítményben kamerarendszer működik és valamennyi bejárathoz belépőkaput helyeztek.

„Európai szintű versenyek lebonyolítására alkalmas” pályavilágítást építettek ki, a színek állíthatók, a Békéscsabai Röplabda SE meccseinél kéken, a Békéscsabai Előre Női Kézilabda SE mérkőzésein pedig lilán világíthatnak – tette hozzá.

A falon új, közel 30 négyzetméteres eredményjelző mutatja a meccsek állását, de akár a sportolók bemutatását, vagy reklámokat is tudnak rajta vetíteni.

A versenyzők, csapatok számára VIP-váróterem áll rendelkezésre, ahol sajtótájékoztatókat is tartanak majd. A mellette lévő vetítőszobában az edzők projektorról nézhetik vissza, elemezhetik a mérkőzéseket – közölte.

Marik Tibor elmondta, emellett kialakítottak egy húsz szobás, háromcsillagos színvonalú sporthotelt is, továbbá a sportcsarnokban fogják a megye valamennyi utánpótláskorú sportolójának a sportorvosi vizsgálatot biztosítani.

A vívócsarnok felőli oldalon a tervek szerint a jövőben egy múzeum is helyet kap, amely a város sporttörténetét mutatja be relikviák segítségével.

A kivitelezési munkák – amelyeket a Swietelsky Magyarország Kft. végzett – véget értek, a műszaki átadás-átvételi eljárás lezárult, az önkormányzat átadta az épületet üzemeltetésre a helyi vagyonkezelőnek, a sportegyesületek már birtokukba vették az épületet.

Szarvas Péter polgármester az MTI-nek elmondta, a kivitelezési költség nettó 946 millió forint volt. Önkormányzati forrásból bútorokat, takarító eszközöket, helységjelző és irányító táblákat, a múzeumba vitrineket és dekorációs eszközöket szereznek még be.

Varga Tamás alpolgármester az MTI-nek a bejáráson elmondta, a szállodai szobákat és a konditermet bevételteremtő céllal kereskedelmi céllal is használni fogják; a váróteremben konferenciákat és nagyobb családi rendezvényeket lehet tartani; de a küzdőtér is alkalmas nem sport célú rendezvények (szalagavatók, ballagások) megtartására. A befolyó összegből az üzemeltetési költségeket tudja csökkenteni a város – húzta alá.

A felújított sportcsarnokban – amennyiben a koronavírus-járvány nem szól közbe – először a békéscsabai kézilabdacsapat játszhat zárt kapus mérkőzést vasárnap a Siófok ellen.

A békéscsabai sportcsarnokot 1988. március 18-án adták át, akkor az ország legnagyobb, fővároson kívüli sportcsarnoka volt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik