Kormányzói akadémia – magyar–olasz csörte, Horthy Miklós főszereplésével

MALONYAI PÉTERMALONYAI PÉTER
Vágólapra másolva!
2021.03.02. 09:54
null
Italo Santelli mester jobbján Gombos Sándor, balján Petschauer Attila. Gombosnak végül Horthy Miklós kormányzó szolgáltatott elégtételt (Fotók: Színházi Élet)
Címkék
Az évtizedek óta világelső magyar kardozók 1931-ben is megmérkőztek Budapesten az olaszokkal, ám a Vigadóban elszabadultak az indulatok, majd tort ült a szervilizmus.

 

„A régi vetélkedés, ami a magyar és az olasz kardvívás között évtizedek óta fennáll és amit eddig majdnem mindig a magyarok javára sikerült vívóinknak eldönteni, ma ismét, egyik állomásához érkezett. Az olaszok minden esztendőben ellátogatnak egyszer hozzánk barátságos mérkőzésre, rendszerint az Európa-bajnokság vagy az olimpia előtt, hogy már itt tisztázzák az erőviszonyokat s főleg, hogy vívóinkat megismerjék. A mai találkozás is ilyen barátságos összecsapás lesz”      – írta a Nemzeti Sport 1931. március 3-án, köszöntve a Santelli-vívóakadémia elnevezéssel sorra kerül kardbarátságost.

EMLÉKEZTETŐ
Santelli-vívóakadémia     
1931. március 3., Budapest     
  Vigadó, nagyterem, 500  néző
Eredmények:     

Doros György–Guilio Gaudini 7:9
Gerevich Aladás–Ugo Pignotti 10:8
Kalmár István–Renato Anselmi֪֪ 4:8
Doros–Gustavo Marzi 12:10
Kabos Endre–Gaudini 8:5
Garay János–Pignotti 6:8
Goimbos Sándor–Marzi 6:8
Petschauer Attila–R. Anselmi 8:6
Végeredmény:   Magyarország–Olaszország 4:4 (61:62)

Mondhatnánk, hogy a magyar csapat tartalékos volt, ám ilyesmi nem létezett, nem létezhetett azokban az évtizedekben. Mindenesetre az Amszterdamban 1928-ban olimpia bajnokcsapatból (Tersztyánszky Ödön, Gombos Sándor, Garay János, Rády József, Petschauer Attila, Glykais Gyula) csak hárman indultak az akadémián (Garay, Gombos, Petschauer), ám a hétfős csapatban ott volt a 20 esztendős Gerevich Aladár (később 7 olimpiai aranyérem) és Kabos Endre (3 olimpiai bajnoki cím).

Az olaszoknál Renato Anselmi és Gustavo Marzi vívott ellenünk az amszterdami karddöntőben, de a másik kettő sem volt akárki, Guilio Gaudini és Ugo Pignotti tőrcsapatban olimpiát nyert 1928-ban.

Az olasz vívók szerettek Budapestre járni, s nem csupán a versenyek miatt. Jellemző, hogy miután Trieszt felől vonattal, hálókocsiban, kipihenve megérkeztek, a Hungária-szállóban jól bereggeliztek, majd sétáltak a városban. Délután  „könnyű kar- és lábtréninget vettek”, este díszvacsora a Gellért-szálló különtermében, a társaság nem feküdt le korán.

A vacsora után elkészítették a programot, eldöntötték, hogy minden olasznak két magyar ellenfele lesz, az asszók nyolc találatra, két tus különbségre mennek.

„Minthogy a négy olasszal szemben hét magyar áll, a helyzet bizonyos mértékig nekik kedvez. Náluk ugyanis a legjobb négy vív, míg a mieink között nem az első hét, mert a rangsorból hiányzik Piller, aki ma kétségtelenül legerősebb versenyzőnk. (...) Nekik kedvez a szerencse azért is, mert Glykais, aki az erősebb feléhez tartozik a magyar mezőnynek, beteg s szereplését lemondta”   – így a Nemzeti Sport, hozzátéve,  hogy „az akadémia iránt sportkörökben rendkívül nagy érdeklődés mutatkozik s ismét zsúfolásig meg fog telni a Vigadó elegáns közönséggel, amely méltó keretet fog nyújtani a valóban ritka sportcsemegéhez”.     

A Vigadóban tényleg rangos nézősereg gyűlt össze. Megjelent a verseny fővédnöke, Horthy Miklós kormányzó, és természetesen „mögötte a sporttal kapcsolatban álló előkelőségek szinte teljes számban” . Ami az asszókat illeti, valamennyi szolgált érdekességgel.

Az ifjú Gerevich Aladár étvágyára nem lehetett panasz, később olimpiai aranyakkal is jóllakhatott
Az ifjú Gerevich Aladár étvágyára nem lehetett panasz, később olimpiai aranyakkal is jóllakhatott

Gaudini–Doros György 9:7. („Doros 7:6-ra vezet, de Gaudini egymásután három tust ad be, az utolsót pompás riposzttal és győz.”)     

Gerevich–Pignotti 10:8. („Gerevich még mindig nem tudta a nemzetközi versenyeken mindig kiütköző lámpalázát levetkőzni, de így is egyenlő ellenfele az olasznak. 7:7 után Pignotti kardja eltörik és az újjal már kevesebb a szerencséje.”)    

Anselmi–Kalmár István 8:4. („Kalmár két támadását is meghiúsítják az épp rosszkor lobbantó fényképészek. Ez egy kicsit az idegeire megy.”)     

Doros–Marzi 12:10.  („Az utolsó tust aztán biztonság kedvéért kétszer is beadja Doros, mert a bírák véleménye megoszlik és Piller nem akar dönteni. Az utolsó tus kézvágás.”)     

Kabos–Gaudini 8:5.   („A nap legszebb mérkőzése. Kabos önmagát múlta felül, az első perctől az utolsóig irányította a mérkőzést és bebizonyította, hogy az óriás Gaudini nem is olyan veszedelmes ellenfél.”)     

Pignotti–Garay 8:6.    („Garay a helycseréig szenzációs volt: 4:1, azután mintha kicserélték volna.”)     

Petschauer–Anselmi 8:6.(Petschauer  „az utolsó tust (...) olyan tigrisugrással szerzi meg, mint az olimpia csapatversenyében. Győzött és bebizonyította, hogy ő téved legjobban, ha azt hiszi, hogy nincs formában.”)     

Petschauer asszója előtt Gombos vívott Marzival, ez az asszó volt a fő téma még sokáig. Mert:      „Gombos borzasztó gyengén kezd. Szinte ijesztő, hogy az egyre fürgébb Marzi milyen elképesztő egymásutánban viszi be a tusokat. Előbb 5:1-re, majd 7:2-re megy el és már mindenki katasztrofális vereségre gondol, amikor Gombos végre magára talál. Marzi kétszer beleszalad Gombos vonalába, ami 7:4-et jelent, Gombos 7:5-re javító feltartó szúrása után Marzi toporzékol a pódiumon és nehéz megítélni, hogy jogosan, vagy ok nélkül. Marzi még nem is mozdulhat, amikor Gombos elővágása már a kezén ül. 7:6. Az izgalom óriási. Marzi támad hosszú flessel, de csapása levegőt ér. A közönség tisztán látja, a két magyar nemmel szavaz, a két olasz igennel és Anselmi megadja a tust. Marzi—Gombos 8:6.”     

Ez az Anselmi nem a versenyző Anselmi, hanem az édesapja, Carlo az olaszok csapatvezetője, de fontosabb: „A (...) mérkőzést eldöntő, legalábbis vitás tus után (...) ádáz fütyülés és tombolás támadt a teremben a bírói ítélettel szemben. Gombos franciául megjegyezte a mérkőzést vezető Anselminek, hogy egy „igen” és egy „nem” volt. Az ,»oui«-t Horthy Miklós kormányzó is hallotta, de »pfuj«-nak értette és érthetően zokon vette a mérkőzés résztvevőjétől. Felszólt a pódiumra, rögtön felkelt és otthagyta a mérkőzést.”

A botrány nyomán a Nemzeti Sport vezércikkében azt írja, hogy  „a vívóakadémia vagy komolytalan – és akkor kár az izgalomért. De lehet, hogy komoly. Ebben az esetben azonban ne sajnálják a pénzt a rendezők s tegyenek úgy, amint a többi sportágban szokásos: hozassanak semleges bírót a plans elé (...).      

TÁNC DEBRECENBEN

A Santelli-akadémia olasz vendégei Debrecenbe is elutaztak, ahol a város sportközönsége nagy tömegben vonult a pályaudvarra a vendégek fogadására, akik a város fogatán hajtattak a szállodájukba. A páston különösen Ferenczy Pál debreceni vívómesternek volt nagy sikere. Egyéni harcmodora és Petschauer-stílusú támadásai annyira megnyerték a vendégek tetszését, hogy meghívták bemutató mérkőzésre Nápolyba.

Azt pedig mondani sem kell, hogy a vívógála után táncestéllyel egybekötött 60 terítékes bankett következett, amely a késő éjszakai órákig tartotta együtt a debreceni társadalom előkelőségeit.

Nekünk idehaza közönséget kell nevelnünk sportjainkhoz. (...) Az olyan rendezési hiba azonban. amelyik miatt a sport szenved, amely miatt esetleg a sport legnagyobb barátját veszíthetjük el – visszafelé elsülő fegyvere a propagandának”.     

Magyarán, Horthy kormányzó bosszúsága, s távozása lett közügy. Olyannyira, hogy a vívószövetség fegyelmi bizottsága hat hónapra eltiltotta Gombost. Az indoklásban – amelyből kiderül, hogy Gombos tiltakozása, ha nem is volt szép, kis túlzással megszokott a pástok környékén – a hangsúly azon volt, hogy „a büntetés kiszabásánál rendkívül súlyosbító körülménynek vette a Bizottság, hogy a sajnálatos esemény a Kormányzó Úr őfőméltósága jelenlétében történt”  . Aki nem érti, miről van szó, annak a Nemzeti Sport elmagyarázza, mondván  „az ilyen kínos incidens (...) alkalmas arra, hogy a kormányzót, aki a sportoknak s főleg a vívósportnak legnagyobb pártfogója és barátja, egyes sportágak iránt elkedvetlenítsen”.     

A Sporthírlap ugyanakkor kiáll Gombos mellett, aki közölte, nem fellebbez, inkább abbahagyja a vívást. A lap követeli, hogy a szövetség hivatalból fellebbezzen a döntés ellen, úgy,  „mint az a többi sportszövetségben is szokás, midőn az elnökség a túlsúlyos, vagy túl enyhe fegyelmi határozatokat maga teszi át a magasabb fórumhoz. Reméljük, hogy Gombos dr. ügyét is revízió alá veszik”.     

Végül jött a boldog vég, Horthy kihallgatáson fogadta Gombost, s   „  ezzel a ritka keggyel ismét megmutatta, hogy a sportnak legnagyobb barátja”.      Ezek után nem csoda, hogy  „Gombos eltávoztában meghatottsággal beszélt a kormányzó jóindulatáról.”    

És persze Gerevich, Glykais, Kabos, Petschauer és Piller György társaságában májusban ott volt a bécsi Európa-bajnokságon győztes kardcsapatban.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik