Könyvelés helyetti futballaranytól a dartscsúcsig – karácsonyi könyvajánló

Pincési LászlóPincési László
Vágólapra másolva!
2018.12.20. 17:37
Kíváncsi arra, hogyan került egy majdnem könyvelésre átnyergelő szakember a Honvéd futballcsapatának élére? Miként élte meg az úszókapitány Hosszú Katinka és Shane Tusup harcát a szövetséggel? Hogyan lett Michael van Gerwen a világ egyik legjobb dartsversenyzője? Íme 5+2 könyvajánlat (a teljesség igénye nélkül), hátha valakinek ötletet adnunk a karácsonyi ajándékozás előtt.

 

 

MARCO ROSSI

2018 egyik leginkább várt hazai vonatkozású sportkönyve Marco Rossiról szólt, az olasz szakember előbb a Honvédnál, majd Dunaszerdahelyen lett a közönség kedvence, s jelenleg a magyar válogatott szövetségi kapitányaként szeretné a csapatot kivezetni a 2020-as Európa-bajnokságra.

A jelenleg 54 éves szakember Olaszországban csak harmadosztályú csapatokat irányított, a Lumezzane, a Pro Patria, a Spezia, a Scafatese és a Cavese után a szerencsének is köszönhette a kispesti munkát. „Egy jó barátomnak két olasz étterme is van itt Budapesten, annak idején az ő meghívására jöttem a magyar fővárosba, mondta, vegyek egy jegyet, és nézzem meg, hogy megy a sora errefelé. A feleségem akkor is velem tartott, és vacsora közben véletlenül összefutottunk Fabio Cordellával, a kispestiek akkori vezetőjével, aki aztán bemutatott George F. Hemingwaynek” – mesélte néhány évvel ezelőtt a Nemzeti Sportnak

Mint ahogy azt is, ha nem jön a Honvéd-lehetőség, akkor lehet, már a bátyja könyvelőcégénél dolgozna. Magyarországon bajnok (2016–2017) és bronzérmes (2012–2013) volt a Honvéddal, majd a DAC csapatát vezette a harmadik helyig a szlovák élvonalbeli bajnokságban (2017–2018). 2018. június 19-én a menesztett Georges Leekens helyére a magyar válogatott szövetségi kapitányának nevezték ki.

Minden más megtudható az önéletrajzi könyvéből, amelyet Ch. Gáll András vetett papírra.

Ch. Gáll András, Marco Rossi: Olasz meló Magyarországon
Kiadó:
Alexandra Könyvesház KFT., 2018
Oldalak száma: 272

HARGITAY ANDRÁS

Március közepén jelent meg Hargitay András, a magyar úszóválogatott korábbi szövetségi kapitányának, egykori olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszónak a könyve, amelyben a sportág utóbbi évek botrányos történeteit mesélte el.

Lehet, így kilenc hónappal a megjelenés után már nem is annyira érdekes, milyen volt a Gyárfás Tamás vezette szövetség és a Hosszú Katinka, Shane Tusup házaspár csörtéje, hiszen azóta minden megváltozott. Mégis egyfajta hatalmi játszma és erőfitogtatás kontra szakmaiság olvasható ki a műből, amelyet maga a szerző így ajánlott:

„A magyar úszósport minden szempontból évek óta a legeredményesebb sportágak egyike. Versenyzőink és edzőink évtizedek óta a világ élvonalába tartoznak. Az úszószövetség világszintű sportdiplomáciai sikereket könyvelhetett el. Elnyertük a 2017-es vizes vb rendezési jogát is.
Mindezek ellenére a háttérben régóta meghúzódó feszültségek komoly változást idéztek elő a sportágban, melynek – szövetségi kapitányként – részese voltam. A sajtó sokszor kénye-kedve szerint tudósított a történtekről. Nemegyszer torzítottak, vagy valótlanságot írtak. A közvélemény – objektív tájékoztatás híján – többnyire csak érzelmi alapon ítélkezhetett.

Úgy érzem, tartozom azzal, hogy – az események gyökeréig visszamenve – leírom, valójában mi állt, mi állhatott mindezek hátterében. Közvetlen közelről – belülről – hogyan láttam, éltem át a történteket…”

Hargitay András: Feszített – Víz – Tükör
Kiadó:
magánkiadás, 2018
Oldalak száma: 311

MICHAEL VAN GERWEN

Az egyik legfrissebb önéletrajzi mű három héttel ezelőtt jelent meg magyar fordításban, de Hollandiában már január óta kapható a boxteli születésű kétszeres darts-világbajnok, a 29 éves Michael van Gerwenről szóló mű.

„Michael van Gerwen 1989. április 25-én született meg egy kicsinyke holland faluban. Abban a pillanatban még senki sem sejthette, hogy nem egészen harminc évvel később egymás után dönti majd meg a dartsvilág rekordjait. Mighty Mike a világ legjobb dartsjátékosává nőtte ki magát. De kicsoda valójában Michael van Gerwen? Egy hibázni alig képes, precíz gép vagy egy érzelmes családapa? Hogyan kezdődött a pályafutása, milyen buktatókat kellett leküzdenie, és melyek voltak az igazán nagy sikerei? És mi különbözteti meg a többszörös világbajnokot a többi, ugyancsak kiváló dartsjátékostól?

Ebben az izgalmas Van Gerwen-életrajzban a dartsvilág bennfenteseitől kapunk választ a fenti kérdésekre. A szerző, a holland Alex de Laat és a könyvben szereplő népszerű sportújságírók, dartsjátékosok és sportvezetők testközelből tapasztalhatták meg Van Gerwen hihetetlen útját a kezdetektől a világhírig. Kötelező olvasmány nem csak Van Gerwen-szurkolóknak, hanem minden dartskedvelőnek!” – olvasható az ajánlójában.

Alex de Laat: Van Gerwen – A világ legjobb dartsjátékosának története
Kiadó:
G-Adam Stúdió Kft., 2018
Oldalak száma: 215

JÜRGEN KLOPP

Aki imádta Mainzban, Dortmundban, és isteníti Liverpoolban, biztosan mindent elkövet, hogy megszerezze a Jürgen Kloppról szóló művet. Miután kiváló kritikákat kapott Angliában és Németországban, biztosak lehetünk abban, hogy a többek között a The Guardianben a német, míg a Süddeutsche Zeitungban az angol labdarúgásról publikáló német újságíró, Raphael Honigstein mestermunkát végzett.

A szerző szerint Klopp a világ labdarúgásának érdekes figurája, aki egy középszerű másodosztályú játékosból napjaink sztármenedzserévé lépett elő. Egyedülálló személyiség, akiben túlteng a tanulási vágy, állandóan új ötleteken töri a fejét, és állandóan azt bizonyítja, hogy nem feltétlen a legjobb játékosanyag kell a sikerekhez. Tökéletesen ragadja meg a kollektív identitást, szinergiát hoz létre a közönség, a város, a klub és a játékosok között.

„Jürgen Klopp, a Liverpool BL-döntős futballtrénere kétségtelenül a világ egyik legszenvedélyesebb edzője. Raphael Honigstein páratlan kötetének segítségével megismerhetjük a Mainznál és a Dortmundnál is kultikus figurává vált szakember hihetetlen történetét, amelynek során Kloppo egy átlagos, másodosztályú labdarúgóból a világ legnépszerűbb és legkeresettebb futballmenedzserévé vált. Jürgen Kloppot nemcsak a szurkolók, hanem a játékosai is imádják, és biztosak vagyunk benne, hogy a kötet elolvasása után a Kedves Olvasó is Klopp-függő lesz” – olvasható az ajánlásban.

Raphael Honigstein: Klopp – Hadd szóljon! – A világ legszenvedélyesebb futballtrénerének lenyűgöző sztorija
Kiadó:
G-Adam Stúdió Kft., 2018
Oldalak száma: 271

JENSON BUTTON

2017 októberében jelent meg Angliában Jenson Button önéletrajzi könyve Life to the Limit: My Autobiography címmel, amely itthon a „Féktelenül – Életem határok nélkül” címet kapta. Button a Formula–1-ben eltöltött 17 év tapasztalatát vetette papírra, először mondta teljes a történetet őszinte és intelligens stílusban. Onnantól kezdve, ahogy húszévesen megjelent a Williams-istállóban, majd 2009-ben világbajnok lett a Brawn GP színeiben és végül ahogy 2017-ben távozott.

Bemutatja kapcsolatát Lewis Hamiltonnal, Michael Schumacherrel, Fernando Alonsóval, de ír a sportág legnagyobb vezetőiről (Flavio Briatore, Ron Dennis, Frank Williams, Ross Brawn) is.

„Ez a könyv az életem azon eseményeiről szól, amelyekről a nyilvánosság előtt eddig még nem beszéltem. Nem eredményekről és versenyekről mesélek, hanem a gyerekkoromról, küzdelmeimről, kétségeimről és reményeimről.

Az emberekről, akikkel találkoztam, és akik közül sokat szerettem, míg néhányukat kifejezetten nem. A vidám pillanatokról, a pályán megvívott csatákról a riválisokkal, és olyan barátokkal, mint Fernando Alonso, Lewis Hamilton és Sebastian Vettel. Mesélek a világbajnoki cím felé vezető idegőrlő pillanatokról, és a nyugalomról, ami mindig megszáll, ha beülök az autóba.

Az eufóriáról és a letaglózó veszteségekről. Apámról, aki számtalanszor megmentett, a pillanatról, amikor kételkedett bennem, és az űrről, amit maga után hagyott. Egyszóval az életemről – a versenyző mögött az emberről” – olvasható az ajánlójában.

Jenson Button: Féktelenül – Életem határok nélkül
Kiadó:
Kossuth Kiadó, 2018
Oldalak száma: 352

Az év második felében két olyan futballkönyv is megjelent, amelyet magyarul nem, egyelőre csak angolul lehet beszerezni. De az egykori liverpooli legenda, Bruce Grobbelaar kapus, illetve az olaszok világklasszis csatára, Gianluca Vialli is olyan érdekes egyéniségnek számít, hogy nem mehetünk el műveik mellett szó nélkül. És nagyon várjuk, hogy magyarul is olvashassuk mindkettőt.

 

BRUCE GROBBELAAR

A Liverpool egykori kapusa, Bruce Grobbelaar október 6-án született a dél-afrikai Durban városában. Családja két hónapos korában költözött el Rodéziába, és ugyan krikettben és baseballban is tehetséges volt, ő mindenáron futballista akart lenni. Előtte azonban 11 hónapra besorozták a hadseregbe, és részt kellett vennie a rodéziai bozótháború néven ismert zimbabwei függetlenségi háborúban. „Élet a dzsungelben” (Life in a Jungle) című önéletrajzi könyvében beszámolt a borzalmakról, arról, hogy azok következményeit az élete végéig viselnie kell.

Úgy érzi, hogy végül a labdarúgás mentette meg az életét, csak annak köszönhette, hogy nem süllyedt mély depresszióba. 13 éven át védett a Liverpoolban, 440 bajnokin szerepelt és 13 trófeát szerzett. Ott volt a Heysel-, majd a Hillsborough-katasztrófánál, bundabotrányba keveredett, visszavonulása után kicsit edzősködött, jelenleg pedig azt tervezi, hogy a zimbabwei politikában vállal szerepet.

GIANLUCA VIALLI

Megdöbbentő őszinteséggel lépett nyilvánosságra Gianluca Vialli, az olasz labdarúgó-válogatott egykori csillaga, aki második, önéletrajzi könyvében elárulta, hogy hónapok óta rákkal küzd, és bár jó fizikai állapotban van, a meccset még nem érzi lefutottnak.

A Sampdoria legendája és a Juventus csatára 1996-ban igazolt a Chelsea-hez, ahol Ruud Gullit menedzser nem igazán számított rá, de a holland szakember menesztését követően ő vette át a csapat irányítását és játékos-menedzserként 1998-ban KEK- és Ligakupa-győzelemre vezette a londoniakat, az európai Szuperkupában pedig sikerült a BL-címvédő Real Madridot is legyőzni.

Egyetlen csatárként egyike azon kilenc labdarúgónak, akik a három nagy európai kupában egyaránt győzni tudott. A Chelsea-től való menesztését követően még 2001–2002-ben dolgozott a Watfordnál, majd teljesen elfelejtették, így az utóbbi időben a Sky Sport Italia szakértőjeként foglalkozik szeretett sportágával.

November végén jelent meg második, önéletrajzi könyve Goals (Gólok) címmel, amely szomorú apropót kapott, Vialli ugyanis 98 történethez egy plusz egyet hozzátéve ebben árulta el, hogy rákbetegséggel küzd.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik