„Könnyű egy sikeres nőt támogatni” – egy párt alkotó edzők és tanítványok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.08. 11:51
null
„A magánéleti kapcsolat extra kötést, pluszmotivációt adhat” (Fotó: Nemzeti Sport)
A magánéletük csak rájuk tartozik, még akkor is, ha a sport miatt reflektorfénybe kerül. Edzők és tanítványok, akik egy párt alkotnak, edzők, akiknek könnyű egy sikeres tanítványt támogatni, és tanítványok, akiknek párjuk a pálya szélén is biztonságérzetet, önbecsülést, pozitív önértékelést adhat a kritikus pillanatokban.

 

KOZÁK DANUTA, SOMOGYI BÉLA

London után Kozák Danuta párjából, Somogyi Bélából a kétszeres olimpiai bajnok edzője lett. Valljuk be, annak idején kevesen hittek ebben a párosban – a Rióban történtek azonban csattanós választ adtak a kétkedőknek. Az edző szerint a közös munkában az a legfontosabb, hogy két ember tökéletesen egymásra hangolódjon. Az életben sincs ez másként.

Biztonságérzet, önbecsülés, pozitív önértékelés
„Ha végignézzük a magyar sportban ismert párokat, látható, hogy az elit elitjéről beszélünk, mindegyik sportoló befutott, elismert versenyzőként, pályafutása csúcsán választotta edzőjének társát vagy férjét. Velük nem kell nevelőedzői munkát végezni, nem kell technikát tanítani, legfeljebb csiszolni, beállítani azt, továbbá motiválni és hajtani sem szükséges őket, hiszen hosszú évek óta a versenysportban élnek. Az edzőkké lett párok vagy férjek biztonságérzetet, önbecsülést, pozitív önértékelést adnak nekik, amelyre a kritikus pillanatokban szükségük van. Hasznos lehet, hogy az említett edzők többsége nem foglalkozik más tanítvánnyal, így nem kell versenyezni a figyelmükért. Kihívást jelenthet ugyanakkor, hogy a férjek a feleség karrierjén keresztül teremtenek maguknak elismerést, az ő teljesítményük hívja fel rájuk is a figyelmet. Könnyű egy sikeres nőt támogatni, ha viszont elmaradnak az eredmények, az edző is elbizonytalanodhat, s ez kihívást jelenthet a párnak” – nyilatkozta Dr. Budavári Ágota, a Sportkórház klinikai szakpszichológusa.

„A magánéleti kapcsolat extra kötést, pluszmotivációt adhat, nemcsak a versenyzőnek, hanem mindkettőnknek, a közös munkának, ami túlmutat a szokásos jó edző és tehetséges versenyző felálláson. Ez ugródeszkaként működhet, ha amúgy minden passzol a körülményekben, az edző szakmai tudásában, a versenyző tehetségében. Különösen a női versenyzőknél meghatározók a magánéleti tényezők a teljesítmény szempontjából. Ha a magánszféra rendben van, a teljesítmény is jobb” – nyilatkozta a 2016-os Sportévkönyvben Somogyi Béla, aki azt is elárulta, nagyon ritkán, de előfordul, hogy különböző a véleményük egy-egy szakmai kérdésről. Ám ilyenkor is igyekeznek higgadtak maradni és közös nevezőre jutni. Tehát közösen elemeznek, értékelnek és vonják le a konzekvenciát. Ami bevált, működik, azt alkalmazzák vagy még tovább csiszolják.

Somogyi Béla nem foglalkozik más tanítvánnyal, csak a feleségével. „Úgy éreztem, jobb neki, ha a saját határait feszegetve csak magára kell figyelnie. Egy csoportban a jó hangulat, a másik kedve elterelheti a figyelmet a lényegről, hangulatingadozások, klikkesedések zavarhatják a felkészülést. Rengeteg feszültséget rejt magában, amikor egy edzőnél készül a mezőny összes valamirevaló tagja. Mindig van, aki elnyomja a másikat, van, aki kevésbé tud érvényesülni. Sok a lobbiérdek, az edzőnek személyes preferenciái vannak. Ha ezt mind kivehetjük az egyenletből és csak a teljesítményre fókuszálunk, a saját feladatunkra, a sok energia a lényegre tud összpontosulni” – mondta az edző.

Az olimpia után nem sokkal Kozák Danuta bejelentette, hogy babát vár, és júniusban meg is született a pár első közös gyermeke, Zora.

RÁTGÉBER LÁSZLÓ, CSÁK MAGDOLNA

Immár 23 éve alkot boldog párt Rátgéber László és Csák Magdolna, akik a női kosárlabda-válogatott egyik edzőtáborozása alkalmával estek szerelembe. Az eredmény: szép házasság, két gyönyörű gyermek és jó néhány közös siker, korábban a kosárlabdapályán, most már a civil életben.

ratgeber
ratgeber

 

„Sokáig próbáltuk védeni magunkat, ezért Magdi, miután hozzám költözött Pécsre, egy évet a Szekszárd csapatában játszott, és utazott mindennap. Mindezt a kapcsolatunkért – mondta korábban lapunknak a 2009-ben a Szpartak Moszkvával női Euroligát nyerő edző. – Aztán Pécsen olyan helyzetbe kerültünk, hogy szükségünk volt jó játékosokra, s kézenfekvőnek tűnt, hogy Magdit átigazoljuk. Szerencsére pályafutásunk kiemelkedő szakasza következett, bajnoki címek és kupagyőzelmek mellett a magyar válogatott negyedik helyével záruló hazai rendezésű Európa-bajnokságon Magdi már az első gyermekünkkel a szíve alatt játszott.”

Rátgéberék valóban sikert sikerre halmoztak, s az edző annak is örül, hogy felesége a csúcson vonulhatott vissza 2002-ben, a második gyermek születése miatt. Persze azért nem volt csupa vidámság a család élete, hiszen a kosárlabda óhatatlanul téma volt a családi fészekben is.

„Otthon természetesen megpróbáltuk mellőzni a kosárlabdát, és időnként sikerült is, de azt mondom, nem a közös munkánkat, hanem a kapcsolatunkat veszélyeztette a téma – emlékezett vissza Rátgéber. – Szegény Magdinak lehetett jóval nehezebb, hiszen amikor edzésről hazamentünk, senkinek sem tudta elmondani, mit csinált már megint a hülye edzője. A pályán mindig szigorúbb voltam vele, de szerintem ez természetes ilyen esetben. Egyébként arra kínosan ügyeltünk, hogy a magánéletünket ne vigyük az öltözőbe.”

A Pécsen akadémiát nyitó tréner ebből a szempontból jó példát látott, hiszen édesapja is az édesanyja edzője volt, s amikor a szerelmük elkezdődött, láthatta otthon, hogyan kell kezelni az efféle helyzetet. Rátgéber utólag azt mondja, néhány dolgot másképpen csinálna a munkakapcsolatukban, de aligha lenne szükség nagy változtatásokra, hiszen ma is szép családi életet élnek, ráadásul szakmailag is sikeresek voltak együtt.

JAKABOS ZSUZSANNA, PETROV IVÁN

Hogy ők ketten egy párt alkotnak, valójában sohasem titkolták, csak éppen nemigen beszéltek róla. Az uszodák világában mindenki tudta, hogy Jakabos Zsuzsanna úszó és Petrov Iván edző nem csak a munka révén tartozik együvé – a világversenyeken, a hazai megméretéseken mindig és mindenhol együtt voltak, de sohasem kérkedtek azzal, hogy ők a magánéletben is összetartoznak.

Valahogy olyan egyértelmű volt. Szavak nélkül is.

jakabos
jakabos

 

Hogy a munkában vagy éppen a magánéletben mit is jelentett ez a „kettős élet”, valójában nem tudjuk, mert ahogyan nem élték meg hivalkodva a párkapcsolatukat, erről sem nagyon beszéltek.

Aztán valami megváltozott az év elején, hiszen onnantól Jakabos edzéseit már a hosszú olaszországi tartózkodás után hazatérő, a Győri Úszó Sportegyesületben munkát vállaló Gyertyánffy Tamás irányította – ennek kapcsán a budapesti vizes világbajnokság előtt mindössze annyit jegyzett meg Petrov Iván, hogy „sokkal jobb így, hiszen nem fonódik össze olyan szorosan a magánélet és a munka”.

Nem beszéltek a közelgő esküvőről sem, és amikor néhány nappal a vb után megköttetett a frigy,
akkor is csak néhány fotó került napvilágra – a szerelmespár továbbra is azon az állásponton van, hogy a magánéletük csak kettejükre tartozik.

HOSSZÚ KATINKA, SHANE TUSUP

Amikor a londoni olimpia után eldöntötték, hogy együtt fognak dolgozni, Shane Tusup tett egy ígéretet Hosszú Katinkának: azt mondta, még egyszer nem marad annyira egyedül, mint a londoni játékokon. Megígérte, hogy sohasem hagyja magára.

Amikor annak idején a kapcsolatukról nyilatkoztak, Katinka a következőket mondta: „Ebben a csapatmunkában mindig én leszek előtérben, hiszen én vagyok az, aki úszik. Nem lehet könnyű neki… Szoktunk ezen viccelődni is, előfordult már, hogy azt találta mondani, szeretné, ha úgy tudna úszni, mint én.”

hosszu
hosszu

 

Gyakorlatilag a nap minden percét együtt töltik. De vajon jut-e idő a szerelemre, a magánéletre? Vagy mindig a munkáé a főszerep?

„Megvannak a pillanataink – árulta el Hosszú Katinka –, akár munka közben is. Persze vannak időszakok, amikor sok az elfoglaltságunk, csak jövünk-megyünk, közben pedig naponta kétszer edzünk, ilyenkor előfordult, hogy azt érzem, hiányzik az idő, amikor csak mi vagyunk, kettesben. Ilyenkor elmegyünk vacsorázni vagy moziba.

Az úszónő azért nem haragszik meg a párjára, ha azt kéri, ússzon még egy hosszt, mert általában ő az, aki még többet akar dolgozni. Szoktak persze vitatkozni, de saját bevallásuk szerint annyit vannak együtt, hogy nem engedhetik meg maguknak, hogy ne beszéljék meg a sérelmeiket. Egyszerűen nem halogathatják a beszélgetést, ha valami fáj, hiszen akkor a közös munka sem lenne hatékony.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik