Sakk: kilenc érdekesség a norvég zseni életéből

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.11.30. 16:05
null
A 13 éves Magnus Carlsen már komoly veszélyt jelentett a legjobbakra (Fotó: AFP)
Nem úgy tűnt, hogy megváltja a világot, noha különleges képességekkel született. Mégis világbajnok lett. Villámgyorsan emelkedett a sakkvilág legjobbjai közé. Ő minden idők legfiatalabb világelsője, Magnus Carlsen, Norvégia büszkesége, aki szerdán védte meg ismét világbajnoki címét. Egészen rendkívüli utat járt be a csúcsig, és azóta is ő diktál. Ezt mutatjuk kilenc „életképben”.

1. Páratlan képességek, de…

Magnus ötéves volt, amikor apja arra gondolt, hogy milyen nagyszerű ötlet lenne megtanítani őt sakkozni. A lépéseket nagyon gyorsan megtanulta. Váltottak néhány játszmát, de Magnus rendre kikapott, mindössze néhány lépés alatt. Henrik Carlsen egy darabig még próbálkozott, majd a sokadik vereség után azt mondta, hogy oké, akkor ebből elég.

Egyszóval Magnusnak nem vált a kedvenc időtöltésévé a sakk. Pedig már ekkor egészen páratlan tulajdonságokkal rendelkezett. Kétévesen már 50 darabból álló kirakóssal játszott, négyévesen a tíz esztendővel idősebbeknek szánt Legókkal foglalta el magát, vagyis az átlagnál jóval fejlettebb analitikai képességei már ekkor megmutatkoztak. Ötévesen minden norvég település lélekszámát ismerte, meg tudta mondani a világ összes országának fővárosát a nemzeti zászlókkal együtt, egyszóval memóriája is kiemelkedő volt.

2. Váratlanul fejlődésnek indul

MAGNUS CARLSEN
Született: 1990. november 30., Tönsberg (Norvégia)
Világbajnok (4x): 2013, 2014, 2016, 2018
Értékszáma: 2835
Legmagasabb értékszáma: 2882 (2014. május)

Nyolcévesen valamiért rákapott a játékra, és nem a sokadik szülői próbálkozásra, hanem teljesen magától. Egyedül ült a tábla mellett, és tologatta a bábukat, felidézve azokat a partikat, amiket a papával együtt néztek korábban.

Nyolcévesen és hét hónaposan vett részt az első versenyén, a norvég bajnokság legkisebbeknek szánt csoportjában. Nem is az eredmény a fontos (bár 6.5 pont 11 játszmából figyelemre méltó), hanem az, hogy innentől számítva félelmetesen gyorsan, szűk öt év múlva megszerezte a nagymesteri címet.

Ahogy cseperedett, a sakk úgy foglalta el egyre jobban a helyét az életében. Egy idő után már úgy olvasta a sakk-könyveket az ágyában, mint más a meséket, vagyis fejben játszotta le a partikat.
Erről is ír Simen Agdestein a „Wonderboy”, magyarul „Csodagyerek” című könyvében, amit Magnus pályafutásának első éveiről írt 2004-ben. Nem mindennapi, hogy valakiről már 13 éves korában életrajzi könyvet írjanak…

3. Felbukkan a válogatott labdarúgó nemzetközi nagymester

Simen Agdestein személye rendkívül érdekes. Egyedüliként ő mondhatja el magáról a világon, hogy elérte a legmagasabb rangfokozatot a sakkban, vagyis a nemzetközi nagymesteri címet, továbbá hogy tagja lett hazája felnőtt labdarúgó-válogatottjának. Összesen nyolcszor szerepelt a norvég nemzeti tizenegyben. Döntő szerepet játszott Carlsen fejlődésében.

11 évesen és hét hónaposan a felnőtt norvég egyéni bajnokságok történetének legfiatalabb résztvevője lett. Egy érdekes közjáték kapcsolódik ehhez a tornához. Egy idősebb és nyilvánvalóan nem jól informált urat nagyon zavarta, hogy Magnus a versenyzőket a nézőktől elválasztó kordonon belül sétált. A bácsi azt hitte, eltévedt, ezért felszólította, hogy menjen már ki onnan, amikor egy másik versenyző felvilágosította, hogy Magnus is a mezőny tagja…

4. Rendkívüli családi túra Európában

Fejlődésének egyik nagyon fontos szakasza vette kezdetét 2003 őszén és tartott egy éven át. A teljes Carlsen család elhatározta, hogy kihagy egy évet. A szülők a munkahelyükről, Magnus két húgával és egy nővérével az iskolától maradt távol. Henrik Carlsen érezte, gyermekei nem veszítenek sokat azzal, hogy ha egy időre kivonulnak a norvég oktatási rendszer alól.

A család a szabadságot Magnus versenyeihez igazította. Kiadták a házukat, eladták az autójukat, és egy régi furgonnal nekivágtak Európának. Magnus nagyon nem szerette, ha régi várromokat vagy nevezetességeket kellett megnéznie, de Henrik Carlsen gondosan ügyelt arra, hogy gyermekei a tanulást se hanyagolják el teljesen.

5. Lékó Péter nem tudta megnézni

A 2004-re szakmai körökben már mindenki tisztában volt azzal, hogy a jövő bajnokát láthatják. Januárban a hollandiai Wijk aan Zee-ben megnyerte a C-csoportot 13 partiból 10.5 ponttal. Ez kiemelkedően nagy eredmény, ráadásul ezzel teljesítette a nagymesteri normát is, az elsőt a cím elnyeréséhez szükséges háromból. Nem túlzás, Magnus még a világklasszisokat felvonultató A-csoport játszmáit is elhomályosította, hiszen a legtöbben az ő asztalánál tömörültek.

Ezzel együtt Magnust nagyon is érdekelte, mi folyik a legjobbaknál, így engedélyt kért a szervezőktől, hogy játszmái végeztével bemehessen az elitmezőnyhöz a kordonon belülre. Amikor Lékó Pétert is megkérdezték, hogy Magnus nézheti-e ott a partiját, akkor így válaszolt: „Igen, csak az a baj, hogy mi viszont nem tudjuk megnézni az ő játszmáit!” – utalt a norvég iránti érdeklődés mértékére.

A második és a harmadik normát is gyorsan elérte, így 13 évesen 4 hónaposan és 27 naposan nemzetközi nagymester lett. Mindössze öt év alatt jutott el az alapoktól a legmagasabb szintig.

6. Kaszparov hatása, avagy minden idők legfiatalabb világelsője

Kaszparov és Carlsen edz (Fotó: Chessbase)
Kaszparov és Carlsen edz (Fotó: Chessbase)

2009-ben egészen elképesztő fölénnyel megnyerte a nankingi tornát. Összesen két és fél pontot vert a másodikként végző Topalovra, teljesítménye 3002 Élő-pontnak felelt meg. A Tal-emlékversenyt követő villám-világbajnokságon az első helyen végzett, három ponttal előzte meg a műfaj egyik királyát, Anandot.

Londonban sem szakadt meg a győzelmi szériája, ezúttal az orosz Vlagyimir Kramnyik előtt szerezte meg az első helyet.
Ilyen eredménysor láttán talán nem is volt olyan meglepő, amikor bejelentették, hogy Carlsen egy ideje együtt dolgozik a már visszavonult Garri Kaszparovval. Bár a közös tréningek fél év után véget értek, ez a szakmai kapcsolat is hozzájárult ahhoz, hogy 2010 januárjában először Carlsen nevével kezdődjön a világranglista.

Magnus 19 évesen került a csúcsra, korábban soha senki nem állt a rangsor élén ilyen fiatalon. „Egy sor dolgot kezdtem sokkal jobban megérteni. Kaszparov nagyon sok segítséget nyújtott a gyakorlati játékhoz” – mondta Carlsen erről az időszakról.

7. A világbajnoki cím

A riválisok nem tudtak mit kezdeni, sorra nyerte a rangos tornákat. Két nagy cél maradt hátra: Kaszparov értékszám-világcsúcsának megdöntése (2851) és a világbajnoki cím. Előbbi 2013 januárjára lett meg. Miután megnyerte a szupertornát Londonban, 2861-re növelte értékszámát.
A világbajnokjelöltek tornáján 2013 tavaszán rendkívül izgalmas csatában azonos pontszámot ért el Vlagyimir Kramnyikkal, de a szabályok Carlsennek kedveztek, így a norvég szerezte meg a jogot, hogy kihívja Viswanathan Anandot a vb-trónért.

A sakkvilág döntő része esélyesebbnek tartotta Carlsent, egyrészt a formája miatt, másrészt 23 évesen lényegesen fiatalabb volt a 44. évéhez közelítő Anandnál. Az első két partiban még tapogatóztak a felek. A harmadik és a negyedik játszma is remivel ért véget, de Carlsen később úgy nyilatkozott, ekkor megérezte, riválisa sebezhető. Gyorsan nyert három partit, majd a 10. játszmában szerzett fél pontjával 6.5:3.5-tel bebiztosította a világbajnoki címet.

8. Értékszám-világcsúcs

A sakkvilág 2013 után Carlsenre vadászott. Eleinte nemhogy nem tudták őt megközelíteni, de Carlsen még távolodott is, méghozzá nagyon messze. Nem telt el egy év sem a vb-címe óta, és 2014 májusában olyan magasságba jutott el, mint még senki. Értékszáma 2882-re nőtt, ez megdönthetetlennek tűnő rekord, olyannyira, hogy azóta még maga Carlsen is nagyon messze került tőle.

9. Harc a világbajnoki trón megtartásáért

Magnus Carlsen – akinek éppen ma, november 30-án van a 28. születésnapja – saját maga vallotta be, hogy egyszerűen nem tud azon az energiaszinten sakkozni, mint a húszas évei elején. Értékszáma lassan visszaesett, de 2011 júliusa óta egyszer sem fordult elő, hogy megelőzték volna.

Nemcsak a világelsősége, hanem a világbajnoki címe is megmaradt. Összesen háromszor kellett megvédenie azt. Először 2014-ben Anandnak adatott meg a lehetőség, hogy visszavágjon az elveszített koronáért, de az indiai 6.5:4.5-re kikapott.

Egyáltalán nem lehet arról beszélni, hogy fölényesen védte volna meg a trónját az orosz Szergej Karjakin és Fabiano Caruana ellen, hiszen mind a kettő csak a rájátszásban dőlt el, de mintha a rapidban a többiek esélytelenek lettek volna. Karjakin két döntetlen után kettőt veszített 2016-ban, míg a mostani döntőben Caruana sorozatban háromszor kapott ki. Még mindig Magnus Carlsenre vadászik a sakkvilág…

A pillanat, amikor Carlsen hivatalosan is megvédte világbajnoki címét Caruana ellen

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik