„Lehet, hogy elgyengülök...” – 90 esztendős Vitray Tamás

MALONYAI PÉTERMALONYAI PÉTER
Vágólapra másolva!
2022.11.05. 08:22
null
A 90. életévét betöltő Vitray Tamás ha kellett, hokedlin állva készített interjút, de előadott a manchesteri Library Theaterben is (Fotó: Vitray Tamás)
Ma kilencvenéves Vitray Tamás, a magyar sporttelevíziózás megkerülhetetlen alakja. Pályafutása során írt, és írtak róla a Népsportban, a Nemzeti Sportban és a Képes Sportban. Ezekből szemezgetünk, a végén egy ráadással.

 

2019. november 30., Nemzeti Sport
Kopeczky Lajos emlékezik Vitray Tamás 1958-as interjújára az amerikai olimpiai bajnok tízpróbázó Rafer Johnsonnal

„Akkoriban a rádiónál dolgozott (...) Egyszer a tévétől hívta Radnai János, hogy Budapesten vannak az amerikai atléták, s interjút kellene velük csinálni. Vitray elvállalta, a tízpróbázó Ráfer Johnsonnal beszélgetett. Ez volt az az interjú, amelynél Vitrayt sámlira állították. Mit sámlira, hokedlire! Valahogy egy magasságba kellett hozni a hatalmas termetű tízpróbázót és az alacsony riportert.”

1960. szeptember 8., Népsport
A római olimpián Török Gyula győztes ökölvívódöntőjénél az Eurovízió „elvette” a képet

„A televízió riportere — Vitray Tamás — azonban nagyszerűen feltalálta magát. Elnézést kért, amiért nem a filmet kommentálja, hanem inkább arról tudósít bennünket, mi történik a szorítóban. (...) Felcsapott tehát rádióriporternek és míg a képernyőn (...) úszók, atléták, vívók küzdöttek a győzelemért, Vitray a légsúlyú döntőt tudósította. Úgy véljük, joggal könyvelheti el, hogy ez volt élete eddigi legsikeresebb helyszíni közvetítése.”

1963. február 17., Népsport
A budapesti műkorcsolya Eb után

„Az idén riporteri módszerekről is vitatkoztunk: például elhatároztuk, hogy az előző évekkel ellentétben, szakszerűen és részletesen beszélünk a versenyzők ruháiról, mert beigazolódott, hogy a nézők igénylik ezt.     ”

1966. július 19., Népsport
Az angliai futball-vb alatt

„A magyar labdarúgás iránti érdeklődés fellendülése többféle módon érzékelhető. Az egyik jele például az, hogy Vitray Tamást, a Magyar Televízió munkatársát, aki közismerten kitűnően beszél angolul, megkérték, hogy Manchesterben, a Library Theaterben tartson előadást a magyar sportról, s ezen belül a magyar labdarúgásról.”

1968. július 25., Népsport
Egy újításról

„Ismeretes Vitray Tamás dicséretes kezdeményezése a tévében, hogy a labdarúgó-mérkőzések közvetítésénél az idegen eredetű »null« szó helyett a magyar »nulla« kifejezést használta, illetve használja.”

1968. október 23., Népsport
Kulitzy Jenő, a Kölcsey gimnázium testnevelő tanára

„Vitray talán azért kötött ki a mikrofon mellett, mert az iskolában sokat kellett futnia, ő már bizonyára nagyon bánta.”

1969. szeptember 30., Képes Sport
Feleki László cikke

„Szepesi György és Vitray Tamás az ország legnépszerűbb emberei közé tartoznak (ezt többek között egy táncdalfesztivál zsűrijének bemutatása közben tapasztaltam, örömmel), pedig mind a ketten elsősorban sportriporterek.”

1971. június 8., Képes Sport
Cikke az Ajax–Panathinaikosz Bajnokcsapatok Európa-kupája-döntő után

„A minden részében jobb, korszerűbb labdarúgást játszó Ajax Van Dijk és Haan góljával 2:0 arányban – mint régi lóversenyszakember és epsomi derby veterán, meggyőződéssel mondhatom, hogy – »visszatartva« nyerte. A Panathinaikosz többnyire úgy játszott, mint egy magyar élcsapat, csak sokkal lelkesebben és összehasonlíthatatlanul jobb fizikai képességekkel. De ez ma már kevés Európa élvonalában...     ”
(Megjegyzés: az írásban egy szó sem esik arról, hogy a Panathinaikosz edzője bizonyos Puskás Ferenc volt.)

1972. május 27., Népsport
A Svédország–Magyarország labdarúgó-vb-selejtező után

„Vitray Tamás mentegetőzött is: a két csapat öltözéke nagyon hasonlít egymáshoz, ezt már csak akkor vette észre – mondotta –, amikor kifutottak a pályára. És hozzátette: de hiszen hiába vette volna észre korábban, úgysem tudta volna elintézni, hogy csapatunk a szokott meggypiros felsőben játsszon.”

1974. június 23., Népsport
Labdarúgó-világbajnokság, NSZK

„Most a július 7-i döntőn jubileumot ünnepel Vitray Tamás, ötvenedik világbajnoki mérkőzését tudósítja.”

1981., november 3., Képes Sport
Olvasói kérdésekre válaszolva

„A kommentátor helyzetéhez leginkább a bíróé hasonlít, éppen ezért kisszerű, kicsinyes dolognak tartom fricskázni azt az embert, aki a népharagnak éppen úgy ki van téve, mint mi.”
„A Pluhár-iskola egyetlen későbbi kiválósága Szepesi volt. Engem a képernyő késztetett, hogy módosítsak.”

1985. május 25., Képes Sport
A Hollandia elleni itthoni vesztes vb-selejtező után

„Vitray Tamás rosszallóan szólt a tömegharagról, szinte érthetetlennek, sőt hálátlannak tartotta, hiszen a kifütyült magyar csapat nem kisebb tettet vitt véghez, mint hogy csoportelsőként jutott ki a mexikói VB 24-es döntőjébe. A tömeg általában könnyen felejt és ideges ellenszenvvel viseltetik a csalódások iránt.”

Ráadás: 2021. november 5.,
femina.hu (A 89. születésnapján)

„Egyszer már az orrom alá dörgölték, hogy azt mondtam, 45 éves korom után nem mutatkozom a képernyőn. Nem tartottam be. Mindenki úgy akarta értelmezni, hogy eltűnök a képernyőről – annak jobban örültek volna a kollégai körök... Lehet, hogy elgyengülök, és mondjuk, a 100. születésnapomon bevezet két csinos nő, és fogak nélkül el fogok valamit motyogni.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik