„Ilyen jó játék nincs!” – négy sportágból egy, avagy így „fertőz” a padbol

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2022.03.17. 11:36
null
Pörgős, látványos, szórakoztató és dinamikus. Egyszerűbben szólva: padbol (Fotók: Dömötör Csaba, Kisalföld/Huszár Gábor)
A számláló pereg, pereg és csak pereg – amíg meg nem áll 25 országnál, 16 tagszövetségnél és három világbajnokságnál. A padbol.com oldalon járunk. Nem tévedtünk volna ide, ha bizonyos Gustavo Miguens a kétezres évek végén nem gyúr egybe négy sportágat...


Amikor az argentin Gustavo Miguens a négy sportágat összegyúrta, 2008-at írtunk, s talán az idő tájt maga sem gondolta volna, hogy a futball, a squash, a röplabda és a tenisz ötvözésével olyan látványos sportot alkot, amely ha nem is pillanatok, de évek alatt meghódítja a fél világot. Eljutott, naná, hogy eljutott azóta Magyarországra is. Sőt ideahaza ma már ott tart a padbol, hogy...

Bocsánat, csak még néhány szót az előzményekről. Ahogyan a Padbol Hungary ügyvezetője és társtulajdonosa, Horváth Attila – a duol.hu-nak adott interjúban – felelevenítette, az egész azzal kezdődött, hogy jó barátja, a Ferencváros, valamint a Sopron korábbi élvonalbeli labdarúgója, Bócz Tamás átküldött neki egy videót. A folytatás könnyen kitalálható: a felvételen látott játék óriási hatással volt rá, és bár pontosan nem volt tisztában azzal, mi ez, tudta, hogy nagyon is érdekli. Nem sokkal később már Horváth Attila és Bócz Tamás rendelkezett a padbol magyarországi kizárólagos licencével. Jöhetett a következő lépcsőfok: az itthoni népszerűsítés. Amiben jelentős szerep jut(ott) Halmai Gábornak.

A Korábbi válogatott Halmai Gábor lelkesen padbolozik…
A Korábbi válogatott Halmai Gábor lelkesen padbolozik…


„Nekem a foci mellett a lábtenisz jelentette a gyerek-, majd a felnőttkoromat i
s – vágott bele a Honvéddal és az MTK-val összesen három-három bajnoki címet és Magyar Kupát nyerő korábbi 57-szeres válogatott középpályás. – A Vidiben nevelkedtem, Sóstón rengeteget játszottunk, a későbbiekben pedig volt szerencsém látni, ahogyan Kispesten Tichy Lajos, Komora Imre, Szurgent Lajos és Tóth Kálmán bűvöli a labdát a lábteniszpályán. Én is a játék rabjává váltam, nem tudtam elképzelni, hogy van olyan sportág a labdarúgás mellett, amely annál is többet adhat nekem. Amikor 2020-ban berobbant a koronavírus-járvány, félbeszakadt szinte minden bajnokság, az edzések leálltak, nemigen lehetett hol focizni. Pomázon van két kültéri lábteniszpálya, ott néha összeverbuválódott annyi csapat volt futballistákból, ismert zenészekből, hogy egymás között tudtunk játszani. Akkor találkoztam először Horváth Attilával és Bócz Tamással, ők meséltek arról, hogy a padbolt szeretnék behozni Magyarországra, egyúttal kérték, menjek el, nézzem meg, miről van szó. Nem állítom, hogy könnyen rávettem magam, ám három hónap után beadtam a derekam. Elsőre fura volt, de elmentem még egyszer, akkor már kezdtem élvezni, a harmadik alkalom után pedig kijelentettem: ilyen jó játék nincs!”

Halmai Gábor nem titkolja, a padbolnak köszönhetően a gyerekkori lábteniszélményeit éli át újra és újra, azzal a plusszal, hogy a squashból ismert fal új szintre emeli a sportágat. Nem véletlenül tartják úgy, hogy Gustavo Miguens találmánya az egyik leginnovatívabb labdajáték, amely Dél-Amerika után Európát is megbolondította. Ahogyan a volt és jelenlegi klasszisokat is: Zlatan Ibrahimovic például licenctulajdonosnak vallhatja magát, Gheorghe Hagi pedig a nevét viselő akadémián építtetett pályákat.

…akárcsak a 2020-ban visszavonult Torghelle Sándor
…akárcsak a 2020-ban visszavonult Torghelle Sándor


„Szerintem nagy »bumm« előtt áll a sportág
– folytatta Halmai Gábor. – A pandémia valamelyest lelassította a térhódítását, de mostanra eljutottunk odáig, hogy egyre többen ismerik és elismerik. Nem csoda, hiszen amatőr és profi éppúgy űzheti, mint tízéves gyerkőc vagy hatvanéves úr. Nagyon örülünk annak, hogy számtalan hívást kapunk, akadémiák ugyanúgy érdeklődnek, mint kisebb egyesületek. A kispesti Magyar Futball Akadémián már elkészült négy pálya, márciusban a Puskás, illetve az Illés Akadémián is átadnak négyet-négyet, és már keresett minket a Ferencváros, a Debrecen, a Diósgyőr és a Kisvárda is. Meggyőződésem, a gyerekek képzésé­ben rengeteget segíthet a padbol. Sok a labdaérintés, aki játssza, arra kényszerül, hogy gyorsan döntsön. Egyszerre pörgős, látványos, szórakoztató és dinamikus. Arról nem szólva – és ezt a személyes tapasztalat mondatja velem –, hogy néhány hónap alatt rengeteget lehet fejlődni. Nagy jövőt látok a sportágban, ezért is álltam jó szívvel mellé.”

Illés Béla (balra) ebben a sportágban is virtuóz
Illés Béla (balra) ebben a sportágban is virtuóz


TUDTA-E, HOGY…
…a padbolt 10x6 méteres, hálóval elválasztott pályán játsszák, amelyet 2.5 méter magas plexifal vesz körbe.
…a labda nemcsak a padlóról, a falakról is visszapattanhat, azok segítségével is át lehet juttatni a másik térfélre.
…egy támadáson belül a páros tagjai – felváltva – minimum kétszer, maximum háromszor érhetnek labdához.
…egy meccs három nyert szettig, egy szett hat nyert játékig tart, a számolás ugyanúgy megy, mint a teniszben.
…az első világbajnokságot 2014-ben Spanyolországban rendezték, azóta Uruguay és Románia is volt már házigazda.


Olyannyira, hogy ma már a Magyar Padbolszövetség elnökét tisztelhetjük benne. No meg a közösség egyik legaktívabb tagját, aki társaival olyan volt és jelenlegi futballistákkal szerettette meg a sportágat, mint Lipcsei Péter, Juhász Roland, Torghelle Sándor, Leandro, Hajnal Tamás, Lisztes Krisztián, Szélesi Zoltán, Zombori Zalán, Dzsudzsák Balázs és Szoboszlai Dominik.

„Balázs egyszer lejött, azt követően a szabadsága alatt szinte mindennap játszott – újságolta Halmai, aki a hírek szerint kiváló, már-már verhetetlen párost alkot hajdani játszótársával, Illés Bélával. – Majka szintúgy a padbol szerelmesévé vált, ahogy másokat is sikerült megfertőznünk a sportággal. Aki valaha futballozott és van affinitása a játékhoz, hamar ráérez, de a kezdő szintről is igen magasra lehet jutni.”

Halmai Gábor, Illés Béla, Szélesi Zoltán, Szoboszlai Dominik
Halmai Gábor, Illés Béla, Szélesi Zoltán, Szoboszlai Dominik


Úgy tartják, manapság Juan Alberto Ramón Escala, azaz Juanal a sportág legjobbja, a magyar delegáció már tett is egy emlékezetes látogatást abban a mallorcai központban, amelyet a spanyol kiválóság vezet.

„Amikor megérkeztünk Mallorcára, Juanal írt nekünk, hogy este hétkor vár minket – mesélte Halmai. – Amikor odaértünk, azt láttuk, hogy megállás nélkül telefonál, mint kiderült, valaki lemondta a részvételt, emiatt eggyel kevesebben voltak. Miután az ismerősei közül nem tudott beugrani senki, megkérdezte tőlünk, valamelyikünk beszáll-e. Bócz Tomi már vetkőzött is... Végül egymást váltva játszottunk, óriási élmény volt! Juanal eleinte fogta a kezünket, úgy mutogatta, hová helyezkedjünk, de a végére neki is kiderült: tudunk játszani. S azt a csavart fejest, amit én még Tóth Kálmántól láttam, nem is ismerte... Azóta remek kapcsolatban vagyunk, ott segít minket, ahol tud, ha minden jól megy, a májusra tervezett konferenciákon is vendégül láthatjuk.”

A spanyoloktól csak tanulhatunk: Bócz Tamás és Halmai Gábor között Juanal
A spanyoloktól csak tanulhatunk: Bócz Tamás és Halmai Gábor között Juanal


Apropó, vendéglátás! A már jótékonysági tornákat is szervező magyar szövetség elképzeléseiben egy nyári Európa-bajnoki rendezés is szerepel, és mivel a nemzetközi testület támogatja a törekvést, jó esély van arra, hogy az álom valóra válik. Egy biztos, helyszíngondokkal nem küszködnének a házigazdák: Budapesten két, minden feltételnek megfelelő bázis működik, Győrben pedig egy.

„Tervezünk, szervezünk, igyekszünk fokról fokra előrelépni – mondta Halmai. – Mindenkit arra biztatok, hogy jöjjön el, és nézze meg, mi is az a padbol! S csak ismételni tudom magam: mi, idősebbek is jól szórakozunk játék közben, ugyanakkor szentül hiszem, a gyerekek nem csupán élvezik, sokat is tanulnak belőle.”

Akár még azt is megtudhatják, mi fán terem a csavart fejes...


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. március 12-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik